שתף קטע נבחר

עשור לעצמאות: למדינה הצעירה באירופה אין הרבה סיבות לחגוג

קוסובו היא אחת המדינות העניות באירופה ולצד היחסים הרעועים עם מדינת האם סרביה, היא סובלת מאבטלה גבוהה, שחיתות, פשיעה מאורגנת ומתיחות אתנית. למרות הכול היא מציינת עשור לעצמאות עם תקווה לעתיד טוב יותר

 

 

הפרלמנט של קוסובו התכנס ביום ראשון לחגוג עשר שנים לעצמאות המדינה. את הטקס החגיגי החרימו המחוקקים ממוצא סרבי. יו"ר בית הנבחרים קאדרי וסלי הבטיח ש"העשור השני של עצמאות יתמקד ברווחה הכלכלית של אזרחי קוסובו".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

חגיגות יום העצמאות כללו בין היתר מצעד של כוחות צבא וכוחות משטרה וקבלת פנים ממלכתית.

 

"למדנו להיות עצמנו". ראש ממשלת קוסובו ראמוש האראדינאג' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"למדנו להיות עצמנו". ראש ממשלת קוסובו ראמוש האראדינאג'(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ב-17 בפברואר 2008 הכריז הפרלמנט של קוסובו באופן חד צדדי על עצמאות מסרביה, תשע שנים לאחר קמפיין התקיפות האוויריות של ברית נאט"ו נגד סרביה שנמשך 78 ימים ונועד לעצור את שפיכות הדמים נגד התושבים ממוצא אלבני.

 

117 מדינות מכירות בקוסובו, יותר מ-80 לא מכירות בה

קוסובו, אחת המדינות העניות ביותר באירופה, נקטה צעד ראשון לעבר חברות באיחוד האירופי כשחתמה על "הסכם הייצוב וההתאגדות". אלא שהמדינה הצעירה מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים מעבר ליחסיה הרעועים עם סרביה - ביסוס שלטון החוק ומלחמה באבטלה הגבוהה, בשחיתות ובפשיעה המאורגנת.

 

קוסובו מוכרת על ידי 117 מדינות בעולם, בהן ארצות הברית ורוב מעצמות המערב. אלא שיותר מ-80 מדינות עדיין לא מכירות בעצמאות המדינה. סרביה עדיין רואה בקוסובו חלק בלתי נפרד משטחה, והיא זוכה לתמיכתן של רוסיה וסין. מדינות נוספות שלא מכירות בקוסובו: ברזיל וחמש מדינות שחברות באיחוד האירופי - ספרד, יוון, רומניה, סלובקיה וקפריסין.

 

שר החוץ הסרבי איוויצה דאצ'יץ' אמר השבוע בבלגרד שעצמאות קוסובו נותרה שברירית ולא תושלם ללא הסכם שיושג עם ארצו.

 

"שרדנו עשור של אתגרים, טעויות והצלחות"

"למדנו להיות עצמנו. שרדנו עשור של אתגרים, טעויות והצלחות. אנחנו מוכנים כעת למסע שלנו לעבר העתיד. ואנחנו זוכרים את ההקרבות שעשה העם שלנו. החיים שאבדו", אמר ראש ממשלת קוסובו בראיון לעיתון "וושינגטון פוסט" במהלך ביקורו בארה"ב, שאחרי קוסטה ריקה הייתה השנייה להכיר בעצמאות קוסובו.

 

קוסובו סובלת כאמור מבעיות עם שכנותיה, אך גם מאיסלאם קיצוני ומהעבודה שששת המיעוטים המרכזים – אלבנים, סרבים, טורקים, גוראנים, רומנים ובוסנים - מנהלים חיים נפרדים. בקוסובו חיה האוכלוסייה הצעירה ביותר באירופה, אבל יש בה גם את שיעור האבטלה הגבוה ביותר ביבשת (33 אחוזים), ואת שיעור האבטלה הגבוה ביותר בעולם בקרב צעירים (60 אחוזים). השכר החודשי הממוצע בקוסובו עומד על 360 אירו והצמיחה הכלכלית של המדינה נשענת על תשלומים מהפזורה, כ-80 אחוזים השקעות זרות ישירות שמגיעות מקוסוברים שחיים בחו"ל. רוב הכסף הולך לבניית בתים ודירות בבירה פרישטינה. על פי ההערכות, כ-190 אלף קוסוברים עזבו את ארצם בעשור האחרון אף שבאיחוד האירופי לא עושים להם חיים קלים עם אשרות השהייה.

 

60 אחוזי אבטלה בקרב הצעירים ()
60 אחוזי אבטלה בקרב הצעירים

בקרב קוסוברים רבים יש חוסר שביעות רצון הולך וגובר מהעובדה שפוליטיקאים מתקופת המלחמה נותרו בשלטון. קוסובו נשלטת על ידי שני גברים שלחו לעצמאותה בשנות ה-90 – הנשיא האשים טאצ'י וראש הממשלה ראמוש האראדינאי שהנהיגו את "צבא שחרור קוסובו". האראדינאי עמד פעמיים בפני אישומים של פשעים נגד האנושות בבית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) וזוכה בשני המקרים. בשנת 2017 סירב בית משפט צרפתי לבקשת סרביה להסגיר את ראש הממשלה הקוסוברי לבלגרד לעמוד למשפט בגין פשעי מלחמה.

 

"איננו עדיין חברים באו"ם, והמסע שלנו לעבר האיחוד האירופי מורכב מאוד", אמר הנשיא טאצ'י במהלך ועדת הביטחון שנערכה במינכן והתנגשה עם חגיגות יום העצמאות של קוסובו. "אם תהיה אחדות באיחוד האירופי לגבי קוסובו, אני משוכנע שמדינת קוסובו תהיה יציבה יותר. קוסובו היא המדינה הכי פרו-איחוד אירופי, פרו אמריקנית ופרו-מערבית בבלקן. אנחנו גאים בעובדה זו", אמר נשיא קוסובו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים