שפת יהודים נכחדת: ספרד תסייע לשימור הלאדינו
מספר הדוברים של שפת מגורשי ספרד הולך ופוחת, ובצעד היסטורי נרתמה האקדמיה הספרדית המלכותית לניסיון להצילה: הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו תצורף להתאחדות האקדמיות לשפות ספרדיות
האקדמיה הספרדית המלכותית תסייע לשמר את שפת הלאדינו, שפת היהודים שגורשו מספר לפני 500 שנה. בכוונתה להקים אקדמיה ייחודית ללאדינו שתסייע לשמר את השפה העתיקה.
"אני מרגישה שזהו רגע חשוב והיסטורי", אמרה אתמול (יום ג') תמר אלכסנדר-פריצר, נשיאת הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו, שהוקמה על-ידי ישראל ב-1996 כדי לתמוך בשפה ולעודד את השימוש בה.
היא אמרה את הדברים במטה האקדמיה המלכותית הספרדית במדריד, שם חתמו מומחים ללאדינו על הסכם הקובע שיוקם מוסד חדש שיהפוך לחלק מהתאחדות האקדמיות לשפות ספרדיות. כבר כיום חברים בהתאחדות 23 מוסדות. ההקדשה של אקדמיה ללאדינו בלבד וכלילתה ברשת תומכת בינלאומית נועדו להבטיח את עתידה של השפה.
הלאדינו הופצה בעולם על-ידי יהודים שגורשו בספרד בשלהי המאה ה-15. השפה משמרת יסודות של הספרדית של ימי הביניים, אבל בשנים האחרונות גובר החשש שהיא תיכחד. לפי הערכות רק כמה אלפי בני אדם דוברים היום לאדינו באופן שוטף, ורובם חיים בישראל. מאמינים שלפחות ל-250 אלף איש בישראל יש ידע מסוים בלאדינו, אבל לא ידוע כמה דוברים של השפה יש בחו"ל.
ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם אונסק"ו מגדיר את הלאדינו כשפה שנשקפת לה סכנת הכחדה משמעותית. ג'קובו ספמי, יהודי ממוצא ספרדי שנולד במקסיקו ומכהן כיום כפרופסור באוניברסיטת קליפורניה, פסימי בנוגע לסיכויי ההישרדות של השפה. "האמת היא שאין היום ילדים שמדברים לאדינו וההתקדמות שלה לקראת הכחדה נראית בלתי הפיכה", אמר.
אחרים, כגון מריה צ'רו דה אסאר, העובדת במרכז למחקר ולהפצה של התרבות הספרדית שמושבו בבואנוס איירס, אופטימיים יותר. "כבר 100 שנה אומרים שהשפה הזו גוססת", הסבירה.