בדרך לשלום עם יוון: מקדוניה מסירה שלטי דרכים
יוון מתנגדת לכך שמקדוניה תיקרא בשם זה - שמו של חבל ארץ בשטחה - ומערימה קשיים על צירופה לאיחוד האירופי. לאחרונה הושגה התקדמות בשיחות, ומרקל מעריכה: "קרובים לפתרון מאי פעם". במחווה של רצון טוב: מקדוניה החלה להסיר שלטים עם השם "אלכסנדר הגדול" מכביש מהיר
מקדוניה החלה היום (ד') להחליף שלטי דרכים בכביש המהיר הראשי של המדינה, כביש שממשלתה הקודמת קראה לו על שם אלכסנדר הגדול. החלפת השלטים היא מחווה של רצון טוב כלפי שכנתה של מקדוניה, יוון, התובעת ממנה לשנות את שמה. הסכסוך בין השתיים מעיב על היחסים ביניהן כבר שנים ארוכות ומעכב את קבלתה של מקדוניה לאיחוד האירופי.
גג'ור קדריו, ראש הרשות האחראית על תחזוקת הכבישים במקדוניה, אמר כי 25 שלטים הוסרו כבר היום וכי שלטים נוספים יוסרו בהמשך.
לאחרונה החליטה ממשלת מקדוניה לשנות גם את שמו של נמל התעופה המרכזי של המדינה, שנקרא עד כה אף הוא על שם אלכסנדר הגדול. מעתה ייקרא "נמל התעופה הבינלאומי סקופיה", על שם בירתה של המדינה. שמו של הכביש הראשי ישונה ל"פרייטלסטבו", מילה שפירושה "ידידות".
הסכסוך בין הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר של מקדוניה – או פשוט "מקדוניה", כפי שהיא מוכרת כיום בעולם – נמשך כבר קרוב לשלושה עשורים והוא מקשה על צירוף המקדונים לאיחוד האירופי.
מאז יצאה מדינת מקדוניה לעצמאות ב-1991 הבהירה יוון שוב ושוב כי היא מתנגדת בתוקף לכך שהיא תקרא לעצמה בשם זה, משום שלטענתה מהלך זה רומז על תביעות טריטוריאליות כלשהן של המקדונים על חבל ביוון הנושא את אותו השם – מקדוניה. השם מקדוניה הוא שמו של המחוז הגדול ביותר ביוון ושם הממלכה היוונית הצפונית העתיקה שבה שלט אלכסנדר מוקדון.
עד שהוויכוח בנושא ייפתר הסכימה יוון שהמדינה תיקרא "הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר של מקדוניה" (ובקיצור באנגלית – FYROM). זה השם שבו היא התקבלה לאו"ם ב-1993.
לאחרונה סיכמו שתי השכנות להקים צוותי עבודה בראשות שרי החוץ שלהן שינסו למצוא יחד פתרון, וככל הנראה אכן הושגה התקדמות מסוימת. מקדוניה הביעה החודש נכונות לצרף הגדרה גיאוגרפית לשם שלה כדי לפתור את המחלוקת.
בסקר שערך בחודש שעבר מכון הסקרים היווני "מארק" עבור העיתון "פרוטו תמה" נשאלו אזרחים יוונים אם הם מסכימים ששם השכנה מצפון יכלול את המונח "מקדוניה", ו-68% השיבו בשלילה. רק 23.6% השיבו "כן".
היום אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הנחשבת לדמות החזקה ביותר באיחוד האירופי, כי מקדוניה מקדמת יפה את בקשתה להתקבל לאיחוד האירופי. מרקל שיבחה את הרפורמות שערכה לאחרונה מקדוניה והביעה אופטימיות בנוגע לסיכוי ליישב את המחלוקת בין המקדונים לבין יוון.
במסיבת עיתונאים בברלין עם ראש ממשלת מקדוניה זוראן זאב אמרה מרקל: "אני שמחה מאוד לראות שיש התקדמות בשיחות האלה, זה גורם לי הקלה. בשום שלב ב-10 השנים האחרונות לא היינו קרובים כל כך לפתרון כמו עכשיו, ויהיה נפלא אם נמצא דרך לגשר על המחלוקות שנותרו".
מקדוניה היא אחת משש מדינות במערב הבלקן המועמדות להצטרף לאיחוד האירופי. באיחוד יש חשש מצירופן של מדינות השוכנות באזור, משום שהוא סבל ממלחמות אתניות איומות בשנות ה-90 והן נתפשות כמדינות שיש בהן פעילות ענפה של פשע מאורגן. עם זאת באיחוד גם רוצים להיאבק בניסיונות של רוסיה להשיג שם השפעה. חמש המדינות האחרות באזור המועמדות להצטרף לאיחוד הן סרביה, מונטנגרו, קוסובו, בוסניה ואלבניה.