שתף קטע נבחר

"טראמפ, פוטין, א-סיסי ושי חותרים תחת זכויות אדם של מיליוני בני אדם"

ארגון "אמנסטי" פרסם את הדו"ח השנתי שלו על מצב זכויות האדם בעולם, ומאשים מנהיגים בולטים - בהם נשיא ארה"ב - בהפצת רטוריקה של שנאה נגד מהגרים ומיעוטים אתניים: "טראמפ הפר זכויות אדם בארצו ומחוצה לה וממשלות אחרות הלכו אחריו". בפרק על ישראל: "מפרה זכויות אדם, הרגה בניגוד לחוק אזרחים פלסטינים, הגבילה חופש תנועה בגדה ועינתה עצירים"

 

 

המשבר במיאנמר והדיווחים על מקרי טבח של בני רוהינגה מוסלמים הם תוצאה של חברה ששונאת בעידוד ותמיכת המדינה ושל היעדר מנהיגות עולמית בנושא זכויות אדם. כך קובע ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" בדו"ח מצב זכויות האדם בעולם לשנת 2018-2017 שפורסם היום (יום ה').

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

סיפור מהגיהנום: רצח העם של בני הרוהינגה

 

ארגון זכויות האדם מסר בדו"ח שסוקר 159 מדינות שהעולם קוצר את תוצרי "רטוריקת השנאה" מצד מנהיגים שמאיימת לנרמל את האפליה ההמונית נגד קבוצות מודרות ומוחלשות.

 

"הצעד מלא השנאה של ממשלת ארה"ב בחודש ינואר, במסגרת איסור הכניסה של בני אדם מכמה מדינות בעלות רוב מוסלמי, הכין את הקרקע לשנה שבמהלכה מנהיגים מכל העולם הובילו את הפוליטיקה של השנאה לנקודתה המסוכנת ביותר" ()
"הצעד מלא השנאה של ממשלת ארה"ב בחודש ינואר, במסגרת איסור הכניסה של בני אדם מכמה מדינות בעלות רוב מוסלמי, הכין את הקרקע לשנה שבמהלכה מנהיגים מכל העולם הובילו את הפוליטיקה של השנאה לנקודתה המסוכנת ביותר"
"ראינו את התוצאות הנוראיות ביותר של חברה שמעודדים בה את השנאה, סימון שעירים לעזאזל ופחד מפני מיעוטים במבצע הצבאי המחריד לטיהור אתני נגד בני הרוהינגה במיאנמר", אמר מזכ"ל "אמנסטי אינטרנשיונל" סליל שאטי.

 

הטיהור האתני במיאנמר

בשבוע שעבר קראה ארצות הברית למועצת הביטחון של האו"ם להטיל על צבא מיאנמר אחריות לטיהור האתני בבני הרוהינגה המוסלמים. קרוב ל-690 אלף בני רוהינגה ברחו ממדינת ראקין שבמיאנמר ומצאו מקלט בבנגלדש השכנה מאז שצבא מיאנמר פתח במבצע צבאי באזור בחודש אוגוסט בתגובה להתקפות של מורדים מוסלמים מבני הרוהינגה.

 

יותר מ-6,500 בני רוהינגה לכודים כיום בתוך רצועת אדמה בין מיאנמר לבנגלדש.

 

ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" מסר שהקהילה הבינלאומית כשלה כשלא הגיבה בחריפות ל"פשעים נגד האנושות ופשעי המלחמה ממיאנמר ועד עיראק, דרום סודן, סוריה ותימן". לפי הארגון, מנהיגי מדינות כמו ארה"ב, רוסיה וסין לא עומדים לצד חירויות אזרחיות ובמקום זאת "חותרים בנחרצות תחת זכויותיהם של מיליוני בני אדם".

 

"מעט ממשלות עומדות למען זכויות האדם בזמנים מטרידים אלה"

"רוחות השנאה והפחד כעת נושבות באופן משמעותי ברחבי העולם, וישנן מעט ממשלות שעומדות למען זכויות האדם בזמנים מטרידים אלה. תחת זאת, מנהיגים כגון א-סיסי, דוטרטה, מדורו, פוטין, טראמפ או שי, חותרים בנחרצות תחת זכויותיהם של מיליוני בני אדם", אמר מזכ"ל "אמנסטי אינטרנשיונל" שאטי. "התגובה הנרפית לפשעים נגד האנושות ולפשעי מלחמה ממיאנמר ועד עיראק, מדרום סודן ועד סוריה או תימן מדגישה את היעדר המנהיגות בתחום זכויות האדם. הממשלות, ללא כל בושה, מצעידות את העולם עשורים אחורה בזמן בכל הנוגע להגנות שונות שבאו לעולם לאחר מאבקים קשים".

 

ארגון "אמנסטי" מסר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט צעדים להסגת זכויות אדם שמהווים תקדים מסוכן שממשלות אחרות עוקבות אחריו. "מגיני זכויות אדם בכל העולם יכולים לקרוא לאזרחי ארה"ב לעמוד לצדם, גם בנקודות שבהן הממשלה האמריקנית נכשלה. בזמן שהנשיא טראמפ מבצע פעולות שמהוות הפרה של זכויות אדם בארצו ומחוצה לה, פעילים בכל רחבי המדינה מזכירים לנו שהמאבק למען זכויות האדם האוניברסליות תמיד נוהל - וזכה לניצחונות - על ידי בני אדם בקהילותיהם שלהם", אמרה מרגרט הואנג, מנכ"לית "אמנסטי אינטרנשיונל" בארה"ב.

 

מזכ"ל "אמנסטי" שאקי אמר ש"הצעד מלא השנאה של ממשלת ארה"ב בחודש ינואר, במסגרת איסור הכניסה של בני אדם מכמה מדינות בעלות רוב מוסלמי, הכין את הקרקע לשנה שבמהלכה מנהיגים מכל העולם הובילו את הפוליטיקה של השנאה לנקודתה המסוכנת ביותר".

 

"ארה"ב אינה לבדה בקידום מדיניות של שנאת זרים"

הדו"ח השנתי של ארגון זכויות האדם הבינלאומי מדגיש את הצורך בכך שבני אדם יוסיפו להשמיע את מחאתם נגד הרטוריקה מלאת השנאה שניתן לראות בסיסמאות רוויות שנאת הזרים שהופיעו בצעדת הלאומנים בוורשה שבפולין, בצעדת "העליונות הלבנה" בשארלוטסוויל שבארה"ב ובפשיטות הגורפות נגד הקהילה הגאה בצ'צ'ניה ובמצרים. הדבר בולט במיוחד בדמוניזציה של פליטים ומהגרים מהרמות הגבוהות ביותר של הממשלות. בזמן שממשל טארמפ הגיע לכותרות בכל העולם בשל דבריו נגד פליטים, דו"ח "אמנסטי" קובע כי ארה"ב אינה לבדה בקידום סוגי מדיניות של שנאת זרים. "המדיניות של טראמפ אולי סימנה את העידן החדש של נסיגה בזכויות האדם, אבל זה לא דבר ייחודי לארה"ב. אם מסתכלים על כל העולם, מאוסטרליה ועד הונגריה, מנהיגים ניצלו במשך זמן רב את משברי הפליטים והמהגרים כבעיות, לא לטפל בהן, ולא להתייחס לפליטים או למהגרים כאל בני אדם שראויים לחמלה", הוסיף שאטי.

 

בשנה שעברה האשים ארגון "אמנסטי" את טראמפ ברטוריקה "רעילה". בדו"ח השנה, לפי מזכ"ל "אמנסטי" שאטי, נטען ש"בשנה שחלפה העולם היה שקוע במשבר, שבו מנהיגים בולטים הציעו לנו חזון סיוטי של חברה שעוורה על ידי שנאה ופחד. הדבר העצים את מקדמי הקנאות על סוגיה השונים, אבל גם עורר השראה בבני אדם רבים יותר לפעול למען עתיד מלא תקווה".

 

בדו"ח "אמנסטי" נטען שחופש הביטוי יהיה בעל חשיבות רבה ביותר במאבק השנה למען זכויות אדם. הארגון מסר שאנשיו נעצרו בשנת 2017 בשיעור חסר תקדים בטורקיה, שביחד עם מצרים וסין הן המדינות שכלאו את מספר העיתונאים הגבוה ביותר.

 

מיליונים בעולם בלי גישה לאוכל וטיפול רפואי

שני כתבים של סוכנות הידיעות רויטרס במיאנמר נעצרו בעת שחקרו את הרג בני הרוהינגה במדינה. ההליכים המשפטיים נגדם נמצאים בעיצומם. "בשנת 2018 לא יהיה ניתן לקבל כמובנות מאליהן חירויות שונות, כגון חופש ההתאספות וההפגנה, או החופש למתוח ביקורת על ממשלותינו. למעשה, השמעת קולנו הופכת ליותר ויותר מסוכנת", אמר מזכ"ל "אמנסטי" שאטי.

 

בדו"ח "אמנסטי" צוין גם שמיליוני בני אדם ברחבי העולם נמצאים בסכנת חוסר נגישות למצרכים ולשירותים בסיסיים כגון דיור, מזון וטיפול רפואי. ארגון זכויות האדם הזהיר שאם הממשלות לא יטפלו בבעיות הבסיס שגורמות לעוני ולאי השיוויון, יש פוטנציאל אדיר לאי שקט חמור אף יותר. "בני אדם בכל העולם נאלצים לחיות בתנאים בלתי נסבלים משום שנשללת מהם הגישה למזון ראוי, למים נקיים, לטיפול רפואי ולדיור בסיסי. אם לוקחים מהם את זכויות האדם הללו, הרי שזורעים ייאוש ללא גבולות או סוף. מוונצואלה ועד איראן, אנחנו עדים להתפשטות משמעותית ביותר של חוסר שביעות רצון מתנאים סוציו-אקונומיים", הזהיר שאטי.  


ווה לון, כתב רויטרס במיאנמר שנעצר ועומד למשפט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ווה לון, כתב רויטרס במיאנמר שנעצר ועומד למשפט(צילום: EPA)

קיו סו או, כתב רויטרס במיאנמר שנעצר ועומד למשפט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קיו סו או, כתב רויטרס במיאנמר שנעצר ועומד למשפט(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בית שהועלה באש בכפר שבו התגוררו בני רוהינגה במדינת ראקין, מיאנמר (צילום: AP) (צילום: AP)
בית שהועלה באש בכפר שבו התגוררו בני רוהינגה במדינת ראקין, מיאנמר(צילום: AP)

עוד נכתב בדו"ח "אמנסטי" שבמקום להשתיק מבקרים, על ממשלות לטפל בבעיות שהם מעלים, ולהתחיל את הדבר בהקלת המגבלות על התקשורת, על החברה האזרחית ועל שאר האיזונים והבלמים של השלטון. "אנו עדים להיסטוריה בהתהוותה, בזמן שבני אדם מתקוממים ודורשים צדק במספרים הולכים וגדלים. אם המנהיגים לא יצליחו להבחין בגורמים שמעוררים את תושבי מדינותיהם למחאה, אז בסופו של דבר זו תהיה המגרעה שתוביל לנפילתם שלהם עצמם. תושבי מדינות העולם הבהירו מעל לכל ספק שהם רוצים זכויות אדם. כעת זו חובת הממשלות להראות שהן קשובות", אמר מזכ"ל הארגון שאטי.

 

ישראל הוזכרה 115 פעם בדו"ח "אמנסטי". בפתיחת הפרק על ישראל נכתב כי "חודש יוני ציין 50 שנה מאז שהחל הכיבוש הישראלי בשטחים הפלסטיניים ואת תחילת השנה ה-11 למצור הלא חוקי על עזה, דבר שגזר על קרוב לשני מיליון פלסטינים עונש קולקטיבי ומשבר הומניטרי". עוד נכתב ש"הרשויות הישראליות הגבירו את התרחבות ההתנחלויות והתשתיות שלהן ברחבי הגדה המערבית, כולל במזרח ירושלים, והגבילו עוד יותר את חופש התנועה של פלסטינים. הכוחות הישראליים הרגו בניגוד לחוק אזרחים פלסטינים, כולל ילדים, ועצרו בניגוד לחוק בתוך שטח ישראל אלפי פלסטינים משטחי הרשות הפלסטינית והחזיקו מאות פלסטינים במעצרים מנהליים ללא כתב אישום או משפט". ארגון זכויות האדם הבינלאומי גם האשים את ישראל בעינויים ויחס בלתי הולם לעצירים פלסטינים, בהמשך הריסת בתי פלסטינים בגדה המערבית ובנגב תוך פינוי כפוי של תושבים. "אמנסטי" גם התייחס לכליאת סרבני מצפון ולאיום הגירוש של מבקשי מקלט מאפריקה.

 

בדברים שנגעו לפעולות כוחות הביטחון הישראליים נכתב בדו"ח "אמנסטי" שהם הרגו 76 פלסטינים ואזרח זר, ושכמה מההרוגים נהרגו בצורה לא חוקית ומבלי שהיוו כל סיכון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ ופוטין (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים