סמכויות האחיות הוגדלו - הר"י הכריזו על סכסוך עבודה
משרד הבריאות החליט לאפשר לאחיות סמכויות רפואיות רחבות יותר בקופות החולים, בגלל עומס העבודה הרב המוטל על הרופאים. "מדובר בהסגת גבולות מקצוע הרופא והרפואה, ופגיעה במעמד הרופאים והרופאות", אומר יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' לאוניד אידלמן. גורם בכיר במערכת הבריאות: "פרופ' אידלמן הוא אדם חסר אחריות שפוגע בציבור המטופלים והחולים"
לאור העומס העבודה הגדול על הרופאים – בבתי החולים ובקהילה – משרד הבריאות החליט לאפשר לאחיות סמכויות רפואיות רחבות יותר בקופות החולים. בשנים האחרונות כבר השתלבו אחיות מומחיות עם סמכויות רחבות בתי החולים ברחבי הארץ.
על פי דו"ח הוועדה שבראשותה עמד פרופ' שלמה מור יוסף, אחיות ייעודיות יעברו הכשרה מיוחדות ויהיו להן סמכויות להעניק במקרים מסוימים טיפול לחולה במקום רופא המשפחה מתוך מטרה להקטין את העומס על הרופאים ולאפשר לחולים לקבל טיפול מהיר יותר.
על פי הנוהל החדש האחיות יוכלו בין היתר לבדוק את החולה ולהעריך את מצבו, וכן להפנותו לבדיקות אבחון ומעקב. כמו כן תהיה להן הסמכות להתחיל או להפסיק טיפול תרופתי, לקבוע תוכניות טיפול ולהפנות לבדיקות דימות ולרופאים מייעצים.
אידלמן: "פגיעה קשה באיכות שירותי הבריאות"
אולם מי שהביע התנגדות למהלך הוא יושב ראש ההסתדרות הרפואית פרופ' לאוניד אידלמן שאף הודיע אתמול שהוא מכריז על סכסוך עבודה בשל כך. "העברת סמכויות ופעולות רפואיות תפגע פגיעה קשה באיכות שירותי הבריאות, בטיפול הרפואי ובבטיחות המטופלים, עד כדי סכנה ממשית לשלום הציבור", כתב אידלמן במכתב לממונה על השכר במשרד האוצר ולמשרד הבריאות.
"מדובר בהסגת גבולות מקצוע הרופא והרפואה, ופגיעה במעמד הרופאים והרופאות, בזכויותיהם ובסביבת עבודתם עקב העברת סמכויות ופעילויות רפואיות והעברת הסמכויות ומתן הרשאה לצוות הסיעודי לטפל במטופלים באופן עצמאי, ללא קיום פיקוח בקרה והנחיה של הצוות הרפואי, פוגע במודל עבודת הצוות הנהוג והמקובל שלפיו מקצוע הסיעוד תומך ומשלים למקצוע הרפואה".
התנהגותו של אידלמן עוררה את זעמן של האחיות. "הרחבת סמכויות האבחון והטיפול של האחיות על ידי משרד הבריאות נעשית בזכות המקצועיות והמקצוענות של האחיות בישראל ולא בחסד", אומרת יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן, "הניסיון רב השנים בארץ ובעולם הוכיח פעם אחר פעם כי הרחבת הסמכויות הרפואיות של האחיות משפרת בצורה דרמטית את הטיפול בחולים.
"לא בכדי בחרה הוועדה לבחינת תפקיד אחות מומחית בקהילה בראשות פרופ' שלמה מור יוסף לסכם את מסקנותיה בכך 'תוספת של אחיות מומחיות לתחום הקהילה תהווה משאב איכותי ומשמעותי לצוותים הרפואיים ותתרום רבות לשיפור איכות הטיפול וזמינות הטיפול במדינת ישראל".
לדבריה, כל בר דעת מבין שהאחיות הן עמוד התווך של מערכת הבריאות הציבורית במערך האשפוז והקהילה ועל כתפיהן מוטלת כבר היום אחריות מקצועית רחבה באבחון וטיפול מיטבי לחולים, ומתן טיפול חירום ומציל חיים.
עוד הוסיפה כהן: "קשה להבין את דבריו חסרי האחריות של יו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' לאוניד אידלמן, דברים שאין מאחוריהם כל ביסוס, נגד המקצועיות האחיות בישראל שאין עליה עוררין. אחיות הפועלות 24 שעות ביממה כתף אל כתף עם הרופאים על מנת להעניק את הטיפול הטוב ביותר לאזרחי ישראל".
משרד הבריאות: "בזכות עבודת האחיות יש ירידה באשפוז ובתמותה ועלייה בשביעות הרצון"
פרופ' אידלמן אף צייץ בחשבון הטוויטר שלו וכתב: "משרד הבריאות מקריב את המטופלים ואת הרפואה במדינה. בארה"ב קידמו מעמד אחות מומחית. בארה"ב תוחלת החיים נמצאת בירידה. לא ניתן להרחיק מטופלים מרופאים".
הציוץ הזה גרר אחריו סערה במערכת הבריאות: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אחרי שלמדנו מה קורה במדינות מערביות אחרות החלטנו שיש מקום לתת יותר סמכויות לאחיות שעושות עבודה מקצועית ואחראית ומחויבות לחולים. להאשים אותן בקיצור תוחלת החיים בארה"ב, זה לא לגיטימי ומופרך מחקרית. במחקרים שאנחנו קראנו יש ירידה באשפוז ובתמותה ועלייה בשביעות הרצון".
"דברי אידלמן אלו דברים חסרי אחריות וראוי היה אילו לא נאמרו כלל", הוסיפה אילנה כהן "אני קוראת לו לחזור בו מדבריו באופן מיידי. אמירות מסוג זה עשויות חס וחלילה לפגוע באמינותם של אחיות ורופאים כאחד ולהוביל ל'תופעת לוואי' מסוכנת אשר תגביר את האלימות נגד צוותים רפואיים. תופעה אשר גבתה בשנה מחיר כבד ועלתה בחייה של אחות בקהילה".
גורם בכיר מאוד במערכת הבריאות הוסיף: "פרופ' לאוניד אידלמן התבלבל. אם הוא ישבית את מערכת הבריאות בגלל זה, הוא אדם חסר אחריות שפוגע בציבור המטופלים והחולים. יש לשער שהוא מכין את עצמו לקראת הבחירות שיתקיימו במאי".
ההתנגדות של ההסתדרות הרפואית קצת תמוהה לאור העובדה שבין חברי הועדה שחתומים על המסקנות לקחו חלק גם פרופ' איה בידרמן, נשיאת המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית עצמה. כמו גם גם פרופ' שלמה וינקר, יושב ראש איגוד רופאי המשפחה של ההסתדרות הרפואית. "יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה" אמר היום (ה') ל-ynet אחד מחברי הוועדה, "נראה שאידלמן מתנגד רק לשם ההתנגדות ולא משום סיבה אחרת".
מההסתדרות הרפואית נטען בתחילה, שפרופ' בידרמן אינה נציגת ההסתדרות הרפואית, אולם לאחר מכן טענו שעמדת ההסתדרות הרפואית ידועה ובאה לידי ביטוי במכתב שנשלח למנכ"ל משרד הבריאות לפני מספר ימים. "עמדה זו היא עמדת כל נציגי ההסתדרות הרפואית כולל עמדה של פרופ' איה בידרמן".