שתף קטע נבחר
 

סרטן ריאה: התרופה שמעניקה תקווה לחולים

קרוב ל-1.6 מיליון איש ברחבי העולם מתים מהמחלה מדי שנה, ופעמים רבות היא מתגלה בשלבים מתקדמים. עכשיו. תרופה חדשה מפיחה תקווה בחולים שעד כה לא היה עבורם טיפול יעיל

כאשר ד"ר רינה הוי, מאוניברסיטת סידני, ירדה מהבמה במרכז הכנסים בטוקיו נשמעו מחיאות כפיים מכל עבר. האונקולוגים שהגיעו לכנס השנתי של ארגון סרטן ריאה העולמי הבינו שתוצאות המחקר שהוצגו באולם יכולות לשנות את אופן הטיפול של מאות אלפי בני אדם החולים במחלה ברחבי העולם.

 

סרטן הריאה היא אחת המחלות השכיחות בתחלואה הסרטנית וסוג הסרטן הקטלני ביותר: קרוב ל-1.6 מיליון איש ברחבי העולם מתים מהמחלה מדי שנה. בשנים האחרונות חוקרים ברחבי העולם מדווחים על פריצות דרך רבות בתחום הטיפול במחלה והצלחה ניכרת בהארכת תוחלת החיים של החולים.

 

 

מחלה שמתגלה לרוב בשלבים מתקדמים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחלה שמתגלה לרוב בשלבים מתקדמים(צילום: shutterstock)

  

המחלה מתגלה בשלב מתקדם

בריאות – בניגוד למקומות אחרים בגוף – אין חיישני כאב ועל כן ברוב המקרים המחלה מתגלה רק בשלב מתקדם, שלב שאינו מאפשר לבצע ניתוח להסרת הגידול וריפוי מלא של המטופל. מרבית החולים מאובחנים בשלב הגרורתי, (המכונה שלב 4) כשהמחלה כבר התפשטה מהריאות לאיברים נוספים בגוף. לחולים אלו קיימים כיום מספר טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים (טיפולים המגבירים או מדכאים את מערכת החיסון) המותאמים לסוגים השונים של המחלה.

 

מנגד, למרות פריצות הדרך המשמעותיות בשנים האחרונות, קיימת גם קבוצת חולים משמעותית שעדין לא נמצא עבורם תרופה או טיפול אפקטיבי. כשליש מחולי סרטן הריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) – הסוג השכיח ביותר של המחלה – מאובחנים בשלב 3 של המחלה.

 

זהו שלב המוגדר כ"מחלה מקומית מתקדמת". בשלב 3 הגידול נוכח בריאות בצורה משמעותית, לרוב ללא אפשרות לנתח את החולה, אך הוא טרם התפשט בגוף ושלח גרורות. אותם חולים שנמצאים בשלב הזה מקבלים טיפול משולב של כימותרפיה והקרנות, צורת הטיפול שמקובלת כבר שנים רבות.

 

אולם הטיפול המשולב של כימותרפיה והקרנות מצליח לעיתים לעצור באופן זמני את התקדמות המחלה, אך למעשה לאחר סיום סבב הטיפולים החולה נשלח לביתו ללא שום טיפול נוסף מפני ששום תרופה לא הוכיחה יעילות לחולים. באופן כמעט אבסורדי, החולה נותר במעקב על-ידי הרופא המטפל עד למעשה שמחלתו תשוב להתקדם, תתפשט והוא יוגדר כחולה שלב 4, חולה גרורתי.

  

להפעיל את מערכת החיסון לתקוף את תאי הסרטן

מחקר חדש שפורסם בכינוס המדעי הבינלאומי לסרטן הריאה שנערך לאחרונה ביפן, מפיח תקווה משמעותית לאותם חולים שנמצאים בפרק הזמן שבו אין להם כל מענה טיפולי אחר.

 

אחת הגישות הטיפוליות הבולטות בשנים האחרונות היא האימונותרפיה. השיטה מבוססת על טיפול המאפשר להפעיל את מערכת החיסון כדי שזו תזהה את התאים הסרטניים כ'אויב' ותתקוף אותם. טיפולים אלו כבר קיימים לחולים בשלב הגרורתי, אך טרם נבחנו לחולים בשלבים מוקדמים יותר.

 

בכנס שנערך הוצגו תוצאות מחקר "הפסיפיק" –מחקר שבדק את יעילות הטיפול של התרופה האימונותרפית החדשה "אימפינזי" (דורבאלומאב). לראשונה, הציגו החוקרים פוטנציאל למענה טיפולי עבור חולים בשלב המחלה המקומית-מתקדמת.

  

תוצאות המחקר פורסמו במקביל גם בכתב העת המדעי היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" והוא כלל 713 חולי סרטן ריאה בשלב 3 מ-26 מדינות ו-235 מרכזים רפואיים ברחבי העולם.

 

החולים חולקו ל-2 קבוצות: בכל אחת מהקבוצות החולים טופלו בכימותרפיה במשולב עם הקרנות כמקובל. הקבוצה הראשונה של חולים קיבלה את האימונותרפיה החדשה אימפינזי ובקבוצה האחרת החולים קיבלו פלסבו (תרופת דמה). התוצאות הושוו בין כל אחת מקבוצות המחקר כאשר מטרת המחקר הייתה לבחון את משך הזמן ללא התקדמות מחלה (PFS), כלומר לכמה זמן גידולי החולה מתכווצים או אינם מתקדמים כלל.

 

בקבוצה שלא קיבלה את הטיפול התרופתי אלא רק כימותרפיה והקרנות הושג משך זמן ללא התקדמות מחלה (PFS) של 5.6 חודשים בלבד ואילו אצל החולים אשר טופלו לאחר הכימותרפיה וההקרנות גם בטיפול התרופתי החדש, הושג משך זמן ללא התקדמות מחלה (PFS) של 16.8 חודשים.

 

מדובר בהבדל של יותר משנה ללא התקדמות המחלה וזאת בנוסף למה שהטיפול הכימותרפי המקובל משיג. זאת גם הפעם הראשונה שאימונותרפיה כלשהי רושמת הצלחה בטיפול בחולי סרטן ריאה שאינם חולים גרורתיים.

 

מחקר הפסיפיק היה מחקר רנדומלי – כזה שכלל את כל סוגי חולי סרטן הריאה, והראה תגובה חיובית לטיפול גם אצל חולים ללא קשר לרמת הpdl-1 שלהם (סמן שנחשב כמנבא תגובה טובה יותר לטיפולים אימונותרפיים).

 

 

הטיפול שמצליח להאריך את חיי החולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפול שמצליח להאריך את חיי החולים(צילום: shutterstock)

 

בנוסף, המחקר גם בדק את השפעת הטיפול על איכות חיי המטופלים. במחקר בחנו אצל החולים, ב-2 הקבוצות, את רמת איכות חייהם באמצעות שאלונים הנוגעים לתסמינים שהם חווים בזמן הטיפול. החולים נשאלו על סימפטומים כמו שיעול, כאבים בחזה, קושי בנשימה, עייפות ואיבוד תיאבון, וכן אודות רמת בריאותם הכללית. השאלונים ליוו את החולים לאורך כל תקופת המחקר ועד שמחלתם התקדמה.

 

התוצאות הראו שלא ניכר הבדל ברמת התפקוד, התסמינים ומצב הבריאות הכללית של החולים שנטלו את הטיפול החדש לבין אלו שנטלו תרופת דמה. המסקנות הראו שאימפינזי לא רק שלא הביאה להרעה במצב המדדים הללו, אלא אף נצפה שיפור מובהק סטטיסטית במדדי הכאב ובמצב שיפור התיאבון אצל אותם חולים.

 

הטיפול שיעכב את התקדמות המחלה

על סמך התוצאות הללו אושרה השבוע התרופה על ידי רשות המזון והתרופות האמריקאית, ה-FDA. "זהו הטיפול הראשון שאושר לחולי סרטן ריאה שאינם גרורתיים כאשר הסרטן לא החמיר לאחר טיפול כימותרפי", אמר ריצ'רד פזדור, מנהל המרכז לאונקולוגיה של ה- FDA בהודעה שפורסמה מטעם הרשות. "עכשיו יהיה לחולים טיפול מאושר שיכול לעכב את התקדמות הסרטן למשך זמן ארוך יותר לאחר מתן כימותרפיה".

 

"מדובר במחקר גדול מאוד עם תוצאות מרשימות", אומרת ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים מאיר בכפר סבא שנחשבת למומחית בתחום סרטן הריאה בארץ, "נעשו הרבה מאוד מחקרים לאוכלוסייה הזו של החולים שלא צלחו – התרופות פשוט לא עצרו את התקדמות המחלה או את משך ההישרדות של המטופלים".

 

לדבריה התוצאות של המחקר הנוכחי הם בשורה גדולה עבור חולים רבים. "המסקנות מרשימות ומובהקות מבחינה סטטיסטית. מדובר במהפכה בטיפול בסרטן הריאה. אם אני רואה חולה שהייתה על כיסא גלגלים ומטופלת בחמצן ואחרי שהיא מקבלת תרופה, היא קמה ועומדת על הרגליים, מבחינתי זו הצלחה כבירה", אומרת ד"ר גוטפריד, "לא רק שמשך הזמן ללא התקדמות המחלה גדל, המחקר מצא שאיכות החיים של המטופל לא נפגעה. המטופלים יותר חיוניים, ויש להם יותר תאבון".

 

פרופ' ניר פלד, מנהל מערך האונקולוגי בבית החולים סורוקה ואחד המומחים המובילים בתחום סרטן הריאה הוסיף: "אין ספק שמדובר בתוצאות חסרות תקדים. התרופה מעכבת את משך התקדמות המחלה פי שניים. אף פעם לא היו תוצאות כאלו, לאחר שמספר טיפולים אחרים נכשלו. יש הרבה חולים בשלב 3 של המחלה, אני מעריך שמדובר ב- 30% אחוזים מהחולים".

 

שני שילה, מייסדת ומנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה: "אנו עדים בשנים האחרונות לפריצות דרך וטיפולים חדשים אשר משנים הלכה למעשה את הפרדיגמה הטיפולית בחולי סרטן הריאה. לכשליש מהחולים שמחלתם מקומית אך מתקדמת לא הייתה בשורה טיפולית של ממש. האפשרות לטיפול אימונותרפי גם לחולים שאינם בשלב הגרורתי מהווה בשורה של ממש ופוטנציאל להארכת חיים משמעותית לצד איכות חיים טובה לחולים שאינם נתיחים".

 

טיפול קו ראשון כמעט ללא תופעות לוואי

בכנס הוצגו גם תוצאות מחקר לטיפול נוסף לסרטן הריאה, טאגריסו. מדובר בתכשיר אשר כלול בסל התרופות בישראל מזה שנתיים לטיפול בחולי סרטן ריאה בעלי מוטציה מסוג EGFR אשר מחלתם התקדמה לאחר טיפולים קיימים וזאת בשל התפתחות של מוטציה נוספת בגידול הקרויה T790.

 

חולי סרטן ריאה עם מוטציה בגן EGFR מהווים כ15% מסך חולי סרטן הריאה ולרוב מדובר בחולים אשר לא עישנו מעולם. חולים אלו מקבלים לאחר האבחון טיפול באחד ממעכבי ה-EGFR הקיימים בסל התרופות מדור ראשון או שני, טיפולים שנחשבים ליעילים. עם זאת, המחלה מצליחה לפתח בשלב כלשהו עמידות לטיפול ושבה להתקדם לאחר כשנה (בממוצע) וזאת בשל העובדה שהגידול עובר שינויים ומתפתחים בו מוטציות נוספות אשר מחייבות טיפול ייעודי חדש.

 

טאגריסו ניתנת כיום לחלק מאותם חולים אשר פיתחו עמידות והתפתחה להם מוטציה נוספת בשם T790M. לאור יעילותו הגבוהה של התכשיר בקבוצת חולים זו והעובדה כי לא ידוע בשלב האבחון הראשוני מי יפתח מוטציה נוספת ויוכל לקבל את הטיפול, התנהלו בשנים האחרונות מחקרים על מנת לבחון את יעילות התכשיר בקרב חולי EGFR כבר כטיפול ראשון שיינתן להם בשלב מוקדם.

 

חלק מהמחקרים בוצעו גם במרכזים רפואיים בישראל. במחקר שהוצג בכינוס סרטן הריאה העולמי נבחן מתן של טאגריסו לחולי EGFR כבר כטיפול ראשון ובוצעה בו השוואה לקבוצת חולים שקיבלו את אחד ממעכבי ה-EGFR מהדור הראשון שקיימים בשוק, התכשירים הוותיקים טרסבה ואירסה, אשר מהווים חלק מתוך אפשרויות הטיפול המקובלות לאותם חולים.

 

תוצאות המחקר הראו יתרון גדול לטאגריסו גם כטיפול בקו הראשון. משך הזמן ללא התקדמות מחלה (PFS) של קבוצת החולים שקיבלה טאגריסו הייתה כמעט כפולה מאלו שקיבלו את אחד משני מעכבי ה- EGFR הוותיקים שנבדקו במחקר. המחלה אצל מטופלי טאגריסו נעצרה למשך של 18.9 חודשים בממוצע לעומת 10.2 חודשים אצל החולים אשר טופלו במעכבי הדור הראשון. בנוסף, היעילות של התכשיר נשמרה גם בקרב חולי סרטן ריאה בעלי גרורות מוחיות שטופלו בשלב זה בתכשיר במסגרת המחקר.

 

"טאגריסו היא תרופה מעולה ובעלת תופעות לוואי יחסית נמוכות", אומרת ד"ר גוטפריד, "היא הראתה יתרון יחסי לעומת התכשירים הוותיקים ומה שיותר מעניין הוא שזמן התגובה המוחי היה ארוך יותר". פרופ' פלד מוסיף כי במחקר, גם חולים ללא מוטציית T790 מגיבים בהצלחה לטיפול. "התוצאות של הטיפול בקו ראשון הן פנטסטיות".

 

הכתב היה אורח חברת אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תקווה לחולי סרטן ריאה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים