שתף קטע נבחר

שוק הנפצים גדל בפורים למרות האכיפה: "עשרות נפגעים מדי שנה"

הפיקוח המשטרתי הולך וגדל לקראת החג, אולם נפצים, זיקוקים ופריטים מסוכנים אחרים עדיין זמינים בפני ילדים ובני נוער. "אי אפשר למצוא את הדברים הללו בחנויות. צריך להכיר מישהו - שמכיר מישהו", מספרים נערים. במשטרה פונים להורים: "תבדקו איפה הילדים שלכם מסתובבים בלילות"

 

חג מסוכן: חגיגות פורים כבר בעיצומן אולם לצד מסיבות התחפושות בבתי הספר וגני הילדים ותהלוכות העדלאידע ברחבי הארץ, הולך וגדל לו שוק הנפצים המסוכנים שגורמים מדי שנה לנפגעים רבים, בעיקר ילדים ובני נוער. רק בשבוע שעבר נפצע נער בן 16 בעינו מפיצוץ נפץ מחוץ לבית ספר ובמושב נווה ירק בשרון ואילו ברחובות נתפסו אלפי נפצים, זיקוקים ופריטים פירוטכניים בחיפוש שנערך במחסן.  

 

"מדובר בעשרות פגיעות מנפצים מדי שנה", אמר לאולפן ynet רס"ב זיו לבני, חבלן במשטרת ישראל. "מדובר בכל מיני פריטים שמוברחים לארץ, אין להם שום תו תקן או ביקורת ולעולם לא תדע מה אתה מדליק. הבעיה העיקרית פה היא שהפגיעה תמיד תהיה קשה - אם זה בעין או בחלק גוף אחר", הוסיף.

 

נפצים שהוחרמו על ידי המשטרה בשבוע שעבר (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
נפצים שהוחרמו על ידי המשטרה בשבוע שעבר(צילום: דוברות המשטרה)

לדבריו, המשטרה עוסקת באכיפה ובמיגור התופעה לאורך כל השנה, ועל כן קשה למצוא את אותם נפצים בקיוסקים למיניהם: "לא תמצאו את הנפצים בקיוסקים בגלל האכיפה, אך הם מוברחים כמו שמוברחים דברים אחרים".

 

יחד עם זאת, מבהיר רס"ב לבני כי האחריות להרחיק את הילדים מאותם פריטים מסוכנים נמצאת בראש ובראשונה אצל ההורים: "זה יותר פיקוח של אימא ואבא - וזה מסר שחשוב להעביר. הנפצים והזיקוקים הללו עולים כסף - תפקחו עיניים ותבדקו לאן הולך אותו כסף. תבדקו איפה הילדים מסתובבים בערבים ובלילות".

 

סגן-ניצב איתן גורדצקי, קצין חבלה מחוז דרום, הסביר כי "בפורים, שלא כמו בדרך כלל, יש לנו הרבה יותר אירועים של צעצועים מסוכנים - שבני נוער נפגעים כתוצאה מההתעסקות בהם. מדובר בחזיזים, זיקוקי דינור, תרסיסי שלג וכמובן תחפושות דליקות. ילדים רוכשים במקומות אסורים צעצועים מסוכנים".

 

"הפיצוץ עלול לגרום לקטיעת גפיים" (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
"הפיצוץ עלול לגרום לקטיעת גפיים"(צילום: דוברות המשטרה)

הוא מזהיר: "יש לזכור שאין להפעיל חזיזים או זיקוקים, אפילו שזה נראה אטרקטיבי. הסכנה היא דליקה או פיצוץ. הפריטים האלה מתפוצצים והפיצוץ עלול לגרום לפציעות ממשיות, עד כדי קטיעת גפיים".

 

ניסים ונינו, חובש מד"א שטיפל בנער שנפגע מנפץ בשרון, שחזר בפני ynet את רגעי הדרמה: "קיבלתי קריאה על אירוע חבלה שהתרחש בבית הספר. בדרך כלל אנחנו רגילים לפציעות בבתי ספר שנגרמות מכך שילדים נתקלים אחד בשני וכו', אבל מהרגע הראשון הבנתי שמדובר באירוע חמור ובפגיעה רצינית".

 

"כשהגעתי לבית הספר ראיתי את ההמולה ואת הלחץ של הילדים והמורים שהיו מסביב לילד. קיבלתי את הילד עם תחבושת שהונחה עליו, כשכל אזור העין והפנים מדמם. מדובר בנפץ שקפץ לגובה העיניים והתפוצץ והפגיעה הוגדרה כפגיעת עין ברמה בינונית. לא אתאר מה ראיתי ממש, אבל המחזה לא היה יפה".

 

ונינו מספר על תגובה חוזרת בקרב הנפגעים מנפצים: "אותו ילד אומר לעצמו 'איזה מטומטם אני'. הוא יודע להגיד כמה הוא מתנצל ומצטער על מה שהולך לקרות לו עכשיו. למה לא להיזכר בזה קודם? למה רק בדיעבד?".

 

"בשוק כבר לא מוכרים נפצים"

פעילות האכיפה סביב הפיצוציות וחנויות הצעצועים הולכת וגוברת לקראת פורים ובמשטרה מספרים כי הפריטים המסוכנים הנמכרים ביותר הם הנפצים המוכרים כגון סליל הפיקות, חזיזים וגם כוורות זיקוקים.

 

שני נערים ירושלמים סיפרו ל-ynet על הקושי במציאת נפצים לקראת פורים: "אי אפשר לקנות נפצים בחנויות. צריך להכיר מישהו, שמכיר מישהו - שמכיר גם כן מישהו".

 

בשוק מחנה יהודה בבירה תיארו את הפעילות המשטרתית נגד התופעה: "בשוק כבר לא מוכרים נפצים. יש פה מלא בילוש והיו פשיטות. אי אפשר למצוא פה את הדברים האלה, זה לא חוקי. הילדים כבר לא באים לחפש פה", סיפר בעל דוכן בשוק. בעל חנות בשוק הוסיף: "הדברים הללו רק עושים בעיות. גם בשטחים בקושי מוכרים אותם".

 

הפעילות המשטרתית מבוצעת הן באופן גלוי והן באופן סמוי ובעל חנות שנתפס מוכר חומרים מסוכנים לרוב נקנס. בחלק מהמקרים, וכדי לייצר הרתעה, מגיעה המשטרה עם בעלי החנויות והמשתמשים בנפצים עד לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
נפצים שנתפסו במחסן ברחובות
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים