לקפוץ למים הקפואים של אנטרקטיקה ולשרוד
אזעקת לווייתנים, טבילה במים קפואים והליכה מהורהרת לצד פינגווין ידידותי – לאחר שהתאושש מההפלגה הקשה, סער התחיל להתרגל לחיים ביבשת הקפואה, שם השמש כמעט תמיד זורחת. משוחרר באמריקה, פרק 12
החיוך לא ירד לי מהפנים. אחרי שני סיורים - חיפוש אחר לווייתנים וביקור במושבת פינגווינים - הגיע לסיומו היום הראשון באנטרקטיקה והיום הרביעי למסע. אבל בעצם אין שום אינדיקציה לכך שהיום עצמו נגמר. השמש שוקעת באחת בבוקר וזורחת שעה לאחר מכן, אין כאן רגע אחד של חושך. השמש לא מספיקה לשקוע וכבר זורחת מחדש. ככה זה כשאתה נמצא באמת בקצה העולם.
לפרק הראשון של המסע לאנטרקטיקה - הקליקו
האוכל על הספינה שונה ממה שמוצ'ילר ממוצע מתרגל אליו במהלך בטיול ארוך. כבר ביום השלישי המלצר האישי של השולחן שלי בחדר האוכל ידע בדיוק עם אילו תוספות אני אוהב את החביתה. חדר האוכל עצמו מוקף בחלונות זכוכית שמבעדם ניתן לראות את הנוף המדהים של אנטרקטיקה. באחת מארוחות הערב, שבמהלכה עדיין זרחה השמש בחוץ, הבטתי החוצה וראיתי לווייתן קופץ מהמים ממש קרוב לספינה. עזבתי הכל ורצתי החוצה לסיפון.
באותו היום, בשעה 22:30, רוב הנוסעים בספינה שכבו במיטתות שלהם בחדרים. פתאום נשמעה אזעקה, אזעקה טובה, שלוותה בקריאה של אחד מחברי הצוות ברמקולים של הספינה: "כל הנוסעים, הגיעו מהר למפלס מספר שלוש, להקת לווייתנים קרובה לספינה". לילה, בחוץ השמש זורחת, ומשפחת לווייתנים קופצת לה מהמים ושוחה ליד הספינה.
זו לא הייתה סתם משפחת לווייתנים, אלא משפחה של לווייתני קטלן (שנקרא גם אורקא), צוות הספינה החליט לסטות ממסלול השייט ולהמשיך לשוט לצד משפחת האורקות במשך כשעתיים. מחזה זה, של הלווייתנים קופצים מהמים (שניתן גם לראות בסרטון שבראש הכתבה), היה אחד המחזות היפים ביותר שראיתי בחיי, והוא צרוב בזיכרוני.
קמתי בבוקר. מזג האוויר היה מושלם עם שמש בשמיים ללא עננים. צוות הספינה החליט שאפשר לקפוץ למים. חלק מהנוסעים חשבו שזה רעיון מטורף. טמפרטורת המים הייתה פחות ממעלה אחת - כמעט קרח. מבחינתי, זו לא הייתה אפילו התלבטות אם לקפוץ או לא. לפני הקפיצה תיארו לי את ההרגשה - כמו מכת חשמל. אז למה לקפוץ? בשביל האתגר, וגם בשביל שוט הוודקה שמובטח בסוף.
לבשתי את בגד הים שכלל לא חשבתי שאעשה בו שימוש באנטרקטיקה, קשרו אותי לחבל, כי מתברר שקשה מאוד לזוז במים הקפואים, 3...2...1... קפצתי! שנייה אחרי זה כבר משכו אותי עם החבל החוצה מהמים. כן, זה באמת מרגיש כמו שוק רציני לכל הגוף. המים היו הרבה יותר קפואים ממה שחשבתי.
בהמשך ביקרנו בשרידי מפעל ששימש להכנת מוצרים משומן לווייתנים, ובמכון בריטי לחקר אנטרקטיקה שהפך למוזיאון במרוצת השנים. במוזיאון יש חנות מזכרות שמתופעלת של ידי שני עובדים שמחליפים זה את זה ביבשת הקפואה כל כמה שבועות. בחנות עצמה נמצאת תיבת הדואר של אנטרקטיקה. החלטתי שאני רוצה לשלוח גלויות למשפחה שלי, אליה התגעגעתי מאוד. כתבתי כמה גלויות, ושלחתי אותן הביתה, הישר מאנטרקטיקה.
פער הגילאים מבין נוסעי האונייה היה מורגש. החל מצעיר סיני בן 19 ועד לאמריקני בן 75. במהלך הימים התגבשנו מאוד כל קבוצת הצעירים. טוב שבדקתי את הגילאים לפני שיצאתי לקרוז. רוב הנוסעים בדרך כלל לאנטרקטיקה הם אנשים מבוססים מאוד וממוצע הגילאים הוא בדרך כלל 50 פלוס. מהבחינה הזאת, לא יכולתי לבקש קרוז טוב מזה.
באחת מהפעמים שירדנו מהספינה לסיור עם הזודיאקים, היינו צריכים לחצות דרך אזור שבו קפאה השכבה העליונה של המים. הזודיאק היה אמור לעמוד במשימה, אך לאחר כמה וכמה פעמים שניסינו לעבור דרך שכבה כזאת נקרע הזודיאק ונאלצנו לעבור לסירת חילוץ לפני שניפול לתוך המים הקפואים.
ביום האחרון לקחו אותנו לחוף מיוחד עם המון פינגווינים. נעלתי מגפיים מיוחדים וצעדתי בתוך המים. הפינגווינים שחו קרוב אליי וכמעט נגעו לי ברגל. אחד מהם החליט לצאת מהמים ליבשה. עקבתי אחריו וצעדתי לצדו.
בארוחה האחרונה הפתיע אותנו צוות העובדים על הספינה בארוחת בברביקיו על הסיפון הראשי בחוץ. שתינו יין חם ובשלב מסוים התחלנו לרקוד כשאפילו כמה שירים בעברית התנגנו ברקע.
היעד האחרון אליו הגענו באנטרקטיקה היה לוע של הר געש שנמצא מתחת למים. הספינה נכנסה למעשה אל הלוע ושם עגנה. ירדנו ליבשה והלכנו על שפת הים. נגעתי באדמה, והרגשתי שהיא באמת חמה. חפרתי קצת עם היד ויצאו אדים. לא להאמין, לוע של הר געש ומים רותחים באמצע אנטרקטיקה.
לפני שעליתי על הספינה בפעם האחרונה, ועזבתי את היבשת השביעית והלבנה, לא שכחתי לצלם תמונה של בובת הפינגווין שלי שבה זכיתי באחת ממכונות המשחקים בטקסס עוד בתקופת מחנה הקיץ. הפעם צילמתי את הבובה עם פינגווין אמיתי, וביבשת הלאומית של הפינגווינים.
המשך בשבוע הבא
סער יעקובוביץ, יועץ ומדריך טיולים לדרום, מרכז, צפון אמריקה ואנטרקטיקה. למידע נוסף כנסו לעמוד הפייסבוק .