רובים למורים: יוזמת טראמפ מסעירה את ארה"ב
במפגש עם ניצולי הטבח בתיכון בפלורידה הציע נשיא ארה"ב להעניק למורים רישיונות לשאת נשק כדי שיכלו להגיב מול יורה. "מורה הוא לא שוטר. מדובר במתכון לאסון", טוענים אנשי חינוך בארה"ב. מנגד, יש גם תומכים: "ככל שנגיב מהר יותר, כך יותר ילדים יינצלו. אי אפשר להסתתר בארון ולקוות לטוב"
לתת רובים למורים - זו ההצעה שהעלה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במהלך מפגש בבית הלבן עם התלמידים ששרדו את הטבח שאירע בשבוע שעבר בתיכון "מרג'ורי סטונמן", שבו נרצחו 17 תלמידים ומורים. "אם היה לכם מורה מיומן בנשק, ייתכן מאוד שהמתקפה הייתה נגמרת במהרה", אמר הנשיא, והעלה אפשרות כי מורים יעברו הכשרה מיוחדת בכלי נשק כדי שיוכלו למנוע בעתיד אירועים דומים.
יוזמת הנשיא, שסוקרה בהרחבה ביממה האחרונה בכלי התקשורת בארה"ב, עוררה חילוקי דעות בקרב הציבור האמריקני ובקרב מורים ואנשי חינוך בפרט. בסקר של העיתון "וושינגטון פוסט" ורשת ABC למשל הסכימו 42% מהמשתתפים כי יש לאפשר למורים לשאת נשק וכי מורים חמושים קרוב לוודאי היו מייצרים הרתעה וממזערים את ממדי הטבח בתיכון בפלורידה.
לפחות שמונה מדינות ברחבי ארה"ב, בהן קנזס, דרום דקוטה, אוקלהומה, טקסס ו-ויומינג, כבר החלו לאפשר למורים לשאת נשק במידה מסוימת בגבולות מוסדות חינוך - החל מגני ילדים ועד לתיכונים. "ככל שנגיב מהר יותר, כך יותר מילדינו ינצלו", אמר כריסטופר בארוז, מפקח בבית ספר שמונה 1,060 תלמידים בג'ורג'טאון שבאוהיו. "אותם מורים חמושים הם חלק מצוות האבטחה שלנו".
דייויד תוויאט, מפקח בטיחות בבית ספר בהרולד שבטקסס, אמר כי במחוז איפשרו עוד משנת 2007 למורים לשאת נשק - בתמורה לתשלום. הוא נימק את ההחלטה בכך שתחנת המשטרה הקרובה ביותר נמצאת במרחק של חצי שעה מהמקום. "אנחנו לא יכולים רק לקוות לטוב. אי אפשר להסתתר בארון במשך 30 דקות", טען.
עם זאת, גם מורים שמיומנים בירי בנשק סבורים כי לא מדובר ברעיון מוצלח. אחד מהם הוא ד"ר ג'ושוע גרובס, מרצה לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת באולינג גרין סטייט באוהיו, שמחזיק בביתו מספר רובים, אך לא מעלה על דעתו את האפשרות להביאם למוסד החינוך שבו הוא מלמד. "ירי באקדח הוא דבר מורכב וקשה, אפילו בתנאים האידיאליים ביותר. זה דבר שמצריך מיומנות רבה", טען. "יריתי באקדחים לאורך כל חיי, אך אני לא בוטח ביכולתי להגן על כיתה שלמה נגד כשמנגד עומד יורה מטורף - ואני יודע לירות היטב. מדוע מצפים ממורים לשאת על עצמם אחריות כה כבדה?".
לדבריו, הצעת טראמפ "מבקשת ממורים, במקום לראות את הצד הטוב בכל תלמיד, לשמש בפועל כשומרים מול תלמידים שעלולים להוות איום. בכך, בית הספר הופך בפועל למקום לא בטוח והמורה הופך לאיש אכיפת החוק. צריך להבין שמורה הוא לא שוטר".
Guys, I’m a college professor.
— Josh Grubbs (@JoshuaGrubbsPhD) February 21, 2018
I’ve also been shooting guns my entire life and own multiple guns now.
I don’t trust myself to be able to capably defend a classroom against a shooter, and I’m a good shot.
Why would we expect teachers everywhere to bear this responsibility?
בקי פרינגל, סגנית נשיא איגוד החינוך האמריקני, שבו חברים כשלושה מיליון מורים ואנשי חינוך, מתנגדת אף היא בתוקף להצעה. "מורים חמושים? זה לא רעיון טוב. אני לא יכולה לדמיין איך זה לשאת אקדח", אמרה בקי, ששימשה כמורה במשך 30 שנה. "התסריט שטראמפ מתאר מזכיר לי כלא - כשהמורים על תקן סוהרים והתלמידים אסירים".
"מדובר בהצעה מטורפת", הוסיף ד"ר דייוויד מנונוויי, פרופסור למדיניות בריאותית באוניברסיטת הרווארד, וציין: "אם כך, מה עלינו לעשות כדי לצמצם מקרים של חטיפת מטוסים?". שיינה פילפס, מורה לאנגלית לשעבר מטקסס, טענה: "מדובר במתכון לאסון. אני לא יכולה לחשוב על כך שאעבור אימוני נשק בנוסף לכל הדברים שאני עושה כמורה".
גם פרד גוטנברג, שבתו ג'יימי בת ה-17 נרצחה בירי בתיכון, טען כי מספר הנפגעים היה גדול בהרבה אילו במקום היו מורים נושאי נשק: "קרוב לוודאי שהייתה מתפתחת מהומה אדירה. קרב יריות, עם כל התלמידים והאנשים שמתרוצצים בבית הספר, לא היה מסייע להציל חיים - אלא גורם לאובדן חיים נוסף".