סין בדרך לשינוי: הנשיא יוכל לכהן ללא הגבלה
מפלגת השלטון, שידה בכול, תביא לאישור הצעה שלפיה הנשיא לא יוגבל עוד לשתי כהונות. המרוויח המיידי: הנשיא המכהן, שי ג'ינפינג, שדחק הצדה בכירים רבים במסגרת מלחמתו בשחיתות
מפלגת השלטון של סין
עשתה היום (א') צעד גדול בדרך להבטחת הישארותו של שי ג'ינפינג בתפקיד נשיא המדינה ללא הגבלה, כשהעלתה את ההצעה להסיר את הסעיף בחוקה המגביל את מספר הכהונות האפשריות לנשיא בסין לשתיים.
מאז שנבחר לנשיא לפני חמש שנים הוביל שי רפורמות במפלגה, בכלל זה דחיקתם לשוליים של מנהיגים בכירים שבעבר נתפשו ככאלה שאי אפשר לגעת בהם. את הצעדים נקט במסגרת מלחמתו בשחיתות שפשתה בסין.
בהודעת המפלגה שפורסמה היום בסוכנות הידיעות הסינית הממלכתית "שינהואה" לא נמסרו פרטים רבים. נכתב בה שאת ההצעה העלתה הוועדה המרכזית של המפלגה – הגוף השלטוני הגדול ביותר. לפי ההצעה, תוסר גם ההגבלה על מספר הכהונות של סגן הנשיא.
לפי החוקה הנוכחית ייאלץ שי בן ה-64 לסיים את תפקידו כנשיא אחרי שתי כהונות בנות חמש שנים. לקראת סוף הכהונה הראשונה שלו הוא ייבחר רשמית לכהונה נוספת. זה יקרה בכינוס השנתי של הפרלמנט הסיני ב-5 במרס.
בחוקה הנוכחית אין הגבלה על מספר השנים שבהן הוא יכול לכהן כמנהיג המפלגה וכמפקד הצבא, אולם נהוג שבתפקידים אלה לא משרתים יותר מעשר שנים. שי החל את כהונתו השנייה כמנהיג המפלגה וכמפקד הצבא באוקטובר שעבר, בסוף קונגרס המפלגה הנערך אחת לחמש שנים.
ז'אנג ליפאן, היסטוריון ופרשן פוליטי, אומר כי הידיעה אינה מפתיעה במיוחד וכי קשה לחזות כמה זמן בדיוק יישאר שי בתפקיד. "בתיאוריה הוא יכול לכהן זמן רב יותר ממוגאבה", הסביר – מתכוון לנשיא זימבבווה שהודח בנובמבר מהשלטון אחרי ארבעה עשורים.
מתחת לידיעות בעניין באתרי האינטרנט של העיתונים הממלכתיים המובילים בסין הופיעו תגובות חיוביות רבות, אך יש גם מי שאינם מרוצים מהצעד. "אם שתי כהונות אינן מספיקות – הם יכולים לקבוע שתותר כהונה שלישית, אבל צריך להיות גבול. היפטרות גורפת מההגבלה היא דבר לא טוב!", כתב גולש אחד ברשת החברתית הסינית ווייבו.
שינויים בחוקה חייבים לקבל את אישור הפרלמנט, אבל חבריו נאמנים למפלגה ולכן השינוי לא צפוי להיתקל בקשיים. בכינוס המפלגה באוקטובר האחרון לא מונה יורש עתידי לשי, עובדה שעוררה את החשד שהוא מתכוון להישאר בתפקיד.
עם זאת, יש לזכור כי יו"ר המפלגה הוא תפקיד בכיר יותר מהנשיא. בשלב כלשהו יכול שי לקבל תפקיד מפלגתי שיאפשר לו גם כן להמשיך לכהן כמה זמן שירצה. כיום שי הוא מזכ"ל המפלגה ולא יושב הראש שלה. שלושת המנהיגים הראשונים של סין המודרנית מאז נוסדה ב-1949 נשאו כולם את התואר "יושב ראש המפלגה", בהם מאו צה טונג. אחריהם לא שימש התואר הזה.