בקשה לייצוגית: הבנקים העלו את ריבית המשכנתא לזכאים
לטענת התובעים, הבנקים העלו את הריבית בהלוואה המשלימה שהוצעה ללקוחות הזכאים להלוואה מוזלת ממשרד השיכון, ובכך למעשה ייקרו להם את החזר המשכנתא בעשרות שקלים בחודש
תביעה ובקשה להכיר בה כייצוגית הוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי מרכז בתל אביב כנגד הבנקים לאומי, דיסקונט, הפועלים ומזרחי טפחות, בטענה שהם גובים ריבית גבוהה יותר בהלוואת משכנתא הכוללת רכיב זכאות של משרד השיכון, תוך פגיעה למעשה בהטבה שמעניקה המדינה - וזאת בניגוד להוראות.
נזכיר כי רוכשי דירה ראשונה זכאים לקחת חלק מההלוואה במסלול הכולל תנאים ייחודיים, כגון ריבית נמוכה יותר בהשוואה לריבית שמוצעת בבנקים, פטור מעמלת פירעון מוקדם ועוד.
סכום הלוואת הזכאות נקבע בהתאם לניקוד הניתן על פי קריטריונים שונים (מצב משפחתי, משך שירות צבאי ועוד) והוא נע בין 40 ל-200 אלף שקל.
סכום זה אינו מספיק, כמובן, בכדי לרכוש דירה, ואת יתרת ההלוואה (הלוואה משלימה) לוקחים הלווים מהבנק. מכיוון שהריבית שהבנקים גובים על הלוואה רגילה (שאינה הלוואת זכאות) גבוהה יותר, הם כמובן מעדיפים שהלקוחות יטלו הלוואה רק מכספי הבנק, ללא הזכאות.
לטענת התובעים, במקרה בו לקוח ביקש הלוואה משלימה, הבנקים העלו במכוון את הריבית כדי "לפצות" את עצמם על "אובדן הרווח" מחלק המשכנתא שלא נלקח מהם.
כך, טוענים התובעים, בכל המקרים המפורטים בתביעה הם קיבלו מהבנק שתי הצעות בהפרש של ימים ספורים על אותו נכס, של אותו לווה ובאותו שיעור מימון. כאשר ההצעה הראשונה כללה חלק כהלוואת זכאות - הריבית בשאר המסלולים היתה יקרה יותר לעומת ההצעה השניה.
בגלל ייקור הריבית והעובדה שכתוצאה מכך הלוואת הזכאות הפכה לריקה מתוכן, בכל אותם מקרים הלקוחות העדיפו בסופו של דבר לקחת הלוואה מכספי הבנק בלבד, ולוותר על הלוואת הזכאות.
כך נוצר מצב שהם לא יכלו ליהנות בפועל מההנחה שמעניקה הלוואת הזכאות, בגלל ה"תחמון" של הבנקים, פעולה שאלמלא הבנקים היו נוקטים בה, היתה יכולה להביא לחיסכון של עשרות שקלים בחודש בהחזר החודשי של אותם לווים.
התובעים מזכירים בכתב התביעה כי בתחילת חודש דצמבר 2017 אף פרסם הפיקוח על הבנקים הבהרה בנושא, בעקבות מספר תלונות שהגיעו אליו. בפיקוח ציינו כי "לא ניתן לשנות לרעה את שיעורי הריבית" וכי יינקטו צעדים כנגד בנקים שיפרו את ההוראות.
התובעים ציינו כי קשה בשלב זה להעריך את הסכם הכולל של התביעה.