אין דבר כזה מקצוע גברי
"כשרק 20-30% מהבנות נמצאות במגמות מתמטיקה, פיזיקה ומקצועות ריאליים, אנחנו מבינים שיש חסמים, כתוצאה ממערכות חינוך שאינן ערוכות לכך" - פאנל נשים שנערך במסגרת מהנדסות העתיד לרגל יום האישה, למדו הצעירות עד כמה חשוב לבסס את מקומן בעולם ולהתקדם כל הזמן קדימה
בשיתוף תעשייה אווירית
לרגל יום האישה הבינלאומי שצוין בשבוע שעבר (ג') נערך פאנל העצמה נשית ובו ארבע נשים פורצות דרך בתחומן, במסגרת פרויקט 'מהנדסות העתיד', אותו מובילה התעשייה האווירית, זו השנה השלישית.
על הבמה התייצבו: ד"ר אביטל שריפט, העומדת בראש מפעל הטילים הגדול ביותר בתעשייה האווירית ונמצאת במרכזן של כמה מהעסקאות הגדולות ביותר של מערכות נשק מונחות לשוק העולמי, חברת הכנסת פנינה תמנו-שאטה ממפלגת "יש –עתיד", פעילה חברתית וחברת הכנסת האתיופית הראשונה בישראל, ד"ר חגית פרי, ראש תכנית Big Data באוניברסיטת ברקלי קליפורניה ומקימה של מספר פרויקטים לייעוץ בתחומי Data Science ו-Big Data בחברות בינלאומיות גדולות, והגברת רוני רוס, מחלוצות ההיי טק בישראל, מנכ"לית חברת "פנורמה" והאישה הראשונה בארץ, שעשתה אקזיט ובהמשך מכרה טכנולוגיה ישראלית לחברת מייקרוסופט.
באולם נכחו 100 נערות מצטיינות מתחום המדעים מכל רחבי הארץ, שלוקחות חלק בתוכנית ההעשרה, שכוללת סדרת מפגשים עם מנטוריות מובילות מהתעשייה האווירית. במסגרת השיעורים, ניתן ליווי מקצועי, שמטרתו סיוע בפיתוח מיזמים ופתרונות טכנולוגיים, כמו גם הנגשת התחום לנשים, החל מגיל צעיר. במהלך הפאנל נחשפו האתגרים, שאלת הזהות המגדרית, אל מול הסביבה הגברית וההחלטות האישיות שלא ללכת תמיד עם המוסכמות.
"כל יום שצריך לשכנע בו ומקומנו לא ברור מאליו, הוא סימן לכך שהשינוי לא הושלם", הכריזה ד"ר שרפיט, המשמשת כראש חטיבת מערכות טילים וחלל. "אנחנו מאד טובות במה שאנחנו עושות, זה כן מתאים לנשים לנהל את מפעל הטילים, להיות Big Data או להקים סטארט אפ. אנחנו טובות לפחות כמו הגברים ובהיבטים מסוימים אף טובות יותר. הוכחתי את עצמי ברמה המקצועית ולאף אחד מהכפיפים שלי אין ספק, שהגעתי לתפקיד, כי אני האדם המתאים ביותר, ללא שום קשר לעובדה אם אני גבר או אישה. המסר העיקרי, הוא שנשים צריכות להאמין בעצמן ובהמשך לא לסבול מייסורי מצפון".
"כשרק 20-30% מהבנות נמצאות במגמות מתמטיקה, פיזיקה ומקצועות ריאליים, אנחנו מבינים שיש חסמים, כתוצאה ממערכות חינוך שאינן ערוכות לכך", מסבירה ח"כ תמנו-שאטה, העוסקת רבות בקידום בני נוער במסגרת תפקידה. "הדרך לשנות זאת, היא בדיוק כפי שנעשה כאן, להיכנס פיזית למקום כזה ולקרב אותו. חשוב לזכור שאף אחד לא נולד ראש ממשלה, חבר כנסת, טייס או יוצא 8200. אם יש משהו שאתן רוצות", היא פנתה לבנות בקהל, " לכו ועשו שיעורי בית, חישבו באופן יצירתי, קחו אחריות על החיים ומה שטוב לכן. אל תתנו לאף אחד לספר את הסיפור שלכן, צרו אותו בעצמכן."
"יש התמודדות יום יומית. הקושי הגדול הוא ש"אין הרבה ממך" ולפעמים זה מרגיש לבד. את נדרשת לעיתים להוכיח את עצמך יותר מאשר אחרים", חלקה את תחושותיה ד"ר פרי, המשמשת כחוקרת באקדמיה לצד ניהול חברת הייעוץ והפרויקטים שאותה הקימה כדוקטורנטית בברקלי.
"כשפניתי לקרנות הון סיכון כדי לגייס כסף, הקשיבו לי ואמרו תודה רבה", הוסיפה לדבירה גב' רוס, ".הם העדיפו להשקיע אז בטייסים ויוצאי 8200. כנגד כל הסיכויים הלכתי לפיתוח לבד, זו הייתה החלטה לא להרפות כנגד כל הקשיים וללא שום אמצעי מימון. היתרון הגדול היה כשעשיתי אקזיט, הכסף רק שלי ולא הייתי צריכה לתת אותו חזרה לאף אחד. בסופו של דבר צריך לקחת סיכונים, להמר ולהצליח".
בשיתוף תעשייה אווירית