שתף קטע נבחר
 

להעצים נשים - דרך פולי קפה

רוב הקפה שאנחנו שותים, מיוצר על ידי נשים במדינות עולם שלישי. מיזם מיוחד בשיתוף שטראוס קפה מסייע לנשים שעובדות בחוות הקפה בכלים מגוונים שמגדילים את התפוקה, מקלים את העבודה - ומאפשרים להן להרוויח יותר ולהשקיע את הכסף במשפחה. צפו

בשיתוף שטראוס קפה

  

צילום ווידיאו וסטילס: אור רכלבסקי

צילום ווידיאו וסטילס: אור רכלבסקי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בחברת שטראוס קפה החליטו לעשות מעשה שבטח יגרום לכם לשתות את הקפה שלכם הרבה יותר בנחת. "לפני כשנה וחצי בערך הקמנו תכנית שנקראת More than a cup", מספר אור רכלבסקי, ממקימי היוזמה, שהיא בעצם שיתוף פעולה נרחב בין שטראוס קפה להתאגדויות נשים המגדלות קפה במדינות מתפתחות. מטרת הפרויקט היא לתמוך בנשים המובילות חוות לגידול קפה במטרה לעזור להן לשפר את ייצור הקפה, לרכוש מהן את התוצרת, ובעיקר, לתמוך ישירות במגדלות באמצעים פיננסיים ומקצועיים תוך כדי העצמתן וקידום השוויון המגדרי. יום האישה יתקיים מחר (8.3) ואין זמן מתאים יותר מלספר על המיזם. צפו בווידיאו בתחילת הכתבה.

 

"להשקיע בהן, משמע לתמוך בקהילה"

קצת רקע על עולם גידול הקפה ברחבי העולם. נשים מבצעות כ-70% מעבודות שטח בעולם הקפה, אך זוכות רק ל 15% מהתמורה. האבסורד הוא שכאשר נשים אחראיות על עבודת השטח בשדות, התוצרת משתפרת בלא פחות מ-20%-30%. 
 

בנוסף, כאשר נשים אחראיות על ההכנסה המשפחתית במדינות ייצור הקפה, 90% מההכנסה הזאת מושקעת במשפחה שלהן. לעומת זאת אם גבר אחראי על ההכנסה המשפחתית, ההשקעה במשפחה תהיה 30%-40% בלבד. "מכיוון שכל המחקרים הללו מראים כי נשים משקיעות את ההכנסה במשפחה, בקהילה, במזון ובחינוך, היה לנו ברור שלהשקיע בהן, משמע לתמוך בקהילה", מסביר רכלבסקי.

 

שטראוס קפה נחשבת לחברת הקפה החמישית בגודלה בעולם והיא מוכרת קפה מסביב לעולם בשלל דרכים, מקפה גרגירים, קפה טחון ועד לקפסולות תואמות נספרסו, שבשנים האחרונות הפכו לענף שצומח בענק, אבל כאן נכנסת הזווית הנשית. "הנושא של קידום נשים משמעותי מאוד בחברה, זה נושא שמתעסקים בו הרבה", מספר רכלבסקי, שמעיד שהיה מעורב בצוות של עובדים למען איזון מגדרי. "מדובר באחד הארגונים הכי מתקדמים בישראל, בחשיבה ובעשייה למען נשים".

 

 (באדיבות: Sara Mason) (באדיבות: Sara Mason)
(באדיבות: Sara Mason)

 

המדינות בהן הוקמו חוות הקפה נמצאות במדינות מתפתחות רבות, מקוסטה ריקה דרך ברזיל, אינדונזיה, וייאטנם ובורמה באסיה ועד יבשת אפריקה במדינות כמו קונגו, קניה, אתיופיה וכדומה. במסגרת הפרויקט, שטראוס קפה תומכת בנשים המגדלות קפה בצורות שונות, בהתאם למה שהנשים צריכות בכדי להתפתח.

 

משפרים את רווחת הנשים

בחווה אחת יספקו להן תחנת שטיפה בה שוטפים את הקפה, מה שמשפר את איכותו ומעלה את המחיר והתמורה שיקבלו המגדלות, בחוות אחרות השקיעה החברה במייבש מכני, מה ששיפר את האיכות וצמצם את זמן העבודה, לפעמים מדובר גם במכונות לעיבוד קפה והרשימה נמשכת. "בסופו של דבר יש לנו שלוש מטרות, הראשונה לשפר את האיכות והכמות של הקפה, השניה לשפר את רווחת הנשים והקהילה, והשלישית, להעצים את הנשים. אנחנו משקיעים בהן וכך עולה מעמדן בחברה ומכירים בערכן", מספר רכלבסקי.

 

 (באדיבות: Sara Mason) (באדיבות: Sara Mason)
(באדיבות: Sara Mason)

 

רכלבסקי ביקר בחוות קפה בקונגו ואת הדברים שראה ושמע, הוא לוקח איתו עד היום. "מדובר במקום עני וקשה. ביום הטיסה שמעתי בחדשות על טבח במצ'טות כמה קילומטרים מהאזור אליו הייתי אמור להגיע. צריך להבין כי המלונות מאוד יפים, מפנקים ומודרניים, אבל בחוץ יש גדר תיל גדולה, הרכב שלוקח אותך לשם ממוגן, החלונות נעולים כל הזמן ובכל מקום אליו מביטים רואים אנשים מכוחות האו''ם מסתובבים. יש המון תקריות אלימות, מרידות וחוסר שקט", מבהיר רכלבסקי.

שטראוס תומכת בנשים המגדלות קפה בצורות שונות.  (באדיבות: Sara Mason) (באדיבות: Sara Mason)
שטראוס תומכת בנשים המגדלות קפה בצורות שונות. (באדיבות: Sara Mason)

 

"טסתי לאגם קיוו שנמצא בין קונגו לרואנדה. יש שם אי שנקרא איג'ווי שהוא עני במיוחד. ההכנסה הממוצעת שם היא עשרות דולרים בודדים בשנה. לאגם שנראה כאילו נמצא בגן עדן אסור להיכנס מכיוון שהוא מלא בגופות ומחלות. מדובר במקום עם מצב פוליטי וכלכלי קשה מאוד. משם, חצינו את הגבול לקונגו לאזור יפיפה, אחד המקומות היחידים בו עוד מסתובבות גורילות בטבע ויש בו הרי געש".

 

רכלבסקי מציין כי קונגו נחשבת למדינה לא פשוטה עבור נשים. 70% מהנשים הוכו או נאנסו על ידי בן הזוג או גבר אחר. "הנורמות הן כאלה שגם הנשים חושבות שזה מוצדק, 60% מהן טוענות שהאלימות שהן חוות מוצדקת מכיוון שהן לא בישלו אוכל, התווכחו עם בן הזוג וכדומה".

 

ההכנסה שלהן השתפרה בכ-70%

אחרי שיט של כמה שעות הגיעה הסירה לחוות הקפה. "אנחנו משתפים פעולה בין השאר, עם ארגון שנקרא Rebuild women hope שמטרתו לשנות את תפיסתן של הנשים על עצמן דרך הקפה. באי הזה השקענו 70 אלף דולר וסיפקנו להן תחנת שטיפה על מנת לשפר את איכות הקפה, את הייבוא ולהכשיר את הנשים על מנת להעצימן". רכלבסקי מציין כי על מנת להתקין את תחנת השטיפה, היה צורך בהקמת מערכת מים נקיים. "עד אז הן היו שותות מהאגם עם הגופות? כיום, הן יכולות לשתות סוף סוף מים נקיים".

 

 (באדיבות: Sara Mason) (באדיבות: Sara Mason)
(באדיבות: Sara Mason)

 

"כשהגענו, קיבלו אותי הנשים בשירים, בתוצרת מקומית של אננס ודבש ולא הפסיקו לספר עד כמה הפרויקט הזה שיפר את חייהן, את תחושת הערך העצמי שלהן וגם את ההכנסה. היה מאוד מרגש לראות את זה", הוא אומר. "ההערכות הן, שההכנסה השתפרה בכ-70%". זה נותן מוטיבציה להמשיך לעשות הכול בשביל הנשים האלה".

 

בשיתוף שטראוס קפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים