תינוק בן חודש וחצי לקה בזיהום – ומת תוך שעות
התינוק סבל מחום גבוה משך כמה שעות ומדימומים תת עוריים האופייניים לחיידק אלים. צוות מד"א שהוזעק לביתו שבנצרת עילית, פתח בפעולות החייאה, אך בהגיעו לבית החולים נקבע מותו
חשד למוות מהחיידק האלים: תינוק בן חודש וחצי מנצרת עילית, נפטר לאחר שלקה בזיהום ככל הנראה מחיידק אלים. חרף פעולות החייאה ממושכות נקבע מותו בבית החולים.
הטרגדיה התרחשה מוקדם יותר הערב (ב') כאשר התינוק בן חודש וחצי, תושב נצרת עילית, נמצא ללא רוח חיים, כשיממה קודם לכן החל חום גופו לעלות. זמן קצר לפני האירוע נמצאה פריחה המתאפיינת בדימומים תת עוריים. פריחה כזו מתרחשת במקרים כאלה בעקבות זיהום בחיידק האלים מנינגוקוק.
ההורים הבהילו את התינוק למרפאה בעיר, לבדיקה רפואית. אלא שבמקום מצבו החל להידרדר. הצוות הרפואי פתח בהחייאה, אותה המשיך צוות מגן דוד אדום. הוא הובהל תוך מאמצי ההחייאה לבית החולים בנצרת, שם נקבע מותו.
פטכיות: הדימומים המבטאים לזיהום קטלני
חיידק המנינגוקוק תוקף לרוב ילדים: מעל 50 אחוז מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם במבוגרים. החיידק שתקף לאחרונה בישראל, הוא ככל הנראה זן אלים של המנינגוקוק המקורי.
תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה. אל אלה עלולה להתלוות פריחה כתמית אדומה-כחלחלה על פני העור, שאינה נעלמת בנגיעה קלה. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, שביטויה עלול להיות ירידה במצב ההכרה ופרכוסים.
כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח, העלולה לגרום אצל 5 עד 15 אחוז מהנדבקים לתמותה. גם אצל הנותרים בחיים, מתרחשים לעיתים נזקים מוחיים ועצביים גם לאחר ההחלמה. במקרי מנינגוקוקסמיה, בהם חדר החיידק לדם, עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ובמקרים קיצוניים - מוות בתוך שעות.
מנינגוקוק הוא חיידק מדבק ביותר, העובר באמצעות מגע ישיר, דרך רסיסי רוק או אף. די בשיעול או עיטוש בודדים כדי להעביר את החיידק מאדם לאדם. לפיכך, חולה בבית החולים החשוד כנשא של החיידק, מועבר מיידית לחדר מבודד.
חום הוא תסמין שכיח אצל תינוקות וילדים, ולפיכך אין צורך בכל עליית חום בטיפול רפואי, שכן ברוב המקרים המדובר בדלקת נגיפית החולפת מאליה. אם בנוסף לחום הגבוה הילד ישנוני, מסרב לאכול, ומופיעה על פני העור תפרחת בצורת כתמים אדומים – כחלחלים שאינה נעלמת למשך שניות לאחר לחיצה קלה באצבעות על המקום, או במקרה של הופעת פרכוסים או חוסר הכרה, יש לפנות לרופא או לחדר מיון מיידית.
כיצד אפשר להבדיל בין הפריחה האופיינית הנקראת "פטכיות" לבין סתם פריחה?
חיידק המנינגקוק גורם פעמים רבות להופעת תפרחת אופיינית הנקראת פטכיה או פורפורה. מדובר בהתרחבות של כלי דם זעירים בעור העוברים תהליך דלקתי ולכן נראים דרך העור כנקודות אדומות.
לחץ קל על אותן נקודות באמצעות האצבע, והרמתה מיד – תבהיר לכם אם מדובר בפטכיות מסוכנות – או סתם בפריחה אחרת לא משמעותית: אם הפריחה האדומה נותרת אדומה, גם אחרי לחיצה קלה עליה – זוהי פטכיה, ויש צורך להגיע בדחיפות לרופא. אם הפריחה נעלמת ואין חום – תוכלו לרוב להתייעץ עם רופא כשאפשר, אך לא בדחיפות.
הפריחות שמחייבות להגיע איתן במהירות למיון:
ניתן לזהות את הפטכיות גם בבית באמצעות כוס זכוכית אותה מצמידים לאחת מנקודות הפריחה. אם הפריחה אינה נראית מבעד לכוס, וחוזרת לעצמה – זוהי פריחה הנקראת "מקולרית" שאיננה מסוכנת לרוב. אם הפריחות האדומות נותרות מבעד לכוס, מדובר ככל הנראה באותן פטכיות שהן דימומים תת עוריים.