הכרעה בדמות חיסול נסראללה: "במלחמה הבאה התמרון היבשתי יהיה עמוק ומהיר יותר"
בצה"ל מעריכים כי גדלו הסיכויים למלחמה ב-2018, וחושפים את שדה הקרב העתידי: אויב ברבי קומות מצויד ברחפנים מתפוצצים, מזל"טים מתאבדים ורקטות עם ראש קרב במשקל חצי טון. בצה"ל מפתחים תפיסת כיפת ברזל לכוחות: רחפני חילוץ, טילי נ"ט חודרי קיר, ותותח שיעניק עוצמה של סוללה
חיסול נסראללה כדוגמה אפשרית להכרעה במלחמה הבאה והצצה לשדה הקרב העתידי: בזרוע היבשה משלימים בחודשים אלה פיתוחים של מגוון אמצעי לחימה שמשרטטים את שדה הקרב העתידי עבור לוחמי החי"ר, השריון, ההנדסה והתותחנים. כבר עתה ברור שהלוחמים יתמודדו עם סדרה של איומים חדשים, בשלושת המימדים הפיזיים – מתחת לקרקע, על הקרקע ומעליו, כלומר ברום האווירי הנמוך.
בזרוע היבשה חשפו אתמול (ג') כמה אמצעי לחימה, שחלקם כבר שולבו בחטיבות החוד של צה"ל ואחרות ישולבו בהדרגה בשנים הקרובות בסיום פיתוחם. כך למשל, כחלק מתפיסת "מגן גדעון" להגנה על הכוחות המתמרנים, תינתן לכוחות מעין מעטפת "כיפת ברזל", שתזהה, תתריע ואף תיירט איומים שיוכוונו לעבר ריכוזי הכוחות של צה"ל, על ידי חמאס ובעיקר על ידי חיזבאללה.
מדובר באיומים כמו רחפנים ממולכדים, מל"טים מתאבדים ורקטות קצרות טווח וכבדות משקל הנושאות כחצי טון חומר נפץ לרקטה. יירוט אמל"ח אויב זה יבוצע בכמה דרכים, מטילים מיירטים, דרך קרני לייזר ועד לשיבוש תדרים בלוחמה אלקטרונית. טרם הוחלט אם יחידת הנ"מ המודרנית תהיה חלק מגדוד הסיור של כל חטיבת חי"ר, שלרוב פועל ככוח הראשון בהתקדמות הכוחות, או כחלק מחטיבת האש החדשה המבוססת על האגד הארטילרי המוכר.
במקביל לאלה, צוותי הקרב המשולבים יקבלו כוח אש טקטי וקטלני: למ"פים, למג"דים ולמח"טים יחולקו טילים משוטטים, מעין מזל"ט זעיר שנושא חומרי נפץ ויכול לתקוף מטרה קרובה ונסתרת בדיוק של מטר. לכוחות יהיו גם פצצות מרגמה מדויקות, עשרות מזל"טי דוהר שמיים גדולים ומסיביים לצד מזל"טי רוכב שמיים הקיימים כיום, רחפני חילוץ והספקה ומעל לכל – קרון שליטה אווירי כחלק מהחטיבה או האוגדה, שיידע לנהל את כלל כלי הטיס הקטנים של הכוחות ברום הקרוב לקרקע, על מנת, למשל, להורות על הורדת המטוסים ללא טיס אל הקרקע כדי להכניס מסוק פינוי. בזרוע היבשה מנהלים אפוא בעת הזו דיונים מול חיל האוויר על גבולות הגזרה העתידיים באוויר בין כוחות היבשה לכוחות חיל האוויר, כשהשיח הנוכחי הוא על גובה של כ-3,000 רגל.
בזרוע היבשה מתכוונים להמליץ לחיל האוויר להעדיף את מסוק הצ'ינוק האמריקני, עם שני הרוטרים, על פני הסופר יסעור החדש, וזאת במסגרת רכש המטוסים והמסוקים החדשים בעשור הבא.
בתחום הרובוטי הבשורה תגיע בין היתר לעולם ההגנה מחוליות נ"ט ומטענים, בדחפורי הנדסה שיונהגו מרחוק ומערכות אש ותצפית שיובילו את הכוחות ויהיו בלתי מאוישות. התותח העתידי, שנמצא כבר בשלב אבטיפוס, יהיה מהיר ומדויק יותר, יעיל לטווח של עד כ-40 ק"מ, וקצב אש שיספק כמות פגזים משוגרים מתותח אחד, שכיום יורה סוללה שלמה.
בהתאם, התותח החדש ידרוש צוות מלא של 5-3 לוחמים לעומת 11 לוחמים בצוות מלא כיום, והוא יהיה חצי אוטומטי, עם טעינת פגזים חלקית או כזו שכלל לא תידרש. 100 התותחים הראשונים יהיו גלגליים ולא על זחלים כשהמהלך יאפשר צמצום של התותחים בצה"ל בהיקף של 25% עד 40%.
גם עולם החימושים המדויקים עבור כוחות היבשה יזכה לקפיצת מדרגה משמעותית, עם רחפנים מתאבדים וכלי טיס בלתי מאוישים לטובת מודיעין לתקיפה. חלקם קיימים כבר כיום ביחידות המיוחדות של זרוע היבשה, ומיועדים למבני אויב. "בלחימה המודרנית לא על כל יעד המג"ד או המח"ט יוכל להוריד פצצת ג'יי.דאם ממטוס קרב", הסביר קצין בכיר בזרוע היבשה. "לכן פיתחנו סדרה של חימושים מדויקים, כמו פצמ"ר 120 מ"מ מדויק שיפול עד 5 מטרים מהמטרה, טילים מונחים דוגמת טיל "להב" עתידי. נשלב גם מערכת סנסורים שתחוש את השטח באמצעי מעקב מסוגים שונים, דוגמת מכ"מים, לאיתור האויב הנסתר, בטווח של כ-10 ק"מ מלפני הכוח המתמרן".
"האויב יירה אלפי רקטות ביממה לעבר העורף"
בתדרוך לכתבים שערך אתמול קצין בכיר בזרוע היבשה הוא אמר כי לא תהיה ברירה אלא להפעיל תמרון יבשתי במלחמה הבאה, שיהיה עמוק ומהיר יותר, כדי להביא לתוצאה חד משמעית: כיבוש שטחי אויב, חיסולו ("ולא נטרולו") והשמדת ריכוזי הנשק שלו, בעיקר משגרי רקטות, ובכך להפחית את כמות האש לעבר ישראל.
"האויב יירה אלפי רקטות ביממה לעבר העורף, ובמלחמה רב-זירתית שכזו, נגייס את כל צבא היבשה, כמו גדודים מרחביים במילואים באוגדת איו"ש או בגבול סיני", אמר הקצין. "אם מחר בבוקר תפרוץ המלחמה אנחנו נהיה מוכנים לאתגר. יש הסכמה במטכ"ל שתמרון יבשתי יקרה במלחמה הבאה, וזה מה שאני שומע גם מדרגים גבוהים יותר. מה שייפול באמצע הארץ יגרום למקבלי ההחלטות להפעיל תמרון יבשתי ומהר".
הקצין הוסיף גם כי "הצבא הסדיר יוכל להיות מופעל בתמרון עם המילואים. המלחמה תימשך ימים ארוכים, יתכן ששבועות, עד שנביא את ההישג, אבל לא חודשים. היבשה לא צריכה להתכונן למלחמת יום הכיפורים. במלחמה הבאה נתמודד גם מול בניינים גבוהים בשטחים עירוניים, מול אויב מנוסה כמו חיזבאללה ששחק את 'יתרון הלילה' בכך שהצטייד במערכות לראיית לילה. חיזקנו את הקרב המשולב – אין דבר כזה יותר רק חי"ר או רק שריון. בתרגיל חטיבתי שנערך בשבוע שעבר, למח"ט השריון היו יותר פלוגות חי"ר מאשר פלוגות טנקים".
הקצין הבכיר לא היסס לדבר גם במושגים של הכרעה, מושג מעורפל בעת המודרנית של לחימה א-סימטרית בין ארגוני טרור סמי צבאיים לבין צבאות מדינתיים. לדברי הקצין הבכיר, "לאף אחד אין תשובה ברורה מהי הכרעה. הכרעה היא יותר שילוב של הישגים טקטיים ומערכתיים עם הישגים פיקודיים ומטכ"ליים, כמו הריגת נסראללה במלחמה הבאה". הקצין הודה כי כיום הפערים המרכזיים לשיטתו בזרוע היבשה נוגעים לניוד ואספקה: "צריך להפיץ אמצעי ניוד שיש ביחידות המובחרות לשאר הכוחות. כיום משאיות התובלה מיושנות מאוד, אך עד סוף השנה יגיעו 300 משאיות חדשות".
מפקד זרוע היבשה, אלוף קובי ברק, אמר אתמול: "התמרון הבא יהיה רחב, מהיר ועמוק יותר. כבר עכשיו אנו מאומנים ונכונים יותר לקרב. בקיץ הקרוב תנוסה תפיסת לחימה חדשה אל מול האויב הקיים והמתהווה. הסיכוי למלחמה גדל ב-2018, אך זה לא אומר שיש אינטרס לנו או לגורמים אחרים סביבנו לצאת למלחמה".
בתוך כך עדכן הקצין הבכיר על התקדמות חיובית בניסוי לשילוב לוחמות בטנקים, במערך הגנת הגבולות. לאחרונה קבוצת הלוחמות שנבחנת בתוכנית עברה לפרק התעסוקה המבצעית בגבול הדרומי, ובקרוב שלוש מהן ייצאו לקורס מפקדי טנק, שיהיה נפרד מהקורס לבנים. "עד עכשיו הן עמדו יפה ובאופן מעולה במדדים שקבענו בתוכנית, שהם שונים ממדדים של לוחמי שריון בחטיבה שתתמרן במלחמה הבאה. באוגוסט נקבל ההכרעה בנושא", אמר הקצין.