אדם סילבר: המצפן המוסרי של הספורט האמריקני
בזמן ששחקני פוטבול סבלו מנידוי אחרי ששחו נגד הזרם, קומישינר ה-NBA מגלה מנהיגות וצובר אהדה: הוא נותן לכוכבים להתבטא בחופשיות נגד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ופועל במרץ נגד הטרדות מיניות בכדורסל
ביום שלישי שעבר הטיל מגזין ספורטס אילוסטרייטד פצצה כשפירסם תחקיר מקיף אודות אחת הקבוצות הבולטות ב-NBA, דאלאס מאבריקס, וחשף כי היא נגועה בשחיתות מוסרית שכוללת הטרדה מינית שיטתית, אלימות כלפי נשים, סביבת עבודה לא בטוחה וטיוח. בין היתר, נחשף כי טרדמה אוסרי, המנכ"ל והנשיא לשעבר של המאבס, שניהל ביד רמה את הקבוצה במשך שני עשורים וסומן כקומישינר הבא, הילך אימים על רבות מעובדות המועדון, הציע להן הצעות מגונות והטריד אותן מינית לאורך שנים.
עוד נחשף כי כותב באתר הקבוצה, ארל סניד, הכה את בת זוגו וגם אישה נוספת שעבדה לצידו, וקיבל גיבוי מלא מהמאבריקס, שלא דיווחו על המעשים והמשיכו להעסיק אותו במשך זמן רב לאחר שכבר הורשע בעבירות אלימות חמורות.
התחקיר הנפיץ, שמסרב לרדת מהכותרות, נחשב לכזה שהביא את קמפיין ה- #metoo, שכבר הפך בארצות הברית לתנועה חברתית, אל הספורט המקצועני. מרגע חשיפת הפרשה, עיני תעשיית הספורט כולה נשואות אל קומישינר ה-NBA, אדם סילבר, הידוע כמנהיג חסר פשרות שפועל על פי אמות מידה מוסריות מחמירות, ולא חושש לנקוט צעדים דרמטיים בכל מה שנוגע לתיקון עוולות.
מי שעוקב אחר כהונתו של סילבר, ודאי זוכר כי חודשיים בלבד לאחר שנכנס לתפקיד נאלץ להתמודד עם פרסום הקלטה שערורייתית של דונלד סטרלינג, הבעלים דאז של לוס אנג'לס קליפרס, שנשמע מתבטא בגזענות כלפי שחורים בשיחה עם חברתו. סילבר זכה להערכה ציבורית רחבה כשהרחיק את סטרלינג מהליגה לצמיתות, קנס אותו ב-2.5 מיליון דולר וחייב אותו למכור את הקבוצה.
השערורייה הטרייה שנחשפה בשבוע שעבר בספורטס אילוסטרייטד, מעמידה את הקומישינר במבחן חשוב נוסף, והוא מוצא את עצמו בעין הסערה כאשר אמריקה והעולם כולו נמצאים בעיצומה של מהפכה תרבותית בכל הנוגע להטרדות מיניות. סילבר לא בזבז זמן: יומיים לאחר החשיפה הוא שיגר מכתב ל-30 קבוצות ה-NBA, בו הכריז על פתיחת "טלפון אדום" שיעמוד לרשותם של עובדי הליגה, וישמש מוקד לדיווח על הטרדות מיניות ועל התנהגות בלתי הולמת.
בנוסף צפוי סילבר לפקח מקרוב על הבדיקה הפנימית עליה הכריזו המאבריקס, וייתכן שאף ינקוט בסנקציות משמעתיות נגד הבעלים של הקבוצה, מארק קיובן, שנטען כי ידע על המתרחש בקבוצה ונתן יד לטיוח, על חשבון הנפגעות.
בעוד שהסערה סביב הדאלאס מאבריקס תופסת את מירב תשומת הלב התקשורתית בימים אלה בכל מה שקשור ל-NBA, מתמודדת הליגה עם סוגיות חברתיות נוספות, אליהן סילבר לא חושש להתייחס בפומבי. אחת הבולטות שבהן נוגעת לדיון הממושך בנושא המעורבות הפוליטית של ספורטאים מקצועניים בארצות הברית, וזכותם להביע את דעתם על המגרש ומחוצה לו.
בראיון וידאו שהעניקו לברון ג'יימס וקווין דוראנט בחודש שעבר לאתר Uninterrupted (שנמצא בבעלותו של ג'יימס) הביעו כוכבי ה-NBA את סלידתם מהנשיא טראמפ. בין היתר, אמר
ג'יימס כי "אנחנו לא יכולים לשנות את מה שיוצא לאיש הזה מהפה, אבל אנחנו יכולים להתריע בפני האנשים שצופים בנו ושמקשיבים לנו, שזו אינה הדרך הנכונה". דוראנט, שכזכור זכה באליפות ה-NBA עם הווריורס בשנה שעברה והכריז כי לא יגיע לביקור המסורתי בבית הלבן (שבוטל לבסוף), העביר מסרים דומים בראיון: "אתה צריך לחזק ולעודד אנשים, וזה מה שהופך קבוצה לטובה. אני מרגיש שהמדינה שלנו, שהיא גם קבוצה, מנוהלת על ידי מאמן לא טוב".
בעקבות הראיון התמודדו השחקנים עם ביקורת קשה מצד כלי התקשורת השמרניים במדינה, ומגישה בכירה בפוקס ניוז אמרה בשידור: "עדיף שישתקו וימשיכו לכדרר". לברון ודוראנט לא נשארו חייבים והאשימו אותה בגזענות, וזכו לגיבוי מלא מהקומישינר במסיבת עיתונאים שערך בשבוע שעבר: "אני גאה מאוד בשחקנים שלנו, שמנצלים את הבמה שלהם שניתנה להם ב-NBA על מנת להביע את דעתם בנושאים שחשובים להם", אמר סילבר והוסיף, "אני גאה בלברון ובקווין שהגיבו להערות שנאמרו עליהם בפוקס ניוז".
הגיבוי שנתן סילבר לשחקניו אינו מובן מאליו ונחשב לחריג בנוף תעשיית הספורט האמריקאית של ימינו. לפני כשנה עמדה ליגת הפוטבול האמריקאית, ה-NFL, במרכזה של סערה תרבותית סביב הויכוח על זכותם של ספורטאים להביע עמדה פוליטית. הקוורטרבק קולין קפרניק סירב לעמוד למשמע ההמנון במחאה על היחס לשחורים, וסחף אחריו את הליגה ואת אמריקה כולה. הוא סבל מגינוי נחרץ מצד קומישינר ה-NFL רוג'ר גודל, ומצד הבעלים של הקבוצות בליגה, שאיימו לספסל את כל מי שיכרע ברך בזמן ההמנון. המחאה התפוגגה, וקולין קפרניק, שעזב את קבוצתו בסוף 2016, מחפש קבוצה חדשה עד היום.
ההבדל בין התמיכה שמעניק אדם סילבר לכוכבים שלו ב-NBA, שמתבטאים בחריפות נגד הממשל הנוכחי, ובין הפניית הגב שנתקלו בה שחקני ה-NFL בפרשת מחאת השחקנים השחורים, מחדד את היותה של ליגת ה-NBA ארגון הספורט המוביל בארצות הברית בכל מה שנוגע לשוויון וצדק חברתי. בהצהרה לתקשורת בשבוע שעבר, מסר סילבר כי "תחושת המחויבות, האחריות החברתית והרצון להתייחס לסוגיות שחשובות לנו הם ערכים שהועברו אלינו מהדורות הקודמים של הליגה. זה חלק מלהיות שחקן NBA".
בעוד שדמויות מפתח בספורט האמריקאי מתרחקות מסוגיות נפיצות שעל סדר היום כמו גזענות, הטרדות מיניות ופגיעה בחופש הביטוי בשל חשש מלהיתפס כמוטים פוליטית, אדם סילבר הוא מהבודדים שמוכנים לקחת סיכון ולצאת מאיזור הנוחות שלהם כדי להתמודד עם עוולות. בעוד שייתכן שבעתיד מצפים לנו שינויים רבים בליגת ה-NBA, כמו למשל קיצור משך המשחק שעומד על הפרק, נראה שדבר אחד לא צפוי להשתנות: מנהיגות חסרת הפשרות של הקומישינר, שפורץ את גבולות הספורט המקצועני ומספק לאמריקה הליברלית מצפן מוסרי איתן, שנדמה שהיא זקוקה לו, בימים אלה, יותר מתמיד.
הכותבת הינה בעלת תואר שני בניהול ספורט מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, ויועצת עסקית לארגוני ספורט.