הפלסטינים והאירופים לוחצים על טראמפ: מדינה בקווי 67'
לפי דיווח בעיתון "אל-חיאת", מדינות באירופה דנות עם ממשל טראמפ בהכנסת שינויים לתוכנית השלום, בהתאם לבקשות הפלסטינים. הפלסטינים דורשים שיובהר שמזרח ירושלים היא בירתם
מדינות באירופה מקיימות שיחות עם ממשל טראמפ - לפי בקשת הרשות הפלסטינית - בניסיון להכניס שינויים לתוכנית השלום של הנשיא האמריקני. כך דיווח הבוקר (יום ה') העיתון "אל-חיאת".
הפלסטינים דורשים שתוכנית השלום תכלול פתרון שמתבסס על פתרון שתי המדינות בגבולות 67' ושיובהר בה שמזרח ירושלים תהיה הבירה של המדינה הפלסטינית. גורמים דיפלומטיים מערביים אישרו כי מתנהלים מגעים כאלו בין הממשל בוושינגטון למדינות באירופה, אולם הביעו ציפייה נמוכה לכך שהאמריקנים יתחשבו בכל הדרישות האירופיות בנוגע לתוכנית.
ללא קשר לדיווח הזה, שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי אישר כי התנהלו מגעים בין הפלסטינים לבין האיחוד האירופי כדי שהן יתערבו ושלתוכנית ייכנסו עקרונות החשובים לצד הפלסטיני, כפי שצוינו, וגם הקפאת הבנייה בהתנחלויות.
אתמול פרסם העיתון "א-שרק אל-אווסט" את פרטי התוכנית האמריקנית מפי גורמים דיפלומטים בצרפת. לפי הדיפלומטים, ארה"ב לא שוללת בתוכניתה את האפשרות שמזרח ירושלים תהיה בירת המדינה הפלסטינית שתקום, אך בתנאי שהעיר העתיקה תהיה תחת שלטון בינלאומי. עוד דווח כי המדינה הפלסטינית תהיה בעלת ריבונות מוגבלת, מפורזת, וגבולותיה לא יתבססו על גבולות 1967.
בכל הנוגע לסוגיית הפליטים הפלסטינים, התוכנית תקבע כי הם יישארו במקומם ויקבלו פיצויים. בקעת הירדן תישאר תחת ריבונות ישראלית וההתנחלויות הגדולות תישארנה במקומן, בעוד שהתנחלויות "קטנות" יועברו, אם כי לא ברור לאן. בהמשך, הרשות תקבל סמכויות ביטחוניות ומנהליות נוספות בשטחי A ו-B.
התוכנית, כך לפי אותו דיווח, תכלול גם גיוס אמריקני של 40 מיליארד דולר בסיוע בהקמת המדינה הפלסטינית ובהקמת מוסדותיה. האחריות על ביטחון הגבולות החיצוניים של המדינה הפלסטינית תישאר בידי ישראל, בעוד שברצועת עזה, מצרים תהיה מעורבת גם כן.
יחסי הפלסטינים והממשל האמריקני נקלעו למשבר עמוק לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הכיר בירושלים כבירת ישראל והודיע על העברת השגרירות אליה. בנאום המפורסם, אמר טראמפ כי "ארה"ב נשארת מחויבות מאוד לסייע לאפשר הסכם שלום שמקובל על שני הצדדים. אני מתכוון לעשות כל מה שביכולתי כדי לעצב הסכם שכזה. מבלי שום שאלה, ירושלים היא אחת הסוגיות הרגישות ביותר בשיחות האלה. ארה"ב תתמוך בפתרון שתי המדינות, אם שני הצדדים יסכימו עליו".
בעקבות אותו נאום פרצו מהומות במוקדים רבים בירושלים, ביהודה ושומרון ובגבול רצועת עזה שנמשכו מדי שבוע בעיקר לאחר תפילות יום השישי. בשיאו של העימות תקף הנשיא הפלסטיני אבו מאזן את טראמפ, על הקיצוץ בסיוע לפלסטינים. "ראיתי בטוויטר ציוץ", אמר יו"ר הרשות וציטט: "אנחנו לא מביאים לפלסטינים כסף מפני שהם מסרבים למשא ומתן". על כך הוא הוסיף בערבית "יח'רב ביתכּ. איפה הצעת לי את זה? בטלפון? בטלוויזיה?".