האיראני שמסייע להסברה הישראלית בארה"ב: "תמיד אעמוד לצדכם"
הוא מוסלמי-שיעי, קרובת משפחתו הייתה אשתו הראשונה של השאה הפרסי - והוא נלחם למען ישראל בקמפוסים בארה"ב: "בכל דור יש צורה חדשה של אנטישמיות. בעבר היו אלה מחנות ההשמדה, היום האייתוללות", מספר עלי יזדי, האיראני שנמנה עם ארגון "סטודנטים תומכי ישראל"
"כשהגעתי לישראל ביקרנו בצפון ושמענו את היריות מהמלחמה בסוריה. ראיתי איך חיילים ישראלים מטפלים בכנות בפצועים הסורים וזה הדהים אותי". סיפורו של ריאן עלי יזדי (36) בלתי נתפש במושגים של המזרח התיכון. הוא בן למשפחת אצולה איראנית, בת דודתה של סבתו הייתה אשתו הראשונה של השאה הפרסי, קרוביו היו שרים בממשלות טהרן לדורותיהן, אולם בשנים האחרונות הוא משקיע את מרצו בהנהלת ארגון "סטודנטים תומכי ישראל" - ארגון פרו-ישראלי שפועל ב-50 קמפוסים בארה"ב, קנדה, אירופה וגם בארץ.
יזדי, סטודנט ללימודי מזרח-אסיה וכלכלה באוניברסיטת קולומביה בארה"ב, הוא הגזבר של הארגון - אך הוא לא מסתפק רק בעבודה משרדית אלא נאבק למען ישראל בהפגנות ומאבקים באוניברסיטאות. התמיכה בישראל לצד היותו מוסלמי מביאה לשילוב של הפגנות עם חולצה ועליה מגן דוד והכתובת "אני אוהב את ישראל" במקביל לענידת שרשרת עם פסוקים מהקוראן.
"כשביקרתי בישראל אמרתי למדריך של הקבוצה, איש מילואים, 'באזור הזה של העולם נראה לי שהעם היחיד שמתייחס למוסלמים כבני אדם הוא עם ישראל'", סיפר יזדי. "אסד טובח בחצי מיליון איש ולאף אחד לא באמת אכפת. אני אמנם מוסלמי אבל אני אעמוד לצד כל עם בעולם שיאיימו עליו ברצח עם, והיום האיום המשמעותי ביותר הוא נגד ישראל. בכל דור יש צורה חדשה של אנטישמיות - בעבר היו אלה מחנות ההשמדה של הנאצים והיום זה איראן והאייתוללות".
יזדי גדל בשכונת בוורלי הילס בלוס אנג'לס ושם הכיר לראשונה יהודים והתחבר איתם. עד היום יש לו משפחה באיראן, וכמה מקרוביו כועסים על הקשר החם שלו לישראל. "יש לי קרובים שהם אנטי-ישראלים כמו איראנים רבים, ועבורי, כאדם צעיר, זה פשוט לא הגיוני איך העם האיראני שתמיד היו לו יחסים טובים עם העם היהודי מתקופת כורש ועד השאה, למעט אולי תקרית פורים, הפך לאנטי-ישראלי".
הוא אמר עוד בהקשר זה כי "האויבים ההיסטוריים של האיראנים הם הערבים ומשום מה הם בוחרים את המנטליות של הערבים כלפי היהודים. המולות (כוהני דת מוסלמים. א"א) באיראן הם האויבים של המשפחה שלי. יש לי דודה שבשנת 1991 הייתה קורבן של התקפת חומצה כי הלכה ברחוב בטהרן בלי חיג'אב".
המאבק ב-BDS
עיקר פעילותו בארגון הסטודנטים תומכי ישראל מוקדשת למאבק בארגון החרם BDS. לדברי יזדי, "אני חושב ש-BDS עושים דה-הומוניזציה של חיי אדם במזרח התיכון. הם חושבים שזה בסדר להרוג מוסלמים במזרח התיכון. לא אכפת להם ממה שקורה בעזה ובמדינות ערב בכל מה שנוגע לזכויות אדם, זכויות גאים. כל מה שמעניין אותם זה השמדת ישראלים. ה-BDS מחנכים את הדור הבא בקמפוסים להיות אנטישמים, הם עושים פרופגנדה נאצית נגד ישראל".
יזדי מותקף לא אחת על ידי ערבים ומוסלמים בעקבות החלטתו לקחת צד לטובת ישראל. יחד עם זאת הוא אומר: "אני לא מפחד מאף אחד. קוראים לי כל הזמן 'בוגד' בעמי, קוראים לי 'איסלמופוב', לא אכפת לי. אני תמיד מזהיר אנשים לא להשמיע לידי הערות על ישראל שגובלות בבורות, כי אני מיד אקפוץ ואגיב". הביקורת הקשה על מולדתו הרחיקה כל סיכוי אפשרי לחזרה אליה.
הביקור בתחילת השנה בישראל הפך אותו לעוד יותר ציוני. "ישבתי בתל אביב, שתיתי קפה עם סיגריה, ואז חשבתי לעצמי: עכשיו אני באמת מבין מה זה מדינה יהודית. אנשים שצמחו מהפוגרומים, מהשואה ומהגירוש הערבי - הקימו מדינה לתפארת ואני מקשיב לשפה שהייתה מתה שנים - זה מאוד ריגש אותי. לדעתי, לידתה מחדש של מדינת של מדינת ישראל היא אחד הרגעים החשובים ביותר בהיסטוריה של האנושות".
אופיר דיין, ציר יחסי חוץ של הארגון וגם בת הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק דני דיין, אמרה: "בארגון סטודנטים תומכי ישראל באוניברסיטת קולומביה 25% מהחברים אינם יהודים. פעילים כמו ריאן ממחישים יום יום שלא צריך להיות יהודי על מנת להבין מי הצד המוסרי והצודק, ולפעול על מנת להראות זאת לסטודנטים ולסגל באוניברסיטה".