שתף קטע נבחר

 

מדגמים באיטליה: הקאמבק של ברלוסקוני נכשל, הישג לפופוליסטים

גוש הימין בראשות ראש הממשלה לשעבר זכה ברוב הקולות, אך לא מספיק כדי לשלוט בפרלמנט. המפלגה האנטי ממסדית "תנועת חמשת הכוכבים" היא הגדולה ביותר, וגם מפלגת הימין הקיצוני "הליגה", שהבטיחה לגרש 600 אלף מהגרים, רשמה הישג גדול. על פי הערכות, לא תקום ממשלה בתקופה הקרובה

איטליה בחרה

איטליה בחרה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על פי מדגמי הבחירות באיטליה עולה כי הבוחרים שיצאו אתמול (יום א') לקלפיות נתנו את רוב הקולות לגוש הימין בראשותו של ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני. עם זאת, גוש הימין לא הצליח להשיג את הרוב הנדרש לשליטה בפרלמנט ונראה כי בית הנבחרים עומד להיות "פרלמנט תלוי" - שבו אף מפלגה לא מחזיקה ברוב מכריע. תוצאות הבחירות, כפי שעולות מהמדגמים, עלולות לגרום לשבועות רבים של משא ומתן ומיקוח פוליטי כדי לנסות וליצור ממשלה חדשה. בין הנושאים החמים שעמדו על הפרק בבחירות היו נושאי הכלכלה וההגירה.  

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

המפלגה שזכתה ברוב הקולות היא המפלגה הפופוליסטית והאנטי-ממסדית, "תנועת חמשת הכוכבים", שהקומה על ידי הקומיקאי בפה גרילו ורצה בראשותו של לואיג'י די מאיו. המפלגה זכתה בכשליש מהקולות (32 אחוזים) ותאייש בין 195 ל-235 מושבים בפרלמנט. גוש הימין, המורכב מ"פורצה איטליה" של ברלוסקוני (מרכז-ימין), "הליגה" (לשעבר "הליגה הצפונית", ימין קיצוני) ו"האחים של איטליה" (ימין קיצוני) קיבל כ-37 אחוזים ויזכה ל-225 עד 265 מושבים בפרלמנט.


זכו ברוב, אך זה לא הספיק. ברלוסקוני וסלביני (צילום: AP) (צילום: AP)
זכו ברוב, אך זה לא הספיק. ברלוסקוני וסלביני(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מדובר בכישלון צורב לראש הממשלה לשעבר ולניסיון הקאמבק הפוליטי שלו. מפלגתו של ברלוסקוני "פורצה איטליה" קיבלה 14 אחוזים מהקולות, ואילו שותפתה בגוש הימין, מפלגת "הליגה", קיבלה יותר קולות ממנה וזכתה ב-16 אחוזי תמיכה. מועמד "פורצה איטליה" לראשות הממשלה הוא אנטוניו טאיאני, נשיא הפרלמנט האירופי ולא ברלוסקוני. ברלוסקוני הריץ את טאיאני כמועמדו לראש ממשלה עקב הרשעתו ב-2013 בהעלמת מס. הרשעה זו מנעה ממנו להתמודד בבחירות. טאיאני שמר על פרופיל נמוך במהלך קמפיין הבחירות והציג עמדות מתונות, ככל הנראה שלא לגרום לדאגה גדולה באירופה, שממילא מודאגת מבעלי בריתו הפופוליסטים.

 

הישג גדול למפלגה שהבטיחה לגרש 600 אלף מהגרים

"המילים הראשונות שלי: תודה לכם", כתב בטוויטר מנהיג מפלגת "הליגה" מתאו סלביני. קמפיין הבחירות של מפלגתו התמקד בהתנגדות להגירה לאיטליה ובהבטחה לגרש מהמדינה 600 אלף מהגרים שהגיעו אליה בסירות. עד כמה גדול ההישג של מפלגת הימין הקיצוני? בבחירות ב-2013 היא קיבלה רק 4 אחוזים מהקולות ולפי המדגמים מהלילה כי נושקת ל-17 אחוזים.

 

המפלגה השלטת במדינה, "המפלגה הדמוקרטית" מהמרכז-שמאל בראשות ראש הממשלה לשעבר מתאו רנצי, הגיעה למקום השלישי במספר הקולות עם 22 אחוזים בלבד, ותזכה ל-115 עד 155 מושבים בבית הנבחרים - לאחר שחטפה מכה מהבוחרים המאוכזבים ממצב האבטלה וההגירה במדינה. במהלך קמפיין הבחירות פסלו מנהיגי המפלגה שוב ושוב את האפשרות שיחברו ליריביהם הפוליטיים כדי להקים קואליציה.


מועמדו של ברלוסקוני, אנטוניו טאיאני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מועמדו של ברלוסקוני, אנטוניו טאיאני(צילום: EPA)

באיטליה מעריכים שראש הממשלה לשעבר יפיק לקחים אישיים ויתפטר מראשות מפלגת המרכז-שמאל. מתאו רנצי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באיטליה מעריכים שראש הממשלה לשעבר יפיק לקחים אישיים ויתפטר מראשות מפלגת המרכז-שמאל. מתאו רנצי(צילום: AFP)

"לא צפינו את ההקצנה הזו בקרב הבוחרים שחיפשו פתרונות אצל 'חמשת הכוכבים' ו'הליגה'. אנחנו הולכים לחשוב על הכול ולמצוא תגובה", אמר אטורה רוזאטו, פוליטיקאי בכיר ב"מפלגה הדמוקרטית". אף אחד מראשי המפלגות הגדולות לא דיבר בפומבי במהלך הלילה משום שהעדיפו להמתין לתוצאות הסופיות. עם זאת, אחת ההערכות היא שמנהיג "המפלגה הדמוקרטית" רנצי, ראש הממשלה לשעבר, יפיק לקחים אישיים ויתפטר מתפקידו.

 

המנצחת הגדולה של הלילה היא מפלגת "תנועת חמשת הכוכבים" האנטי ממסדית. מאז הקמת המפלגה בשנת 2009 היא ישבה באופוזיציה ופסלה הקמת בריתות עם מפלגות אחרות. מועמד המפלגה לראשות הממשלה לואיג'י די מאיו רמז באחרונה שמפלגתו תחרוג אולי מהקו הנוקשה שאימצה ותנהל שיחות להיכנס לקואליציה ולשלוט בארץ המגף. "איש לא יוכל למשול ללא 'תנועת חמשת הכוכבים'", אמר ריקרדו פרקארו, בכיר במפלגה האנטי-ממסדית. "אנו נקבל את האחריות להקים את הממשלה הזו, אבל בדרך אחרת, נשוחח עם כל המפלגות לגבי מה שהמדינה הזו זקוקה לו".

 

הצפון העשיר לברלוסקוני ושות', הדרום הלא מפותח לאנטי-ממסדיים

"תנועת חמשת הכוכבים" זוכה לפופולריות רבה בשנים האחרונות בעקבות מאבקה בשחיתות הפושה בממסד הציבורי ועל רקע המצב הכלכלי הקשה. אף שהמפלגה מיתנה את עמדתה בנוגע לשיחות עם מפלגות אחרות, היא מתעקשת על כך שהשיחות יהיו על מדיניות ולא על תיקים בממשלה הבאה. "די מאיו מנצח, איטליה בלתי ניתנת לשליטה", הייתה כותרת העיתון "לה סטמפה".

 

נושא הדגל של המפלגה האנטי-ממסדית במהלך קמפיין הבחירות היה להעביר בחוק שכר מינימום חודשי לעניים בסכום של עד 780 אירו. "שכר אוניברסלי" זה סייע ל"תנועת חמשת הכוכבים" למשוך קולות רבים בדרום הלא מפותח. מנגד, ברלוסקוני ובעלי בריתו הפופוליסטים שולטים בצפון האיטלקי העשיר ואילו מפלגת המרכז-שמאל, "המפלגה הדמוקרטית", הצליחה לשים את ידה רק על אזור מרכז איטליה, כולל טוסקנה.

 

איטליה שקועת החובות היא הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו בן 19 המדינות החברות, ואף שהמשקיעים גילו אופטימיות ערב ההצבעה, הקיפאון הפוליטי עלול לעורר מחדש חוסר יציבות בשוק. 

 

המנצחים הגדולים, אנשי "תנועת חמשת הכוכבים" - גרילו ודי מאיו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המנצחים הגדולים, אנשי "תנועת חמשת הכוכבים" - גרילו ודי מאיו(צילום: AFP)

מה הלאה באיטליה? הפרלמנט האיטלקי החדש יתכנס לראשונה ב-23 במרס והנשיא סרג'ו מטרלה לא צפוי להכריז על פתיחת שיחות קואליציוניות להקמת ממשלה עד תחילת אפריל.

 

אחד התרחישים האפשריים הוא הקמה של קואליציה אירו-סקפטית של "תנועת חמשת הכוכבים" ביחד עם "הליגה", שלא תהיה מעוניינת בעוד אינטגרציה אירופית ותאתגר את האיחוד האירופי בסוגיות שונות. אופציה אחרת ומוכרת מאוד לאיטלקים היא הליכה נוספת לבחירות להתגבר על המבוי הסתום. "איטליה רחוקה מלפתור את בעיותיה ארוכות השנים, וכעת יהיו לה בעיות חדשות. תהיו מוכנים לשיחות משא ומתן ארוכות ומורכבות שיימשכו חודשים", אמר לורנצו קודוניו, כלכלן ראשי לשעבר במשרד האוצר האיטלקי.

 

הסוקר האיטלקי פדריקו בניני, ראש סוכנות Winpoll, אמר שהתוצאות עד כה מראות ש"תנועת חמשת הכוכבים" ו"הליגה" יהיו שתי המפלגות הגדולות בפרלמנט ויחזיקו במספיק מושבים בשביל למשול במדינה אם יחפצו בכך. בעבר חלקו שתי המפלגות עמדות אירו-סקפטיות. אך בשעה ש"הליגה" עדיין רוצה לעזוב את שוק המטבע האחיד במהירות האפשרית, "תנועת חמשת הכוכבים" של הקומיקאי לשעבר בפה גרילו ריככה את הטון שלה בנושא ואמר שעבר הזמן לעזוב את האירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גרילו ודי מאיו מ"תנועת חמשת הכוכבים"
צילום: AFP
מומלצים