הכי אהובים בארץ: כלבי הפקינז והשמות "מיקה" ו"לואי"
445 אלף כלבים רשומים כיום במרכז הארצי לרישום כלבים במשרד החקלאות. הפקינז זכה בפעם השלישית ברציפות בתואר הכלב הגזעי האהוב ביותר. לראשונה השם לואי זכה בשם האהוב לכלבים והדיח את שוקו מהפיסגה. השם מיקה נבחר בפעם השישית ברציפות לאהוב ביותר לכלבות. מי זכתה בתואר בירת הכלבים של ישראל והיכן גרים הכלבים אבסורד וצדיקה?
במרכז הארצי לרישום כלבים בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות שהוקם לפני 13 שנה רשומים כיום 445,800 אלף כלבים חיים. המאגר נועד לסייע לרשויות בפיקוח על הכלבים בישראל ועל בריאות החיות והציבור. מאז הקמתו נרשמו למעלה מ-789 אלף כלבים בישראל.
על פי נתוני המשרד, רשומות במאגר 220 אלף כלבות ורשומים כ-225 אלף כלבים. בשנת 2017 נולדו למעלה מ-22 אלף כלבים ונרשמו למעלה מ-54 אלף כלבים במאגר. בישראל מחוייבים בעלי הכלבים לעקר ולסרס את חיות המחמד. במידה וחיית המחמד אינה מעוקרת או מסורסת, בעלי הכלבים מחוייבים לשלם אגרת רישיון שנתית גבוהה. על פי נתוני המשרד, 70 אחוזים מהכלבות עוקרו ו-50 אחוזים מהכלבים סורסו.
ממוצע גילאי הכלבים עומד על כשש שנים. 22 אלף כלבים מתחת לגיל שנה, 124 אלף כלבים בגילאי שנתיים עד ארבע שנים, 203 אלף כלבים בגילאי חמש עד עשר שנים ו-98 אלף כלבים בין 11 ל-16 שנה.
הפקינז: גזע הכלבים האהוב בישראל
במשרד החקלאות מדווחים כי גזע הכלבים האהוב ביותר על הישראלים הוא הפקינז, שכובש את הפסגה זו השנה השלישית ברציפות עם 17,910 כלבים.
למקום השני הגיע הלברדור עם 15,815 כלבים. במקום השלישי זכה השיצו שטיפס מהמקום החמישי אשתקד עם 15,615 כלבים. במקום הרביעי נמצא הרועה הגרמני ובמקום החמישי הפינצ'ר. יש להדגיש כי מדובר בכלבים בעלי מאפיינים גזעיים ולאו דווקא כלבים המוגדרים גזעיים בעלי תעודות על פי תקנות ההתאחדות הישראלית לכלבנות.
כלבים רבים בארץ מחכים לבתים מאמצים ומרביתם כלבים מעורבים. בעמותות למען בעלי חיים, בהסגרים ובכלביות ברחבי הארץ מתמודדים מדי שנה עם עשרות אלפי כלבים חסרי בית ועם אלפים נוספים שננטשים.
השמות הכי אהובים: לואי ומיקה
מהפך בשמות הכלבים בישראל: במשך חמש שנים השם שוקו זכה לפופולריות רבה בקרב הזכרים והפעם השם לואי עקף אותו בדרך לתואר עם 3,476 כלבים. השם מיקה שמר על מעמדו בקרב הנקבות ונבחר לשם האהוב ביותר לכלבות זו השנה השישית ברציפות עם 4,252 כלבות העונות לשם הזה. לנקבות שמות אהובים נוספים הם לולה, לונה, בל ומוקה. לזכרים השמות האהובים הם ג'וני, לאקי וסימבה.
יש גם מי שבחר לקרוא לכלבו בשמות מיוחדים יותר כמו אוחנה, חתונה, אבטיח, סופגניה, צדיקה וקדושה.
משפחת רודוי המתגוררת בבת חפר אימצה לפני מספר חודשים כלב חדש למשפחה והעניקה לו את השם "אבסורד" (אבסי).
"אבסורד הוא כלב מעורב בן שנה. לאחר שכלבה נטושה המליטה עשרה גורים ואומצה על ידי משפחה אוהבת כלבים, אימצנו אותו והוא הכלב השני בבית", מספר ברק רודוי.
"יש לנו כלבה בת 12 וחצי, קטנה ומבוגרת שאימצנו לבקשת הבנות הגדולות. את אבסורד לקחנו לבקשת בתי הקטנה שרצתה כלב נוסף. אבסורד הוא כלב מאוד אנרגטי, אוהב לנשק ולחבק את בני הבית, גם לנבוח ולקפוץ. הוא אוהב מאוד לרוץ ולפרק דברים בבית ואנו מקווים שיעבור לו".
מדוע בחרו בני המשפחה את השם המיוחד? "בנותיי התאומות בנות ה-18 למדו בבית ספר במסגרת שיעורי ספרות על 'האבסורד הקיומי'. בדיעבד אנחנו מבינים את האבסורד לחיות עם כלבה זקנה וגור אנרגטי בבית", הוא משתף. בני המשפחה החליטו לקצר את שמו של הכלב לאבסי בהמלצת מאלפת כלבים וציינו כי השם ארוך מדי, אך "אנשים שומעים את השם אבסי ושואלים למקור השם. כאשר אנחנו מסבירים ששמו אבסורד, לרוב צוחקים ושואלים מי המציא את השם".
בני המשפחה ממליצים לאמץ כלב אך מבהירים כי מדובר בהשקעה ומחוייבות במתן תשומת לב לכלב, חינוך וטיפול. "יש המון כיף בגידול כלב, אבל גם משברים. בעיקר כאשר מדובר באימוץ של גור מגזע גדול יחסית. החיים שלנו ממש השתנו בשנה האחרונה".
עיר הכלבים של ישראל
בכל הנוגע לצפיפות כלבים בערי ישראל, תל אביב ממשיכה לשמור על מעמדה כבירת הכלבים של ישראל ובה חיים 32 אלף כלבים.
במקום השני העיר חיפה עם 14,700 כלבים שעלתה מקום אחד מהשנה שעברה, במקום השלישי הגיעה באר שבע שזינקה מהמקום החמישי בשנה שעברה עם 13,575 כלבים וראשון לציון שירדה מהמקום השני עם כ-13 אלף כלבים. היכן תמצאו את מספר הכלבים הנמוך ביותר? על פי נתוני המשרד במודיעין עילית חיים שלושה כלבים בלבד, ברכסים שישה כלבים ובית"ר עילית חיים רק 19 כלבים.
טרום התפרצות מחלת הכלבים בישראל לקראת סוף השנה שעברה, חוסנו כ-274,520 אלף כלבים. תל אביב ממשיכה להחזיק בתואר העיר בעלת מספר הכלבים המחוסנים הגבוה ביותר נגד כלבת עם 25,847 כלבים. במקום השני בראשון לציון עם
10,754 כלבים מחוסנים ובמקום השלישי פתח תקווה עם 9,920 כלבים מחוסנים.
במטרה לעודד אימוצי כלבים נטושים בעמותות למען בעלי חיים ובכלביות הרשותיות, לאחרונה הקצה משרד החקלאות שני מיליון שקלים להפחתת עלות האימוץ של כלב מ-600 שקלים בממוצע ל-300 שקלים. תמיכה בסך של שני מיליון שקלים תוענק לעמותות למען בעלי חיים. סל אימוץ הוא למעשה תשלום עבור פעילות העמותה והכלבייה בטיפול בבעל החיים הנמצא תחת חסותה, שכולל חיסונים, עיקור וסירוס, תילוע, טיפולים וטרינריים במקרה הצורך ומזון. הסכום שהוקצה למטרה זו יספק סיבסוד של המדינה באימוצם של כ-3,800 כלבים.
בואו לאמץ כלב או חתול במדור האימוץ השבועי "בואו הביתה"