"הדתה זה אנחנו": האיחוד הלאומי מאתגר את בנט
ברקע ההערכות לבחירות מתקרבות יציגו ראשי האיחוד הלאומי קמפיין חדש בסוגיות דת ומדינה. על הפרק: התחייבות לשמירת השבת במרחב הציבורי, שלילת פשרה ליחסים עם חילונים, התנגדות לנישואים חד-מיניים ומתן חופש ביטוי לרבנים עם עמדות קיצוניות. ומה יקרה לחיבור עם הבית היהודי?
נגד הרפורמים וההכרה בהומואים, בעד חופש ביטוי לרבנים קיצוניים: בשיאו של המשבר הקואליציוני סביב חוק הגיוס ועל רקע התחזיות במערכת הפוליטית על פיזור קרוב של הכנסת ה-20, ישיק מחר (יום ג') האיחוד הלאומי תוכנית פעולה חדשה בענייני דת ומדינה. המהלך, שמסתמן כיריית הפתיחה של קמפיין הבחירות, עשוי להתברר גם כגט הכריתות של התנועה ממפלגת הבית היהודי, לאחר איחוד הסיעות בשנים האחרונות.
תחת הכותרת "הדתה זה אנחנו", יציגו ראשי האיחוד הלאומי ורבניה את תוכנית "ישראל יהודית", שתהיה חלק בלתי-נפרד ממצע המפלגה. המסמך מתייחס לסוגיות דת-מדינה - רובן שנויות במחלוקת ציבורית קשה בשנים האחרונות - ומטבע הדברים מצדד בעמדה השמרנית. כך בנושאי שמירת השבת במרחב הציבורי, הריבונות הישראלית בהר הבית, שירות נשים בצבא ועוד.
האיחוד הלאומי, שנציגיו בכנסת הם השר אורי אריאל וח"כ בצלאל סמוטריץ', מזוהה עם האגף השמרני בציונות הדתית, המכונה חרד"לי (חרדי-לאומי). לאנשי התנועה ביקורת קשה על יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט, שלטענתם פנה לכיוון הליברלי בנושאי דת (או זנח אותם לחלוטין), בתקווה לזכות בתמיכת החילונים ולהפוך בעתיד למנהיג הימין. הם מאשימים אותו כי הסיר את הכיפה מראשה של המפד"ל, שהבית היהודי הוא ממשיך דרכה, ובכך חטא לתפקידה ההיסטורי - דאגה לזהותה היהודית-דתית של המדינה.
השידוך בין שתי התנועות היה מלכתחילה דבר לא טבעי, אך נוח לשני הצדדים. זו הסיבה שנציגי האיחוד הלאומי זכו לשריונים ברשימת הבית היהודי בכל מערכות הבחירות בשנים האחרונות, על אף חילוקי הדעות. ואולם המשך השותפות נבחן כל העת - בעיקר על ידי בנט, ששאף למתן את המפלגה מבחינה דתית, וציפה מאריאל ואנשיו להתמודד בפריימריז כדי להוכיח את כוחם של "החרד"לים" בהליך דמוקרטי. שאלת הריצה המשותפת בבחירות הבאות, שאפשר שיתקיימו כבר ב-2018, היא עדיין בגדר חידה, ולא מן הנמנע כי למצע שיושק מחר יהיה משקל מכריע בהחלטה.
בתוכנית החדשה, שכאמור נתפשת כקריאת תיגר על מנהיגותו של בנט, מאמצת תנועתם של אריאל וסמוטריץ' עמדות שמרניות ביותר, שלעתים נראו כאילו נלקחו ממצעה של מפלגה חרדית. כך, למשל, היא מתחייבת לפעול לחיזוק שמירת השבת במרחב הציבורי והממלכתי, כולל בחקיקה דתית ובהגברת האכיפה של החוקים הקיימים. בחזונה, היתרים לעבודות תשתית ביום המנוחה והתחשבות בצרכים לאומיים אחרים ייקבעו על ידי הרבנות הראשית לישראל. באשר למגזר הפרטי קורא האיחוד הלאומי לציבור לחזק עסקים שומרי שבת ולתמוך בהם.
תנועתם של אריאל וסמוטריץ' שוללת הצעות פשרה להסדרת יחסי דתיים-חילונים (בין היתר בנושא זה), כ"אמנת גביזון-מדן", וקובעת כי הן "מחלישות את שמירת השבת הציבורית ומכרסמות בה". במקום זאת, נקבע, היא תפעל למנוע כל מהלך שיפר את הסטטוס-קוו, ובמקביל תקדם פתרונות בהסכמה רחבה ברוח סוף שבוע ארוך.
"מניעת הכרה בתנועות שאינן אורתודקסיות"
בעוד בנט, בכובעו כשר התפוצות, מקפיד לשמור על גישה ממלכתית כלפי הקהילות מהזרמים הליברלים בחו"ל, האיחוד הלאומי כתב כי הוא "רואה בדאגה רבה" את יחסם הסלחני לנישואי התערובת ("התבוללות"), ובכוונתו לחזק את הארגונים האורתודוקסיים המתמודדים עם התופעה. מנגד, "התנועה תמנע כל מתן תוקף והכרה בתנועות שאינן אורתודוקסיות, מתוך ההבנה שהרפורמה מובילה להחלשת הזהות היהודית ולהתרופפות הקשר של יהודי העולם למדינת ישראל". בהתאם לכך היא תפעל לשמירת הסדרי התפילה הנהוגים כיום בכותל המערבי, על פי פסיקת הרבנים הראשיים - כלומר נגד "נשות הכותל" הדורשות חופש דת באתר הקדוש. בהר הבית הסמוך, לעומת זאת, מבקש האיחוד הלאומי לממש את הריבונות היהודית.ביחס ללהט"בים נכתב: "התנועה רואה במבנה המשפחה היהודי והטבעי של אב ואם את מבנה המשפחה היחיד המוכר במדינת ישראל. לכן תפעל התנועה למנוע כל חקיקה שתאפשר נישואים חד-מיניים או אישור זכויות אחרות שיגרמו הכרה כמשפחה בקשרים אלו, ועם זאת תפעל התנועה למניעת כל גילויי שנאה או פגיעה באנשים בשל נטייתם המינית". בהקשר זה צוין במצע כי לתא המשפחתי המסורתי "השפעה ברוכה על התפתחות תקינה ובריאה של ילדים". בנוסף מתכוון האיחוד הלאומי לקדם חוקים שיעודדו ילודה, "מתוך הכרה בחשיבות התפתחותו של עם ישראל".
על רקע חילוקי הדעות הרבים שנתגלעו בשנים האחרונות בין הצבא לרבנים בציונות הדתית, נכתב במסמך כי התנועה "תפעל לשמירת זהותו היהודית של צה"ל" ו"נגד ניסיונות להשתמש בצה"ל ככלי לקידום אג'נדות תרבותיות". ובהתייחסות נקודתית יותר לפקודת השירות המשותף, שלטענת רבים מאלצת משרתים לעבור על צו ההלכה: "התנועה תפעל כדי שכל חייל יוכל לשרת בצבא בכלל התפקידים והדרגים בלי שיידרש לוותר על אמונתו ועל אורח חייו".
האיחוד הלאומי נרתם למאמץ הרבנים מהאגף השמרני המנסים לבלום את מגמת הגידול בגיוס בוגרות החינוך הדתי לצה"ל. בהקשר זה נכתב במצע כי התנועה רואה במפעל השירות הלאומי את המקום האידיאלי לשירותן של הבנות, ו"תפעל ליצירת מצב שבו בוגרות החינוך הממלכתי-דתי ישויכו למסלול השירות הלאומי שיוך טבעי".
על רקע הסערות הציבוריות בשנים האחרונות בעקבות התבטאויות רבנים נגד הצבא ובנושאים אחרים, והדרישה להטיל סנקציות עליהם על מוסדות שבראותם או לפסול אותם לכהונה בתפקידים ממלכתיים, מודיע האיחוד הלאומי כי יחזק את הישיבות ויתבע חופש ביטוי מוחלט לרבנים להשמיע "קול של תורה", מבלי שתוטל על המוסדות כל הגבלה.
ועוד במצע: חיזוק מעמד הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים והתנגדות לכל הפרטה של שירותי הדת - בתחום המעמד האישי כאישות וגירות, בכשרות ועוד, וכמובן שלילת אפשרות לכינון נישואים אזרחיים או דתיים-אלטרנטיביים בישראל.
השר אריאל
צילום: מארק ישראל סלם
מומלצים