כתום: הצבע החדש של בני הגיל המבוגר
חוקרת במדעי הזקנה ומנהלת שותפה ב"ונצ'רס" - קרן של מגדלי הים התיכון המשקיעה בפתרונות טכנולוגים לבני הגיל השלישי, מציגה תמונת מצב של האוכלוסייה המבוגרת בישראל ואומרת "כבר לא מדובר בדור אפור ומדכא כי אם בדור כתום מלא חיים שמניע את הכלכלה והחברה הישראלית אולם בשביל יתרונות אלה חייבים אורח חיים בריא ופעיל"
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסוף שנת 2016 אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל מנתה כ-978 אלף איש, כ- 12% מהאוכלוסייה.
ומי הם האזרחים הוותיקים? לעיתים קרובות קבוצה חברתית זו מאופיינת בסטיגמה שלילית כגון מוגבלות ותלות באחרים, היעדר תרומה לחברה ובעיקר נטל תקציבי. אך למעשה, אוכלוסיית האזרחים הוותיקים כבר מזמן שינתה את פניה. הם לא דור כסוף אפור ומדכא, ולא דור זהב קר ומנוכר, אלא הם דור כתום, צבעוני, מגוון, צרכני ובעיקר מלא חיים.
נעיף מבט חטוף על קהילת האזרחים הוותיקים ונגלה אותם מתגוררים בשכונות וותיקות ובחדשות, מגיעים לכל מוסדות התרבות, מועדוני הספורט, בתי הקפה מתנדבים בבתי החולים, במוסדות חינוך בעמותות ובמשטרה. הם מניעים את גלגלי הכלכלה המקומית ותורמים לעשייה ברמה הארצית והעירונית.
עוד במדור 60 פלוס:
בגיל 65: שרה, שלום וניסים מגשימים חלומות שפיספסו
10 רעיונות לעיסוקים שיהפכו את הפנסיה לגן עדן
מחקר מצא: אלו התכונות של האנשים שחצו את גיל 90
מצב בריאותי - מה שייתן יתרון או חיסרון
סקרים ומחקרים מצאו כי מצב חברתי-כלכלי משפיע על מצב הבריאות של האדם ואף של ילדיו. ויחד עם זאת מתקיים גם קשר הפוך, בריאות לקויה משפיעה על המצב החברתי-כלכלי. חשוב לציין כי מצב חברתי-כלכלי נמוך ובריאות לקויה, עשויים לפגוע גם ברווחה ולהגדיל את הוצאות הממשלה על מימון שירותי בריאות וקצבאות. מצב חברתי-כלכלי נמוך נמצא קשור גם עם תמותה מוגברת הן בישראל והן במדינות מפותחות אחרות.
מכאן, שפיתוח והשקעה במנגנונים המשפיעים על הקשר בין מצב חברתי-כלכלי לבריאות, הינם בעלי חשיבות כלכלית משמעותית. כך למשל, חינוך ותמריצים לאורח חיים בריא כדוגמת תזונה מאוזנת, פעילות גופנית, הימנעות מעישון, שיפור הנגישות של שירותי הבריאות, יצירת פלטפורמות לפיתוח רשת חברתית, פלטפורמות למעורבות קהילתית, תעסוקה או התנדבות פיתוח כלכלה שיתופית לאוכלוסייה זו וכדומה, עשויים להועיל לבריאותו הפיזית והנפשית של האדם. על מנת שאנו כחברה, נוכל לספק את אותם שירותים מגוונים לאוכלוסייה הולכת וגדלה ועדיין לשמור על מסגרת תקציבית מאוזנת, אין לנו דרך אחרת מלבד לפתח פתרונות טכנולוגיים זולים וזמינים.
אחת הדוגמאות הפועלות ברמה העירונית, המאמצת את רעיון המעורבות החברתית, תמריץ לאורח חיים בריא ורשת חברתית הינה חברת יוניפר טכנולוגיות. החברה יצרה פלטפורמה על גבי הטלוויזיה בבית המאפשרת יצירת קבוצות אינטראקטיביות, שיתוף האזרח הוותיק בפעילות בקהילה, יצירת קשר עם המשפחה ועוד.
דוגמא נוספת הינה חברת VRHEALTH המשתמשת בטכנולוגיית המציאות המדומה לקידום אורח חיים בריא ושיקום. אך בנוסף קיימות עוד חברות נוספות רבות הפועלות בתחומים אלו.
הטכנולוגיה מגוייסת לחיזוק הבריאות
על מנת לשמר את בריאותם ואיכות חייהם של האזרחים הוותיקים יש לחזק את מעגלי החיים הנוגעים לתחומי החברה והכלכלה בין היתר בעזרת פיתוח פלטפורמות טכנולוגיות.
יצירת תשתיות אלו והטמעתם באורחות החיים היומיומיים של האוכלוסייה הינה תהליך טבעי, המשך ישיר של תהליכי הדיגיטציה המתרחשים בעולם המודרני. עלותם ללא ספק גבוהה בשלב הראשון, אך לטווח ארוך החיסכון הכלכלי יתגלה כמשמעותי.
אך מעבר לכך, שימור איכות החיים ושמירה על אורח חיים פעיל ועצמאי של האזרח הוותיק בביתו ובקהילתו הם אלו אשר יקדמו את ההכרה במעמדו החדש של הדור הכתום.
הכותבת הינה גרונטולוגית, יו"ר חוג טכנולוגיות לגיל השלישי בהתאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה, חברת הנהלה באגודה הישראלית לגרונטולוגיה (מדעי הזקנה), מנהלת שותפה של קרן מגדלי הים התיכון ונצ'רס