הסוף להקראת המספרים בבדיקות ראייה של ילדים?
שיטת בדיקת עיניים חדשה, אשר נמצאת בימים אלו במוקד של ניסוי קליני, עשויה להביא סוף לבדיקות הקראת המספרים שמבוצעת כיום. הבדיקה לא מצריכה את שיתוף פעולת הנבדק. המשמעות - ביצוע בדיקות ראייה לילדים צעירים יותר ומתן טיפול יעיל ומהיר יותר
עוד בנושא:
הסימנים שהילד צריך משקפי ראייה
חושבים שהראייה של ילדיכם תקינה? אל תהיו בטוחים
אחת ולתמיד: ההבדל בין אופטומטריסט לרופא עיניים
"בדיקות הראייה שמבוצעות כיום בגיל 3 בטיפות חלב מצריכות את שיתוף הפעולה של הנבדק", מסבירה מיכל גרין, אופטומטריסטית אשר פיתחה את הבדיקה. "הילד צריך להבין מה רוצים ממנו ולדעת להקריא צורות או ספרות. הצורך בשיתוף הפעולה של הילד לא מאפשר לנו לבדוק ילדים קטנים או ילדים עם צרכים מיוחדים".
בבדיקה החדשה מתבונן הנבדק בגירויים במחשב לוח (טאבלט). המערכת מנטרת את תנועות העיניים של הנבדק ובאמצעות אלגוריתם מנתחת את אופן הראייה של הילד. "הילד מסתכל על סרטון באורך דקה בטאבלט. הוא רואה שם צורות בגדלים שונים בזמן שהבודק עוקב אחר העיניים שלו. אין שום תקשורת עם הנבדק. הבדיקה בוחנת את חדות הראייה, עין עצלה, פזילה ועוד", מפרטת גרין.
אבחון מוקדם משמעותו טיפול יעיל ומהיר יותר
האופטומטריסטית מתארת כי את חשיבות האבחון המוקדם של ליקויי ראייה בקרב ילדים: "חלון ההזדמנות לטיפול בעין עצלה הוא עד גיל 7 ל-9. בגילאים הללו קשר העין והמוח מתקבע ואין אפשרות לטפל בבעיה. ככל שמאבחנים את הפגם מוקדם יותר, כך הטיפול יעיל ומהיר יותר".
גרין, אשר מזמינה הורים לילדים מגיל שנה וחצי ועד שש המעוניינים שילדיהם ישתתפו בניסוי לפנות ליחידה למחקר קליני במערך העיניים בבית החולים איכילוב, מתארת כי הבדיקות הראשוניות שביצעו למערכת הניבו תוצאות חיוביות מאוד.
"המטרה שלנו היא להביא את רמת הבדיקה של רופא עיניים לטיפת החלב. מהבדיקה הראשונית שלנו עולה כי המערכת הזו טובה בעשרות מונים על הבדיקה המסורתית. הראייה התלת ממדית של הסובלים מעין עצלה פגומה. ילדים שסובלים מפזילה ומעין עצלה מתקשים יותר בלימודים ובעתיד מפתחים בעיות נוספות, כמו קשיי ניווט. אנחנו מקווים שהבדיקה החדשה תעזור לאבחן בעיות ראייה בגיל מוקדם יותר ובדיוק רב יותר וכך לסייע לאותם ילדים טוב יותר".