טראמפ: "אם אוכל, אגיע לפתיחת השגרירות בי-ם"
בצל חתימת הסכם עד המדינה עם ניר חפץ, נפגש ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא האמריקני. בפתח הפגישה הודה נתניהו שוב על העברת השגרירות המתוכננת לירושלים. טראמפ התייחס לתוכנית השלום: "הפלסטינים מאוד רוצים לחזור למו"מ"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נפגשו הערב (ב') בבית הלבן. נתניהו נמצא בארה"ב עם רעייתו שרה במסגרת ביקור בן חמישה ימים, שבמהלכו גם יישא דברים בוועידת איפא"ק. בינתיים בישראל חתם ניר חפץ, מי שהיה יועץ התקשורת של משפחת נתניהו, על הסכם עד מדינה בפרשות שבהן נחקר ראש הממשלה.
נתניהו ורעייתו התקבלו בפתח הבית הלבן על ידי הנשיא טראמפ ורעייתו מלניה, למרות שפגישה משפחתית כזו אינה מחויבת על פי הפרוטוקול. הפגישה המשפחתית נמשכה כרבע שעה, ולאחריה התקיימו פגישת נתניהו וטראמפ וארוחת צהריים משותפת.
בפתח הפגישה אמר טראמפ לנתניהו כי "אלה היחסים הכי טובים שהיו לנו אי פעם בין ישראל לארה"ב. ההחלטה על ירושלים היא דבר נפלא ואני יודע שזה מוערך בחלקים גדולים בעולם ולא רק בישראל".
בהמשך אישר טראמפ כי ייתכן שיגיע לפתיחת השגרירות בירושלים. לדבריו, "אנחנו שוקלים את זה, אם אוכל - אבוא. אבל עוד אהיה שם שוב, ישראל מאוד מיוחדת בשבילי, מדינה מיוחדת, עם מיוחד".
טראמפ אמר עוד כי "אנחנו מאוד קרובים ביחסי מסחר, בשיתופי פעולה צבאיים וביטחוניים". הוא הוסיף בהמשך כי "אנחנו בקשר גם עם הפלסטינים ועם הישראלים, ועובדים קשה כדי להוציא לפועל את תוכנית השלום. אני חושב שיש לנו סיכוי טוב. הקושי הכי גדול שהיה בנושא, ב-25 שנים האחרונות, אף אחד לא הצליח להתגבר על: מספר אחד, ירושלים. ואנחנו הורדנו את זה מהשולחן. אז זה נותן לנו הזדמנות אמיתית להשיג שלום. נראה איך זה מתקדם, עם הפלסטינים, אני חושב שהם רוצים מאוד לחזור לשולחן המשא ומתן".
טראמפ נשאל מה אם הם לא יחזרו, והשיב: "אם לא, אז לא יהיה שלום. גם זאת אפשרות. אני לא אומר שזה הולך לקרות. כולם אמרו שזו העסקה שהכי קשה להשיג. גם בעסקים, כשיש עסקה שקשה לעשות, אומרים 'זה קשה כמו בין ישראל לפלסטינים'. זה שנים על גבי שנים של יריבות ושנאה. הרבה דברים מעורבים בזה חוץ מהאדמה. אם נוכל לעשות שלום בין ישראל לפלסטינים זה יהיה דבר נהדר לעולם, למדינה הזאת ולכולם".
בהמשך התייחס טראמפ לבניית השגרירות בירושלים: "התחילו בבניה, ויבנו את זה מהר, אנחנו נעשה את זה מהר ובעלות לא גבוהה. הניחו על שולחני בשבוע שעבר הצעה של מיליארד דולר. אמרתי 'מילארד? למה זה? אנחנו לא נבנה שגרירות במיליארד דולר'. אנחנו עושים את זה ב-250 אלף דולר בערך. זה זמני, אבל זה יהיה קרוב לזה". טראמפ פנה לנתניהו ושאל אותו: "250 אלף מול מיליארד? זה טוב?", ונתניהו השיב "כן".
נתניהו אמר בפתח הפגישה כי "זו פעם ראשונה שאני מגיע לבירת ארה"ב מבירתה של ישראל, אחרי שהצהרת עליה ככזאת. ההחלטה שלך להעביר את השגרירות לירושלים הייתה חשובה מאוד. אני רוצה לומר לך שאנחנו נזכור את ההחלטה הזאת. נזכור שאתם הייתם המדינה הראשונה להכיר במדינת ישראל, ואתה היית הראשון להכיר בירושלים כבירת ישראל. אתה זה שתיזכר לנצח על כך. הרבה הבטיחו, אבל אתה קיימת".
הנושא המרכזי מבחינת נתניהו היה איראן, כאשר הוא ממשיך להוביל את הקו של ביטול ההסכם או תיקונו. "אני מצפה לדיונים שלנו בנושא האתגרים וההזדמנויות שלנו. אם הייתי צריך לומר מה האתגר הכי גדול במזה"ת לשתי המדינות שלנו, ולשכנינו הערבים, אפשר לסכם את זה במילה: איראן. איראן לא מוותרת על השאיפות הגרעיניות שלה, היא יצאה מהסכם הגרעין מחוזקת ומועשרת, והיא מבצעת תוקפנות בכל מקום, כולל על הגבולות שלנו. ואנחנו צריכים לעצור את המדינה הזאת שצועקת: מוות לישראל ומוות לאמריקה. חייבים לעצור את איראן. זה האתגר המשותף שלנו".
נתניהו המשיך: "בגלל האתגר הזה, צריך לשאוף לשלום כי העולם הערבי מעולם לא היו קרוב יותר לישראל וההיפך, ואנו מחפשים גם להרחיב את השלום לפלסטינים".
עוד אמר: "אני רוצה לחזק את מה שאמרת, הייתי פה כמעט ארבעה עשורים, חותר לבניית הברית בין ארה"ב וישראל. תחת מנהיגותך, היא מעולם לא היתה חזקה יותר. ואזרחי ישראל רואים את עמדתך לגבי ירושלים, עמדתך לגבי איראן, הם רואים איך אתה מגן על ישראל ועל האמת באו"ם. ואני רואה משהו שאתה כנשיא רואה אבל אחרים לא יכולים לראות, את שיתוף הפעולה המודיעיני הנרחב שלנו והפעולות האחרות שלנו בנושאים שחשובים לביטחון שני העמים שלנו. אז תודה על חברותך המדהימה ועל המנהיגות שלך".
נתניהו ככל הנראה דן לאחר מכן בארבע עיניים עם טראמפ על תוכנית השלום האולטימטיבית שלו והאם טראמפ מתכוון להגיש אותה - גם אם הפלסטינים ימשיכו בסירובם לחזור לשולחן המו"מ. בעבר פורסם שנתניהו לוחץ על טראמפ להציג את התוכנית גם במקרה כזה.
אחד הנושאים שסביר שעלו שוב בפגישה הפרטית של שני המנהיגים הייתה אפשרות הזמנתו של הנשיא טראמפ לטקס קביעת הדגל מעל שגרירות ארה"ב ברחוב דוד פלוסר 14 בשכונת ארנונה בירושלים, ב-14 במאי השנה. נתניהו היה רוצה לראות את טראמפ מגיע לישראל ומצטלם איתו בטקס החגיגי בשגרירות האמריקנית בירושלים. מבחינת נתניהו מדובר בהישג חשוב מאוד – שבוודאי יככב בשידורי תעמולת הבחירות – יהיו מתי שיהיו, ולא מן הנמנע שלאור ההתפתחויות בחקירה – יוקדמו ויתקיימו עוד השנה.
נתניהו יצא לארה"ב בצל חקירות המשטרה בתיקי 1000, 2000 ו-4000 שלפחות האחרון שבהם הולך וסוגר עליו ועל רעייתו. היום פורסם כי יועץ התקשורת לשעבר של הזוג נתניהו, ניר חפץ, חתם על הסכם עד מדינה תמורת חסינות מלאה. נתניהו ניסה עד כה לשדר עסקים כרגיל, ובסביבתו אמרו כי החקירות לא השפיעו בשום צורה על ההכנות המורכבות לקראת הביקור בארה"ב.
פגישתם הקודמת של נתניהו וטראמפ נערכה לפני קצת יותר מחודש, בשולי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס - פגישה ראשונה של המנהיגים מאז ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל. במהלך הפגישה הפנה הנשיא האמריקני אצבע מאשימה לעבר הפלסטינים בגין סירובם לשוב לשולחן המשא ומתן, ונימק את ההחלטה לקצץ בתקציב שמעניקה ארה"ב לאונר"א - סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים במזרח התיכון.
נתניהו פנה בפגישה הקודמת לטראמפ ואמר: "זו הפגישה הראשונה שלנו מאז ההצהרה שלך להכיר בירושלים כבירת ישראל ולהאיץ את העברת השגרירות. זו החלטה היסטורית שתיזכר על ידי העם שלנו בדורות הבאים". הוא הוסיף כי "אנחנו תומכים לגמרי בעמדתך על הסכם הגרעין עם איראן".
נתניהו יעלה את נושא איראן גם בנאומו בועידת איפא"ק מחר. איפא"ק תומכת בהצעת חוק המרחיבה את הסנקציות נגד משמרות המהפכה האיראניות.
לאחר מכן יגיע נתניהו לפגישות בבית הנבחרים ובסנאט וידון שם עם ראשי הקונגרס משתי המפלגות בשורת נושאים ובהם הסכם הגרעין עם איראן והמשך ההתבססות של איראן בסוריה והתוקפנות האיראנית באזור. ישראל מודאגת מכך שהאמריקנים אינם מעורבים מספיק במאמצים לבלום את ההתבססות האיראנית ומשאירים את הזירה כמעט במלואה לרוסים, מה שמעמיד את ישראל במצב בעייתי מאוד. נתניהו יעלה גם את דאגתה של ישראל מכוונת איראן להקים מפעלים ליצור טילים מדוייקים לחיזבאללה בלבנון ובסוריה.