ליצמן דוחה את ניסיונות הפשרה: "קודם חוק הפטור מגיוס, ואחריו התקציב"
כשברקע הגישושים מצד מקורבי נתניהו ובכירי הבית היהודי, הבהיר יו"ר יהדות התורה שלא ייסוג מדרישתו לאשר בשלוש קריאות את הפטור מגיוס - ורק אחר כך יתייצב בעד תקציב המדינה. ח"כ גפני מסיעתו וגם ש"ס מפגינים עמדה מרוככת יותר
משבר חוק הפטור מגיוס רחוק מסיום: סגן שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה) דוחה את הגישושים לפשרה ומתבצר בעמדתו שיש לחוקק עוד השבוע את חוק הפטור מגיוס. רק לאחר מכן יתייצבו החרדים בעד תקציב המדינה. "אנחנו עומדים בדרישתנו להעביר את החוק בכל קריאותיו קודם להצבעה על התקציב ודבר לא השתנה", אמר היום (ג') לעיתון החרדי "המודיע" המזוהה עם יהדות התורה.
בעיתון החרדי ציין ליצמן כי "מאז פרוץ המשבר הליכוד אינו מנהל איתנו מגעים על חוק הגיוס". הבוקר הוסיפו גורמים בסביבתו כי מלבד השרה איילת שקד, איש בליכוד לא העביר עד כה מתווה רציני שיקדם את המשבר. אתמול החלו ניסיונות תיווך אינטנסיביים יותר מצד אנשי נתניהו ובראשם השר יריב לוין. בנוסף פתחו גם שרי הבית היהודי נפתלי בנט ואיילת שקד ערוץ תיווך שקט למציאת פתרון למשבר, תוך שהם מכנים אותו "פייק משבר".
לעומת ליצמן, ח"כ משה גפני וסיעתו (אורי מקלב ויעקב אשר) מפגינים עמדה רכה יותר, ובעיתונם "יתד נאמן" דיווחו על "מגעים לפתרון המשבר הקואליציוני" ואף אותתו כי "היום יותר מתמיד יש נכונות להגיע להבנות". היומון הליטאי הדגיש, כמובן, כי "כל פיתרון חייב להיות כרוך בהטחת מעמדתם של בני הישיבות", אך לא התנה, כליצמן, את התמיכה בתקציב באישורו הסופי של חוק הגיוס מבעוד מועד.
אמש הבהיר בנט בהודעה ששלח לחברי סיעתו כי התרשמותו היא שראש הממשלה לא מתערב במשבר באופן שייאפשר את פתרונו וביקש מחברי הכנסת להתראיין ככל שניתן נגד הרעיון של פיזור הכנסת. בין המתווים שהוצעו אמש עלתה האפשרות לאשר את חוק הגיוס בוועדת שרים ובקריאה טרומית במליאת הכנסת ובמקביל לפנות לבג"ץ על מנת לבקש דחייה לחוק הגיוס החדש (על-פי פסיקת בג"ץ יש לחוקק אותו עד חודש ספטמבר).
אתמול, במהלך ישיבת סיעתו בכנסת, הבהיר שר הביטחון אביגדור ליברמן, כי אישור חוק הגיוס בשלוש קריאות הוא בבחינת "גניבה וחוסר אחריות". שר האוצר, משה כחלון, הבהיר אף הוא כי אם לא יאושר כעת התקציב, הוא לא יוכל לשמש עוד כשר אוצר.
יו"ר סיעת הבית היהודי בכנסת, ח"כ שולי מועלם-רפאלי, אמרה באולפן ynet הבוקר כי בחירות הן לא הדבר הנכון למדינה. "ברור לחלוטין שהמשבר הזה פתיר. מבחינת החרדים הם צודקים. חוק הגיוס הוא חלק מההסכם הקואליציוני, אבל אפשר להביא רעיונות יצירתיים רבים וזה לחלוטין בידיים של ראש הממשלה", הבהירה.
לדבריה, "בחירות מוקדמות זה דבר לא חיובי, לא טוב ולא נכון. אנחנו רואים בסקרים שהבית היהודי היא אולי היחידה או אחת מתוך שתיים שמגדילות או מכפילות את כוחן. אבל לא בשביל זה באנו לכנסת".
לוח הזמנים מאוד צפוף. נתניהו ישוב ביום שישי לישראל ויצטרך לטפל מרחוק במשבר הקואליציוני שמאיים על ממשלתו. הוא יצטרך לסייע במציאת פשרה בהקדם משום שכבר ביום שני יתקיים בכנסת דיון 40 חתימות בהשתתפות ראש הממשלה שכינסה האופוזיציה.
נכון לעכשיו, המועד שנקבע להצבעה על התקציב בקריאה שנייה ושלישית הוא בין 15-13 לחודש מרץ. התאריך המיועד להצבעה על התקציב הוא קריטי משום שב-18 במרץ אמורה הכנסת לצאת לפגרת החג.
החוק שמבקשים חברי יהדות התורה לאשר בהליך בזק מחדד לראשונה כי המדינה מכירה בלימוד התורה ואף כי לימוד התורה מוגדר כחובה, ומבחינת מעמדם של הלומדים הדבר שווה ערך לגיוס לצה"ל. החוק אמור לתת פתרון להחלטת בג"ץ, שלפיה יש לשנות את המתווה הקיים כיום ולחוקק חוק גיוס שוויוני.