שתף קטע נבחר

 

בן גוריון: "שיתוף אישה בממשלה יש בו משום דגל"

לרגל יום האישה הבינלאומי חושף ארכיון צה"ל מכתב של ראש הממשלה הראשון לארגוני נשים בישראל שבו הסביר שחשוב לראות נשים לוקחות חלק בהיסטוריה של היישוב הציוני

 

בן גוריון. "שיתוף אישה בממשלה יש בו משום דגל" (צילום: דן הדני, מתוך אוסף IPPA, הספרייה הלאומית) (צילום: דן הדני, מתוך אוסף IPPA, הספרייה הלאומית)
בן גוריון. "שיתוף אישה בממשלה יש בו משום דגל"(צילום: דן הדני, מתוך אוסף IPPA, הספרייה הלאומית)

ארכיון צה"ל במשרד הביטחון חשף הבוקר (ד') לקראת יום האישה הבינלאומי מכתב של ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, בנוגע לחשיבות של הנציגות הנשית בהנהגה העתידית בישראל.

 

המכתב נשלח כחודש וחצי לפני הקמת המדינה, ב-29 במארס 1948, לכמה ארגוני נשים - בהם ויצו, הסתדרות נשים ציוניות, נשי מזרחי והתאחדות נשים לשוויון זכויות. במכתב הסביר בן גוריון מדוע חשוב לראות נשים לוקחות חלק פעיל בהיסטוריה המתגבשת של הקמת היישוב הציוני.

מכתבו של בן גוריון לארגוני הנשים (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון צה
מכתבו של בן גוריון לארגוני הנשים(צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

"אני חושב מינוי אישה לממשלה כזכות גדולה (וזאת אומרת גם חובה) ליישוב", כתב בן גוריון, שגם הביע צער כי הצעתו למנות אישה מטעם מפלגתו לממשלה לא התקבלה. הוא הוסיף כי לא רק ארגוני הנשים צריכים לעמוד על התביעה הזאת. "לי נראה הדבר כחובת כבוד לא רק כלפי אמותינו, אחיותינו, נשינו ובנותינו, הנושאות בעול שווה איתנו לבניין היישוב ועיצוב דמותו, אלא גם כלפי העולם הרחב וכלפי שכנינו. שיתוף אישה בממשלה יש בו משום דגל - דגל חירות האדם ושוויונו", כתב בן גוריון.

 

ארדיטי. "המלאכית בלבן" (צילום: אברהם ורד, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: אברהם ורד, באדיבות ארכיון צה
ארדיטי. "המלאכית בלבן"(צילום: אברהם ורד, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

בנוסף למכתב פרסם הארכיון מכתבים הקשורים לאסתר ארדיטי ז"ל, "המלאכית בלבן". ארדיטי כונתה כך בשל העובדה שבמהלך מלחמת ששת הימים היא נכנסה לירושלים עם הכוחות בתפקידה כאחות והיא לובשת חלוק לבן.

המכתב של טולקובסקי. "מסתבר שהיא עלתה מאיטליה" (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון צה
המכתב של טולקובסקי. "מסתבר שהיא עלתה מאיטליה"(צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

במכתב ששלח מפקדה, אלוף דן טולקובסקי, למפקדת חיל הנשים נכתב כי ארדיטי הייתה חיילת בודדה שחיה בבסיס גם בחופשות. במכתבו הוא ביקש לדאוג לה גם באזרחות: "מסתבר שהיא עלתה מיטליה וכעבור עשרה ימים התגייסה. כל החבורה שעלתה עמה חזרה כשם שבאה. לכשיתקרב מועד שחרורה יש לעזור לה ולכוונה להכניסה למסגרת לימודים מקצועיים מתאימה על מנת שהיא לא תלך לאבוד ותאלץ לחזור לאיטליה".

מכתבה של ארדיטי לבן גוריון. "גם אני אישית אשמח ללחוץ את ידו" (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון צה
מכתבה של ארדיטי לבן גוריון. "גם אני אישית אשמח ללחוץ את ידו"(צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 

בינואר 1969 פנתה בכתב לבן גוריון במטרה לספר לו קצת על עצמה וכן על משפחה איטלקית שהיא מדריכה בארץ ורוצה להשתקע בה. ארדיטי, כתבה לראש הממשלה הראשון כי חלומה של המשפחה הוא לפגוש אותו. "מדובר במשפחה בעלת נתינות איטלקית, אשר חלומה הגדול בחייה, הוא ללחוץ את ידו של מר דוד בן גוריון, הנערץ כל-כך! גם אני אישית אשמח מאוד באותה הזדמנות, ללחוץ את ידו של כבוד מר בן גוריון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסרט "בן גוריון, אפילוג", HOT8
בן גוריון
מתוך הסרט "בן גוריון, אפילוג", HOT8
מומלצים