שתף קטע נבחר

ועדת הרפורמות אישרה את התוכנית לייעול המעבר בין בנקים

התיקון בחוק הבנקאות, שאושר לקריאה שנייה ושלישית, יאפשר ללקוח להעביר את כל הפעילות הפיננסית שלו מבנק לבנק תוך 7 ימי עסקים ובאופן מקוון. עם זאת, הוא יכנס לתוקף רק בעוד 3 שנים

רפורמת המעבר המהיר של לקוחות מבנק לבנק אושרה אמש (ב') בוועדת הרפורמות לקריאה שנייה ושלישית במסגרת חוק ההסדרים לתקציב 2019. עם זאת החוק החדש, המתקן את פקודת הבנקאות, ייכנס לתוקף רק בעוד 3 שנים.

 

החוק מאפשר ללקוח להעביר את כל הפעילות הפיננסית שלו מבנק לבנק תוך 7 ימי עסקים. המעבר יתבצע בידי הלקוח באופן מקוון, באמצעות אתר האינטרנט והסלולר, והכול חינם, ללא גביית תשלומי עמלות על העברת החשבון.

 

האוצר ובנק ישראל מעריכים כי המעבר הקל והמהיר יוביל להפחתת מחירי השירות הבנקאי ולשיפור השירות, בדומה לרפורמה שבוצעה בענף הסלולר. עם זאת החוק המתוקן מחייב את נגיד בנק ישראל לקבוע בכללים בתקופת המעבר את סוגי החשבונות עליהם יחול החוק. במידה שהנגיד לא יקבע את סוגי החשבונות עד יום כניסת החוק לתוקף, (בעוד 3 שנים) החוק יחול על כל סוגי החשבונות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הוועדה הוסיפה להצעת החוק של האוצר, ביוזמת היו"ר ח"כ רחל עזריה (כולנו), את פרק העונשים שיוטלו בעיצומים כספיים על הבנקים שלא יאפשרו את ביצוע המעבר תוך 7 ימי עסקים מהודעת הלקוח על ההעברה, או יסרבו לתת ללקוחות החדשים את כל התנאים וההטבות מהם נהנה הלקוח בבנק הקודם - כפי שהתחייבו, או שלא יאפשרו את המעבר המקוון אלא ימשיכו לחייב את הלקוחות להסדיר את המעבר רק בהופעה אישית של הלקוח בסניפי הבנקים.

 

תוקף הטלת העיצומים יחל 4 שנים לאחר כניסת החוק לתוקף. התוספת נכנסה לנוסח החוק בעקבות עדויות שנשמעו בוועדה לפיהן הבנקים הנעזבים הגיבו בהרעת תנאי הלקוחות ערב המעבר, באמצעות הטלת ריביות גבוהות על פעולות בתחום האשראי במשך חודשים.

 

היו"ר עזריה ציינה כי חסמי המעבר העיקריים בין הבנקים הם הנטל הבירוקרטי הכרוך בהעברת החשבון, בעיקר בתחום של הוראות הקבע, הרשאות לחיוב, קבלת משכורות וקצבאות, בנוסף לחשש לאובדן חיובים או זיכויים שיופנו לחשבון הבנק הישן של הלקוח, במקום לחשבונו החדש. "מבחינה זו יש בחוק החדש מהפך היסטורי. המעבר יתבצע מבלי שהלקוח יצא מהבית", אמרה ח"כ עזריה. עם זאת ציינה כאמור שתקופת המעבר ארוכה יחסית - לצורך שכלול המערכת הטכנולוגית.

 

החוק יחול רק על בנקים ששווי נכסיהם גדול מ-5% משווים של כל הבנקים בישראל - בקריטריון זה עומדים 5 הבנקים הגדולים. ח"כ חיים ילין (יש עתיד) הציע להעניק לבנקים קטנים יותר הגנת ינוקא ולאפשר להם לקלוט לקוחות חדשים מכל הבנקים. "אחרת", הוא אמר, "התחרות תהיה רק בין הבנקים הגדולים לבינוניים והקטנים לא יצמחו". הוא גם הציע להרחיב את החוק גם על אגודות אשראי ועל כל סוגי התאגידים הבנקאיים. הוא הזהיר שהבנקים הגדולים יוכלו "להרוג" את הקטנים גם בהפחתת עמלות .

 

האוצר דחה את הצעותיו בטענה שמטרת החוק היא הפחתת עלויות ולא שינוי גודלם של הבנקים. עם זאת, סוכם לאפשר לוועדה להרחיב את החוק על בנקים נוספים רק באישורה המלא. החוק החדש אושר בתמיכת 5 ח"כים מול 4 מתנגדים, ובימים הקרובים הוא יעלה לאישור סופי במליאת הכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים