"ילדות בנות 15 כבר מוטרדות איך לשלב משפחה וקריירה"
בשגרה הן מפתחות תוכנה, מהנדסות, מנהלות צוותי מכירות ושיתופי פעולה ומנתחות נתונים, אבל נשות סיסקו ישראל מוצאות גם את הזמן להעניק לדורות הבאים של נשים שילכו בעקבותיהן: "נשים לא מוכרחות לאהוב תכנות כדי להשתלב בהייטק, בתעשייה יש מגוון של אזורים עבורן"
בשיתוף סיסקו
"הייטק זה רק לשבת מול מחשב כל היום": זוהי נקודת המוצא עבור נערות (וגם נערים) רבות בישראל. אומת הסטארט-אפ מוכיחה את עצמה כבר למעלה משני עשורים כמקור בלתי נדלה לחדשנות אמיתית, אבל מחוץ לבועה המציאות נראית קצת אחרת. בעתיד הקרוב, מרבית המקצועות המוכרים לנו היום יעברו מהפכה של ממש. אחדים יעברו לגמרי מן העולם, אבל רבים אחרים יהפכו יותר ויותר תלויים בטכנול
וגיה. חינוך טכנולוגי הוא אחד המפתחות המרכזיים להתמודדות עם הסוגיה הזאת, ולטכנולוגיה מאפשרת יש פוטנציאל אדיר בכל מה שקשור בצמצום פערים חברתיים. מתוך ההנחות האלה, פועלות הנשים המובילות בסיסקו ישראל מיזמים חברתיים.
כרבע מהמועסקים בסיסקו ישראל הן נשים. נכון, זה עוד לא ממש מספיק בשביל ייצוג שתואם את האוכלוסיה הכללית, אבל ביחס לתעשיית ההייטק מדובר במספר שאפשר להתגאות בו. מספר הנשים בתפקידי פיתוח, אגב, גבוה יותר מזה של סיסקו העולמית. בנוסף למגוון התפקידים שהן ממלאות בחברה - החל ממנתחות נתונים, דרך מהנדסות תוכנה וכלה במנהלות פרויקטים ושיתופי פעולה, הן בוחרות ליזום ולתת מעצמן - גם עבור הדורות הבאים, ובעצם, הבאות. במהלך ביקורו של מנכ"ל ויו"ר סיסקו העולמית, צ'אק רובינס, הציגו בפניו העובדות את הפרויקטים השונים.
"חשבנו שהייטק זה לשבת כל היום מול מחשב - וגילינו שלא"
עינת איתין, מנהלת אקדמיית התקשורת של סיסקו בישראל, מובילה בשש השנים האחרונות את פרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית". "אנחנו מאמצים את בית ספר שז"ר בבת-ים", היא מספרת, "כשהתחלנו שם היו חמש בנות בסך הכל שלמדו לחמש יחידות מתמטיקה. עכשיו, 86 אחוזים מהבנות עושות את זה. הפרויקט שלנו ממוקד בכיתות ט'-י', ובמהלכו הנערות מגיעות למפגשים לאורך השנה, ובהמשך גם יוזמות פרויקטים. הן שומעות כאן על הטכנולוגיה, אבל גם על תעשיית ההייטק ומה שהיא מאפשרת, על התפקידים השונים שפתוחים בפניהן"."אחד הדברים המדהימים בפרויקט הזה", מספרת איתין, "הוא העובדה שבמהלך שש שנותיו אנחנו תמיד מקבלים בסוף את אותו המשוב מהנערות: 'חשבנו שהייטק זה לשבת כל היום מול מחשב וגילינו שלא'". השנה, החל מחזור ראשון של הפרויקט גם בירושלים.
קרן שמחון, מפתחת תוכנה בסיסקו, מובילה את מיזם Girls Power Tech, במסגרתו סיסקו מארחת 100 נערות מעשרה בתי ספר בירושלים במטרה לחשוף אותן לעולמות הטכנולוגיה. "אנחנו עושים את זה במסגרת יום בינלאומי של האו"ם, וכשהנערות בכיתה ט' לפני שהן בחרו מגמות בתיכון. בישראל מתארחות הכי הרבה תלמידות".
אבל הפעילות לא נעצרת בגיל ההתבגרות. סיסקו גם משתפת פעולה עם ארגון She Codes, הנועד לסייע לנשים להשתלב בתעשיית ההייטק באמצעות שיעורי תכנות במסלולים שונים. בשנתיים האחרונות הפעילות הזו קורית בירושלים, כשבכל יום ראשון בערב נערך שיעור, אליו מגיעות נשים ממגזרים שונים ובגילאים שונים. סיסקו מספקת את חלל הלמידה, כיבוד וכמובן את המתנדבים שיעבירו שיעורים.
"אנחנו מאזנות את הדמוגרפיה באירופה"
גם מיזמים פנימיים של סיסקו שנועדו להעצמה של עובדים חדשים בחברה, התאקלמות מהירה בארגון, טיפוח קשרים מקצועיים וגישה לתפקידי ניהול - מובלים על ידי נשים. והנה עוד בונוס: מרבית הנשים הללו הן גם אימהות, וכן, מסתבר שזה עניין. "אנחנו מאזנות את הדמוגרפיה באירופה", הן צוחקות.
"סיסקו היא חברה מאוד ידידותית כלפי אימהות עובדות, לכן יש פה כל כך הרבה אימהות", מספרת דיאנה לדרמן, מנהלת תפעול בחברה. "אני גרה ברחובות, ועובדת מהבית רוב הזמן. אם אני צריכה להוציא את הילדים ממסגרות בשעה חמש, ולא נאלצת לנסוע שעה לכל כיוון כדי להגיע לעבודה זה מתאפשר. כמובן שאני כאן כשיש כל מיני אירועים וזה נחמד לראות פרצופים של אנשים. הטכנולוגיה של סיסקו מאפשרת לי לעבוד מרחוק מול צוות מעבר לים, וגם העובדה שאת נשפטת כאן על פי הכישורים שלך והעבודה הטובה שאת עושה, ולא לפי האם מישהו ראה את הפנים שלך ליד השולחן כל יום מתשע עד שש".
ואם יש להן טיפ עבור נערות ונשים צעירות שמחפשות את דרכן מבחינה תעסוקתית, הוא זה: "זה מדהים שילדות בנות 15 מוטרדות מהיכולת לשלב משפחה וקריירה ועסוקות בזה כבר מעכשיו. אבל האמת היא שלא כל הנשים חייבות לאהוב תכנות", אומרת איתין, "יש המון אזורי עבודה שונים בהייטק עבור נשים. בסופו של דבר זו תעשייה שמאפשרת עצמאות כלכלית, מגוון התפקידים הוא גדול וכל אחת יכולה למצוא את עצמה פה. תאמינו בעצמכן, השמיים הם הגבול ואם אתן טובות במה שאתן עושות - תעמדו על שלכן".
אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל מוסיף כי "סיסקו ישראל רואה את תפקידה כמשפיעה על שילובן של נשים בתעשיית הייטק ולשם כך פועלת במגוון תחומים ופרויקטים, על מנת להניע שינוי אמיתי ומשמעותי. אני גאה לראות את הפעילות המדהימה הזו של עובדות סיסקו המהוות דוגמא לכל שלוחות סיסקו ברחבי העולם".
בשיתוף סיסקו
--