הרעלת הסוכן הכפול: חרם בריטי על המונדיאל?
המרגל הרוסי סרגיי סקריפל ובתו, שהורעלו על ספסל בדרום אנגליה, עדיין במצב קשה. שר החוץ הבריטי רמז שדיפלומטים בריטים עשויים להחרים את המונדיאל ברוסיה, החשודה בהרעלה. מוסקבה: "מנצלים את האירוע הטראגי כדי להשמיץ אותנו". אחרי שקיבל מקלט בבריטניה: אשתו ובנו של סקריפל מתו
שר החוץ של בריטניה
בוריס ג'ונסון אמר הערב (יום ג') כי אם יוכח שמוסקבה היא העומדת מאחורי הרעלתו המסתורית
של הסוכן הכפול לשעבר סרגיי סקריפל ובתו על אדמת אנגליה, הבריטים עשויים שלא להשתתף "בדרך רגילה" במשחקי גביע העולם בכדורגל שייערכו בקיץ ברוסיה.
קריפל ובתו מאושפזים גם הערב במצב קשה. שניהם נמצאו מורעלים בעיר סליסבורי שבאנגליה ביום ראשון.
בנאום בפרלמנט הבריטי אמר ג'ונסון כי לונדון תגיב בחריפות אם יוכח שרוסיה הייתה מעורבת בהרעלה, וכי במקרה כזה היא תנקוט סנקציות. על המונדיאל, שיחל ברוסיה בקיץ, אמר: "קשה מאוד לדמיין מצב שבו הייצוג הבריטי באירוע הזה יתקיים כמתוכנן". הוא לא פירט, אבל בסביבתו הבהירו אחר כך כי הוא אינו מתכוון לכך שנבחרת אנגליה – מהנבחרות הבכירות בעולם – תפרוש מהטורניר. ככל הנראה כוונתו לדרג הדיפלומטים הבריטים שיישלחו למונדיאל, כמקובל באירועי ספורט גדולים.
סקריפל בן ה-66 היה בעבר קולונל בשירות המודיעין הרוסי. הוא ובתו יוליה בת ה-33 נמצאו חסרי הכרה על ספסל ליד מרכז קניות בסליסבורי שבדרום אנגליה. המשטרה אומרת כי הם נחשפו לחומר לא ידוע, וכעת הם מאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ.
"אנחנו לא יודעים מה בדיוק קרה בסליסבורי, אבל אם זה רע כפי שזה נראה, זהו עוד פשע בסדרת הפשעים שאנחנו יכולים להניח לפתחה של רוסיה", אמר שר החוץ ג'ונסון בפרלמנט. "ברור שרוסיה, חוששני, היא כעת במובנים רבים גורם מפריע וזדוני, ובריטניה היא מהגורמים המובילים בעולם בכל הקשור לניסיון להתמודד עם הפעילות הזו שלה". ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי עודכנה היום בישיבה של המועצה לביטחון לאומי על האירוע בסליסבורי.
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זחרובה, אמרה כי דבריו של ג'ונסון על השתתפות דיפלומטים בריטים במונדיאל הם דברים "ברבריים".
חקירת ההרעלה של סקריפל הופקדה בידי היחידה ללוחמה בטרור של משטרת בריטניה. רשת BBC דיווחה כי דגימות מזירת ההרעלה נשלחו לבדיקות מעבדה וכי לא נשקפת סכנה לציבור.
סקריפל מסר בעבר פרטים על עשרות מרגלים רוסים לסוכנות הביון הבריטית MI6. מעריכים כי הוא גרם נזק כבד לרשתות הריגול של רוסיה בבריטניה ובאירופה. הוא נעצר על ידי כוחות הביטחון הרוסיים בשנת 2004, וב-2006 נידון ל-13 שנות מאסר. הוא קיבל מקלט בבריטניה אחרי חילופי שבויים בין רוסיה לבין מדינות במערב שנערכו ב-2010. זמן קצר אחרי שסקריפל ומשפחתו הגיעו לבריטניה מתה אשתו מסרטן. שנים אחר כך מת בנו במהלך ביקור ברוסיה.
הקרמלין מסר היום כי הוא מוכן לשתף פעולה עם בריטניה ולסייע לה בחקירת ההרעלה של סקריפל. דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, הגדיר את ההתרחשות בסליסבורי "מצב טראגי", וטען כי לקרמלין אין מידע על האירוע. כשנשאל על כך שכלי התקשורת הבריטיים כבר מעלים את ההשערה שרוסיה הרעילה את סקריפל השיב פסקוב: "זה לא לקח להם הרבה זמן". שגרירות רוסיה בלונדון טענה כי האירוע מנוצל להשחרת פניה של מוסקבה וכי רוסיה מודאגת מאוד מהאופן שבו מדווחים כלי התקשורת הבריטיים על ההרעלה.
זו הפעם השנייה בתוך קצת יותר מעשור שבה מתעורר חשד כבד שהיא הרעילה על אדמת בריטניה מרגל לשעבר. בשנת 2006 נרצח בלונדון באמצעות רעל סוכן ה-KGB לשעבר אלכסנדר ליטביננקו, ובחקירה בריטית נקבע כי רוסיה אחראית לחיסולו וכי הדבר בוצע כנראה באישורו של נשיאה ולדימיר פוטין. ליטביננקו הורעל בחומר הרדיואקטיבי פולוניום-210. ליטביננקו, בן 43 במותו, היה מבקר חריף של פוטין, והוא ברח מרוסיה לבריטניה שש שנים לפני שנרצח. הוא הורעל בשתיית תה ירוק שלתוכו הוחדר החומר הרעיל. זה קרה במלון מילניום בלונדון. רצח ליטביננקו גרם להידרדרות חמורה ביחסים בין מוסקבה ללונדון.