שתף קטע נבחר

 

ממשלה על הקצה: מי ירוויח ומי יפסיד מהליכה לבחירות

נתניהו הציב אולטימטום ברור לשותפות הקואליציוניות, אך יודע כי יציאה לבחירות עם תסבוכת משפטית עלולה להסתיים בטעם רע. החרדים חלוקים בין מחנה גפני שחפץ בפתרון לבין ליצמן הלוחמני שאינו מוכן להתפשר על חוק הפטור מגיוס. כחלון זקוק לזמן נוסף כדי להציג הישגים ולבנט ושקד יש רק מה להפסיד. קואליציה במשבר - תמונת מצב

 

כחלון: "ליל הסדר עם תקציב - או ללא שר אוצר"    (צילום: ניצן דרור)

כחלון: "ליל הסדר עם תקציב - או ללא שר אוצר"    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המשבר הפוליטי סביב חוק הפטור מגיוס ממשיך לטלטל את ממשלתו של בנימין נתניהו - והאיום בפיזור הכנסת ה-20 הופך ממשי יותר ויותר שכן ב-18 במרס אמורה הכנסת לצאת לפגרת החג. כלפי חוץ אף אחת מהשותפות הקואליציוניות לא רוצה בחירות, או לפחות מצהירה על כך. עם זאת, בפועל המצב שונה וסבוך. מי מעוניין בבחירות? מי יפסיד מפירוק הקואליציה? ובאילו מפלגות קיימות מחלוקות בין החברים. תמונת מצב.

 

הליכוד

יש שטוענים באוזני נתניהו כי יש לנצל את המומנטום החיובי שנוצר ולצאת לבחירות, זאת כאשר חלקים בגדולים בציבור מאמינים כי ראש הממשלה נרדף על ידי רשויות החוק והתקשורת. לעומת זאת, קולות אחרים בליכוד מזהירים כי יציאה לבחירות עם תסבוכת משפטית היא הרפתקה שעלולה להסתיים בטעם רע מבחינת נתניהו.

 

בשעות האחרונות גיבש ראש הממשלה את קו הפעולה: ממשלה שתשלים את ימיה עד נובמבר 2019 - עם התחייבות מפורשת מכל השותפות - או הליכה לבחירות. "אין טעם בממשלה שתתפרק במאי. לכן, בלי הסכם שיבטיח לממשלה אורך חיים - אין ברירה אלא ללכת לבחירות", אמר גורם בכיר בקואליציה.

 

נתניהו. בליכוד חלוקים לגבי הצעד הבא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו. בליכוד חלוקים לגבי הצעד הבא(צילום: AFP)

 

יהדות התורה

חברי הכנסת החרדים שגרמו למשבר עם סירובם לאשר את תקציב 2019 בטרם יעבור חוק הפטור מגיוס מתחלקים לשתי עמדות בסוגיה: חברי דגל התורה - משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר, חפצים בפתרון, לא רוצים בחירות ועשויים להתגמש גם על מתווה שלפיו החוק יעבור את ועדת השרים ולאחר מכן בקריאה טרומית.

 

עם זאת, החצי השני של המפלגה - סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ואנשי חסידות גור - מציגים קו לוחמני יותר. ליצמן דורש בהנחיית רבו, האדמור מגור, שהחוק יעבור בשלוש קריאות - והכול לפני ההצבעה על התקציב.

 

יהדות התורה לא מעדיפה בחירות, אולם לפי הסקרים לא צפויות לה טלטלות דרמטיות ממערכת בחירות בקרב קהל בוחריה. הסיכון מבחינת המפלגה היא שתקום ממשלה ללא חרדים, לא יהיה חוק גיוס, והיא תאבד את מוקדי ההשפעה והכוח שבהם היא מחזיקה כיום.  

 

החרדים במעמד החתימה על ההסכם הקואליציוני. עשויים לאבד מכוחם במקרה של בחירות ()
החרדים במעמד החתימה על ההסכם הקואליציוני. עשויים לאבד מכוחם במקרה של בחירות

 

כולנו

שר האוצר כחלון שם אולטימטום על השולחן והבהיר כי לא יתנגד לבחירות תמורת העיקרון של העברת התקציב. "לא אוכל להמשיך לכהן כשר אוצר אם התקציב לא יעבור עד סוף המושב. אין קשר בין הגיוס לתקציב המדינה", אמר והזהיר: "עם ישראל יישב לליל הסדר עם תקציב או בלי שר אוצר".

 

אלא שבפועל כחלון זקוק לזמן נוסף כדי להשלים את הרפורמות שעליהן הוא עובד ולהמשיך את מגמת הירידה במחירי הדיור.

 

הציב אולטימטום. כחלון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
הציב אולטימטום. כחלון(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

ישראל ביתנו

שר הביטחון אביגדור ליברמן לא מוכן להתקפל בפני החרדים כיוון שהמחיר הציבורי שישלם עלול להיות קשה. ליברמן לא שש לוותר על המשרד היוקרתי ביותר שיש היום אחרי ראש הממשלה, אולם מנגד דינמיקת הבחירות, אם תחל, לא תשאיר אותו אדיש. במקרה של הליכה לבחירות יסביר ליברמן לציבור בוחריו כי ויתר על עמדת מפתח לטובת עיקרון חשוב עבורו - שוויון בגיוס.

 

ליברמן: "במקום חוק נקבל פרודיה"    (צילום: ערוץ הכנסת)

ליברמן: "במקום חוק נקבל פרודיה"    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבית היהודי

למפלגה יהיה קשה מאוד לשחזר את ההישגים שבהם היא מתהדרת היום - תיק החינוך בידיו של נפתלי בנט, תיק המשפטים היוקרתי שנמצאה בידיה של איילת שקד, נוכחות של שני נציגים בקבינט הביטחוני-מדיני ושליטה מלאה על ועדת חוקה שבה יושב ניסן סלומינסקי.

 

 

יתקשו לשחזר את ההישגים. בנט ושקד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
יתקשו לשחזר את ההישגים. בנט ושקד(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

כמו כן, וכפי שהיה בבחירות 2015, אם אכן יהיה מומנטום לטובת נתניהו בקרב בוחרי הימין, בנט יהיה הראשון שייפגע.

 

ש"ס

קולה של המפלגה לא נשמע לאורך המשבר וזאת מהחשש הכבד לצאת לבחירות. הסקרים לא מנבאים טובות לשר הפנים אריה דרעי וגם התסבוכת המשפטית שלו מעיבה על המצב הכללי של המפלגה.

 

למרות שדרעי נלחם על לימודי תורה, הוא מציג את הקו הפשרני יותר - ואינו חפץ בבחירות.


פורסם לראשונה 06/03/2018 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ', אוהד צויגנברג
נתניהו, כחלון, ליצמן ודרעי
צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ', אוהד צויגנברג
מומלצים