שתף קטע נבחר

 

"לא לתת לחיים לזרום מאליהם"

כשאהובה ונה הייתה ילדה, היא כתבה במחברת בפרטי פרטים כיצד ייראו חייה. היום כשהיא מאמנת אישית ומנחת קבוצות, היא קוראת לנשים לבנות לעצמן חזון אישי מפורט ולחיות לפיו

כשכל חברותיה הנערות המתבגרות היו משחקות גומי וקלאס בשכונה, אהובה ונה (50), הייתה קוראת ערימות של ספרים העוסקים בנפש האדם. "כל ספר שיצא לאור בנושאי ריפוי, מודעות או התפתחות אישית היה מגיע לידיי, ובכל פעם גיליתי נדבך ועוד נדבך ומצאתי כלים מדהימים שעזרו לי מגיל צעיר להתמקד ולכוון את דרכי בחיים". כשהייתה בת 15, אמה, שהייתה העוגן המרכזי בחייה חלתה והתקשתה לתפקד בבית, וונה, הבת הבכורה בין שבע בנות, מצאה את עצמה בתפקיד המבוגרת האחראית, מחפשת דרכים לעזור לאמה, לגדל את האחיות הקטנות ולא פחות מזה - לעזור לעצמה שלא ליפול לעצבות. "אהבתי את הלימודים וחיפשתי דרך לשלב אותם עם העזרה בבית, הטיפול באמא והרצון שלי להתקדם בחיים. זה לא היה פשוט אך כבר מגיל 15 מצאתי את עצמי כותבת בקביעות במחברת את המטרות שלי בחיים. מה אני רוצה לעשות היום? השבוע? החודש? מה אני רוצה להיות כשאהיה גדולה? באיזה גיל אנשא? כמה ילדים יהיו לי? באיזה מקצוע אבחר? איפה אני רוצה להיות בעוד שנה? שנתיים? עשר שנים וכדומה".

  

אהובה ונה | צילום: יקיר ונה ()
אהובה ונה | צילום: יקיר ונה

וכך קרה שהילדה הקטנה הפכה לימים למאמנת אישית ומנחת קבוצות להעצמה והתפתחות אישית בשילוב של האקדמיה והמקורות. היא נשואה לאריה, מנהל בית ספר לנהיגה, ואמא לשבעה - שישה בנים ובת אחת. מאחוריה 30 שנות עבודה במערכת החינוך והיא טיפסה בסולם התפקידים עד לתפקידה כמנהלת בית ספר, בדיוק כמו שכתבה במחברת."כשהוצאתי תואר בתנ"ך גיליתי את כל לימודי המודעות והפסיכולוגיה החיובית שלמדתי שם, ופיתחתי שיטה מיוחדת ליצירת מוטיבציה להגשמה שמשלבת תכנים מהמחקר, מהמדע ומהתנ"ך".

 

כיום, היא מעבירה סדנאות חזון שעוזרות לכל אישה להגשים את עצמה ממקום של מודעות ועוצמה אישית, למקד את הרצונות שלה, לחזק את האמונה במסוגלות העצמית ולפתח ערך עצמי גבוה.

 

הכלים הללו עזרו לך לשלב בין הקריירה התובענית לגידול הילדים?

 

 

 

"לגמרי. הסוד הוא תמיד להיות ממוקדת מטרה, להאמין בעצמך, להציב מטרות כדרך חיים ולפעול להגשמתן. לדעת שבתוך כל אישה יש עוצמה פנימית וכוח מיוחד, שברגע שהיא מתחברת אליו היא יכולה להגשים את עצמה ולהיות מאושרת".

 

לטענתה, כל אישה ולא משנה אם היא עקרת בית, שכירה או עצמאית, חייבת ליצור לעצמה לוח חזון. "אלפרד אדלר, מייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית אמר, שאדם שלא מציב לעצמו מטרות יעבוד לעולם עבור אנשים שהציבו לעצמם מטרות. זה ממש כך. אנחנו חיים בתרבות מערבית, הישגית ומלחיצה, רובנו מתקשים להיות ממוקדי מטרה, למצוא את האיזון בין נתינה לקבלה, בין קריירה למשפחה, ויש כאלו שלא מודעים כלל לרצונותיהם ומעבירים את החיים בבחינת 'מה שיהיה יהיה...'. הצבת מטרות כדרך חיים היא אחת המטרות שמאפיינת אנשים מצליחים".

 

חזון לכל ילד

לאיזה שלב בחיים זה מתאים?

 

"אם רק אפשר, אני ממליצה להתחיל לכתוב מטרות ולבנות לוח חזון כבר מגיל צעיר: ללמד את הילד להסתכל קדימה, לחלום, לשאוף להאמין בעצמו ולתכנן את מסלול חייו. גם עם ילדיי ישבתי מגיל צעיר ומצאתי זמן איכות הורה-ילד ובנינו לוח חזון לכל ילד לפי החוזקות, הרצונות והשאיפות שלו. לימדתי אותם את החשיבות של רצון, אמונה, ציפייה ודמיון ובנינו לוח חזון: גזרנו תמונות מעיתונים והדבקנו את החלומות שלנו והשאיפות שרצינו לקדם. דונאלד טראמפ אמר לפני הרבה שנים שאם המציאות שלך מתחילה בחלומות, החלומות שלך יהפכו למציאות. כשהוא הציג את מועמדותו לנשיאות, הרבה גיחכו ואמרו עליו שהוא רק חולם בהקיץ".

 

כדי שהדברים יקרו, האישה צריכה ליצור לעצמה מחברת ולוח חזון. "למחברת אני קוראת "מחברת החלומות שלי". היא נמצאת ליד המיטה ושם כותבים את כל המטרות שרוצים להשיג בחיים. הרצון שלי חייב להיות חזק ברמה של תשוקה, ואני צריכה לוודא שאין רצון סותר או סמוי שמסתתר מאחורי המטרה שלי. אחרי שכתבתי לפחות 25 רצונות אני עושה סדרי עדיפויות מה חשוב לי באמת להשיג, ואז בוחרת 10 מטרות שאני מתמקדת בהן: מטרה חומרית- לקנות רכב, דירה, להחליף מטבח וכדומה, מטרה כלכלית - לשפר מצב כלכלי, למצוא עבודה, מטרה זוגית - למצוא בן זוג, לשפר זוגיות ומטרות כלליות - לנסוע לחופשה, לארגן מסיבת יום הולדת, לשפר מערכת יחסים עם חמותי וכדומה. אני תמיד ממליצה לכתוב גם מטרה רוחנית כלשהי: לעבוד על מידת הכעס, על לשון הרע, דחיינות וכדומה. מה שחשוב זה שכל מטרה תהיה ספציפית, ישירה ומפורטת, ושהאישה תזכיר לעצמה בכל שלב שהיא חייבת להיות מדויקת במה שהיא רוצה להשיג. לדוגמה: אם אני רוצה לקנות דירה, חשוב שאכתוב את גודל הדירה, כיצד היא תיראה, באיזו שכונה, איך יהיו השכנים וכו".

 

אבל המטרה גם חייבת להיות מציאותית...

 

"לחלוטין. מציאותית וברת השגה וכזו שתואמת את הערכים והמקום שבהם אני נמצאת כרגע, כך שארגיש שאני מסוגלת להשיג את היעד. המטרה גם צריכה לאתגר אותנו ולא לשעמם אותנו. להיות לא קלה מדי ולא קשה מדי עבורנו. חשוב שהיא תהיה גם מדידה - שנוכל לבחור יעד עם התקדמות שניתן למדוד ונוכל לעקוב ולראות את השינוי שמתרחש. לדוגמה: אני רוצה להגדיל את ההכנסה שלי בעוד 3 חודשים ב-1,000 שקלים. תנאי נוסף הוא שהחזון יהיה תחום בזמן: שתהיה לנו מסגרת של זמן להשגת היעד: שבוע, חודש, חצי שנה, שנה - כל אחד לפי מה שמתאים לו".

 

לחץ חיובי מדיד

צריך גם להלחיץ את עצמי כדי שזה יקרה?

 

"זה צריך להיות לחץ חיובי מדיד - אני מתחייבת שאני רוצה ומתכוונת להגשים את המטרה הספציפית שלי בפני מישהו שתומך ומאמין בי, וזה ימלא אותי במוטיבציה לפעול ולהתמיד בנחישות ולהשגת המטרה. בנוסף, האנרגיה של אדם שאוהב אותנו תעזור לנו להגשים את זה ונעשה הכל על מנת לא לאכזב אותו. כמובן שבמקביל - לא נספר לאנשים שלא תומכים ומעודדים אותנו".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בשלב הבא, יש לכתוב ליד כל מטרה אלו איכויות יכנסו לחיינו כשהמטרה תתגשם. "למשל - אלו תחושות יהיו לנו כשהמטרה תושג. אם ארכוש רכב, יהיה לי ביטחון בכביש, יוקרה, רווחה; אם אשיג זוגיות - ייכנסו לחיי משפחתיות, אהבה, ילדים, אם אקנה בית - ייכנסו לחיי שמחה, רווחה, ביטחון. כשאני מתחברת לתחושות ולאיכויות, אני מטמיעה את זה בתת המודע, ותת המודע לא מבחין בין דמיון למציאות: את מה שאני רואה ומרגישה הוא מקבל כאמת והוא יעשה הכל כדי להפוך זאת למקבילה פיסית בחיי".

 

לאחר כתיבת המטרות, יש להדביק על לוח החזון תמונות תואמות למטרות. "המוח שלנו חושב בתמונות, והתמונות מאפשרות לנו לראות בעיני רוחנו את האפשרי כשזה עדיין בלתי אפשרי. חשוב לקרוא את המטרות ואת התסריט מתוך המחברת במשך 45 יום פעמיים ביום. כדאי לשים את הלוח במקום קבוע ולקרוא את המטרות במקום ובזמן קבוע. לטקסיות הזו יש כוח ועוצמה. המוח מתרגל ונוצר מסלול עצבי חדש, שעוזר לנו להגשים את מטרותינו".

 

איך זה עובד, למשל - כשהחזון הוא למצוא זוגיות?

 

"הייתה לי באחת הסדנאות בחורה רווקה בת 30 פלוס. בהתחלה היא הייתה די סקפטית וככל שעבר הזמן היא הבינה שיש בתוכה אמונות שמעכבות אותה מלהכיר את בן זוגה. היא כתבה במחברת החלומות את המטרה שלה בצורה מפורטת, היא הדביקה תמונה של כלה שמצאה בז'ורנל ודמיינה בראש שזוהי תמונתה שלה. לאחר חמישה חודשים של יציאה לדייטים ממקום של אמונה בעצמה ובתהליך, היא מצאה בן זוג וכעת הם מאורסים".

 

מעבר לחזון עצמו, מה עושים? יש פעולות שצריך לעשות?

 

"פעולות זה הדבר החשוב ביותר שמשלים את כל התהליך. חייבים לבצע אותן לקראת השגת היעד. כל אחת כותבת ליד כל מטרה אילו פעולות היא צריכה לעשות באותו שבוע לקראת השגת המטרה ובמי היא יכולה להיעזר. הגיעה לסדנה בחורה שהייתה במשבר בעבודה, שם הרגישה מתוסכלת ולא ממומשת. היא עשתה את כל השלבים ועברה תהליך שלם שבסופו היא עזבה את מקום העבודה ופתחה עסק עצמאי. היא העידה שהחיים שלה התחילו רק עכשיו".

 

ואם לא מצליחים עם הפעולות הללו?

 

"אז צריך לבדוק ביני לבין עצמי אם יש בתוכי אמונות מעכבות, פחדים, לחצים, רגשי אשם, כעסים, חוסר אמונה במסוגלות שלי להשיג את מטרותיי או הערכה עצמית נמוכה. לפעמים צריך לטפל בזה באופן מקצועי. כמובן שלא תמיד מצליחים להשיג הכל ולא כל מה שאנחנו רוצים מדויק עבורנו. מה שכן - צריך להשתדל ולא לתת לחיים לזרום מאליהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים