יום האישה הבינלאומי במגזר הערבי: "הנשים סובלות מדיכוי כפול"
ממחקר של ארגון "כייאן" עולה תמונה מדאיגה ובה 10 נשים בלבד מכהנות כחברות מועצה בשלטון המקומי. ראש הארגון אומרת: "יש לפתח תוכנית כדי לשנות מצב עגום זה". חולוד מסאלחה, מנהלת מרכז אעלאם, אומרת ל-ynet: "מדברים על תקרת זכוכית, כאישה וכערבייה התקרה כפולה או משוריינת"
ביום האישה הבינלאומית נשים רבות במגזר הערבי מרגישות שמנסים להצר את צעדיהן, למשל באמצעות הדרתן מהשלטון המקומי. "כייאן", ארגון פמיניסטי ערבי, הציג לקראת יום האישה הבינלאומי המצוין היום (ה') מחקר הסוקר ומנתח את הסוגיה של הדרת הנשים מהשלטון המקומי ברשויות הערביות.
המחקר מציג תמונה עגומה למדי על אודות ייצוג נשים ערביות במועצות המקומיות – מתוך 165 נשים שהתמודדו בבחירות האחרונות לרשויות המקומיות 2013, עשר נשים בלבד מכהנות כחברות מועצה, מתוכן אחת שהחלה את תפקידה רק לאחרונה.
במחקר עלה כי "נשים ערביות בישראל סובלות מדיכוי כפול כנשים, הן בחברה פטריארכלית, המדירה נשים מהמרחב הציבורי, והן עקב האפליה שממנה סובל המיעוט הערבי בישראל והדרתו ממוקדי קבלת ההחלטות".
"תוצאות המחקר מצביעות על כך שמערכות הבחירות ביישובים הערביים מתאפיינות בהתנהלות פטריארכלית, בדפוסי הצבעה חמולתיים או דתיים, וכן בשיח אלים, שנשים רבות אינן מעוניינות או מסוגלות להתמודד מולו. המפלגות הערביות מעניקות את תמיכתן לרשימות חסרות אג'נדה חברתית או פוליטית, ובכך למעשה משמרות ומחזקות את דפוסי ההצבעה המסורתיים".
עוד מציינים החוקרים כי למרות שיש מספיק נשים בעלות כישורי ניהול מתאימים, הן עדיין נמנעות להגיש מועמדות, בעיקר כי הן לא רואות ברשות המקומית כמקום שמתנהל באופן מקצועי ובהתבסס על יכולות וכישורים מתאימים, וכי הרשימות הערביות השונות אינן מציגות כל תכנית לשיפור מצבן של נשים או של אוכלוסיות מוחלשות אחרות.
רפאה ענבתאווי, מנהלת ארגון "כייאן" אמרה: "יש צורך לפתח תוכנית עבודה בהקדם כדי לשנות מצב עגום זה, תוך כדי שיתוף פעולה עם קהלי יעד שונים בחברה הערבית, וסיפוק סביבה תומכת המעודדת נשים להתמודד בבחירות".
חולוד מסאלחה, מנהלת מרכז אעלאם, אמרה לרגל יום האישה: "אני שומעת את המונח 'תקרת הזכוכית' הרבה, אבל כאישה וערבייה אם אני מסתכלת מעליי רואה שהתקרה הזאת כפולה או משוריינת. לכל אישה קשה לנפץ את תקרת הזכוכית אבל אצלי זה קשה כפליים אפילו יותר".
"עם זאת, לאורך שנים למדתי להפוך את החסמים לאתגרים, לא להיתקע, ואני ממשיכה בדרכי זאת. לפעמים קצת זה מעייף או מדכא אבל בינתיים זאת המציאות. אני קראת לנשים בכלל, ערביות בפרט, ללכת בדרך זאת. מקווה שאת הצעד הראשון לשינוי המציאות נוכל לראות בבחירות הקרובות לשלטון המקומי, ובמקום 10 חברות מועצה נראה 40 או 50 חברות מועצה".
מנהלת תיכון ג'לג'וליה, דהרגאן ריאן, אמרה: "אני מרגישה תחילת תקופה אחרת עבורנו כנשים מלאות תקווה, רצון וכוח מנהיגות והובלה. לכל אישה מגיע מעמד ודימוי טוב. תודה לכל מי שמאמין ועושה למען קידום והעצמת נשים".
סאמיה ערמוש מחאמיד, פעילה חברתית מחיפה, אמרה לרגל היום האישה הבינלאומי: "חשוב תמיד להזכיר לנשים ולחברה בכלל ביום זה, שיש מספר רב של תחומים שבהם נשים עדיין מופלות לרעה, דוגמת פערי השכר בין נשים לגברים אשר עובדים באותה משרה או דרגה".
"הייצוג הפוליטי הנשי בבחירות המקומיות אינו הולם עדיין. מכאן אני קוראת לכל הנשים, בבקשה שלא להצביע לרשימות שלא מכילות נשים - די כבר עם מדיניות 'המובן מאליו'. נקודה קריטית נוספת וחשובה היא ההטרדות המיניות וההתעמרות במקומות העבודה, זו נקודה מאוד רגישה, שיש לטפל בה ברגישות ובנחישות כאחד".
אימאן זועבי, רואת חשבון, בעלת מיזם פרטי אמרה ל-ynet: "יום האישה הבינלאומי הוא הזדמנות לנו הנשים לחשוב איך אנו יכולות להגיע לשיווין בזכויות, ואיך נוכל להשפיע, לתרום ולקחת חלק בחברה . אני כרו"ח וכאישה עצמאית, מהתחלת דרכי הבנתי שהדרך טמונה בנו הנשים, באמונה ביכולות שלנו והעצמאות.
"אני פונה לנשים לחזק אחת את השנייה, לחזק את עצמן דרך השכלה ולימוד, להתחבר לפעילויות בקהילה, לנסות להקים רשתות חברתיות מתאימות ולשבור את האדישות שלנו למה שקורה בכלכלה ובמשק".