יום האישה שמח? לא ברשתות החברתיות
מחקר חדש שנערך לרגל יום האישה חושף נתונים קשים מאוד באשר לשיח האלים שמתחולל בפייסבוק וברשתות החברתיות, עם מעל 200 אלף פוסטים פוגעניים כלפי נשים שנכתבו רק בשנה האחרונה
לא משמח בכלל: מחקר מיוחד על מיזוגיניה ואלימות ברשת כלפי נשים, שנעשה לרגל יום האישה 2018 במסגרת שיתוף פעולה בין ויצו ישראל לפרויקט "דו"ח השנאה" של קרן ברל כצנלסון וחברת vigo, חושף נתונים מדאיגים מאוד באשר לשיח האלים שמתחולל בפייסבוק וברשתות החברתיות.
בין היתר, נמצא כי האוכלוסייה המבוגרת בישראל (גילאי 18+) כותבת מדי שנה כ-200 אלף פוסטים פוגעניים כנגד נשים. מתוך 200 אלף הפוסטים הללו, כ-80 אלף (40%) הן קללות מגדריות כנגד נשים ("זונה", "כלבה" וכו'), 70 אלף (35%) הן התייחסויות פוגעניות לנשים באמצעות המראה או המיניות שלהן ("מכוערת", "כוסית", "התחת שלך" וכיו"ב), 40 אלף (20%) הן קריאות לביצוע הטרדות פיזיות בנשים ("הייתי... אותך"), ועשרת אלפים (5%) הן קללות אחרות נגד נשים ("טיפשה", "מטומטמת" וכיו"ב).
עוד נמצא כי 92% מהפוגענות ברשת כנגד נשים מתבצעת על ידי גברים, ו-75% מההתייחסויות הפוגעניות לנשים ברשת מתבצעות בצורה ישירה ובגוף שני. 75% מהשיח המיזוגני מופנה כנגד נשים מוכרות (לרוב פוליטיקאיות), ו-25% מהשיח המיזוגיני מופנה בשיחות בינאישיות כנגד אישה מוכרת.
הנתונים מדאיגים גם בקרב בני הנוער (גילאי 13-18), אשר מפרסמים מדי שנה כ-150 אלף פוסטים פוגעניים כלפי נשים. מתוך 150 אלף הפוסטים הפוגעניים הללו, כ-90 אלף (60%) כוללים התייחסויות פוגעניות למראה האישה, או כינויי איברי מין, 25 אלף פוסטים (17%) כוללים קללות מגדריות ("זונה", "שרמוטה"), 20 אלף מהפוסטים (13%) כוללים הטרדות וקריאות לפגיעה מינית, ו-15 אלף (105) כוללים קללות אחרות כנגד נשים. בנוסף, נמצא כי 80% מהביטויים הפוגעניים נכתבים על ידי בנים ו-20% על ידי בנות, בשונה מהאוכלוסייה המבוגרת שבה מעל 90% מהתוכן נכתב על ידי גברים.
ניתוח הנתונים מתבסס על ניטור מיוחד עבור 150 עמודי פייסבוק ואינסטגרם, קבוצות סגורות ופורומים שבהם פעילים בני הנוער הישראלים, כאשר הנתונים מזירות אלה נשמרים ללא פרטים מזהים של הכותבים אלא רק עבור הסיכום הסטטיסטי. לצורך הניתוח נאספו כל הפוסטים שיש בהם ביטויי פוגענות, מיזוגיניה או הטרדות נשים באמצעות חיפוש טקסטואלי של כ-60 ביטויים פוגעניים על כלל הטיותיהם.