מחקר חדש: "ויטמין השמש" עשוי להפחית את הסיכון לסרטן
חוקרים מצאו כי ויטמין D שמונע פגיעה כמעט בכל מערכת בגוף, עשוי להפחית גם את הסיכון לסרטן. ממצאים שפרסמנו השנה מגלים מחסור חמור בישראל של ויטמין D, שנוצר באמצעות חשיפה לשמש
צפו: 60 שניות על תסמיני המחסור בוויטמין D
הוכחה נוספת לכך שוויטמין השמש מגן עליכם: מחקר חדש מגלה שוויטמין D, שנוצר בגוף בעקבות חשיפה לשמש, עשוי להפחית משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן. מדובר בוויטמין שמשפיע כמעט על כל מערכת בגוף. נתונים קודמים שפרסמנו כאן ב-ynet הראו מחסור חמור בוויטמין בקרב ישראלים.
המחקר שפורסם בגיליון החדש של כתב העת "בריטיש מדיקל ג'ורנל" כלל 30 אלף איש ממספר מרכזים רפואיים ביפן. המחקר החל בתחילת שנות ה-90, ונמשך 16 שנים. צוות החוקרים עקב אחר רמות ויטמין D בדגימות דם תקופתיות שנלקחו מהמשתתפים, ובמקביל עקבו החוקרים אחר בריאותם של הנבדקים.
החוקרים מצאו כי 3,301 מהמשתתפים לקו בסרטן. לאחר שנלקחו גורמים שעשויים להטות את התוצאות כמו מין, גיל, עישון או היסטוריה משפחתית של סרטן, החוקרים מצאו כי רמות גבוהות יותר של ויטמין D היו קשורות לסיכון מופחת ללקות בסרטן.
בהשוואה למשתתפים בעלי הרמות הנמוכות ביותר של ויטמין D, נמצא כי אלה שהיו בעלי הרמות הגבוהות ביותר של הוויטמין היו בסיכון מופחת ב-22% ללקות בסרטן. לא נמצא כל הבדל בסיכון לסרטן בין נשים וגברים.
על אף התוצאות המשמעותיות, ציינו החוקרים כמה מגבלות למחקר, ובהן העובדה שרמות הוויטמין נלקחו רק בנקודה אחת במהלך המחקר, וכי ייתכן כי המשתתפים אצלם נמצאו רמות גבוהות יותר של ויטמין D, היו פשוט בעלי מודעות גבוהה יותר לאורח חיים בריא.
ויטמין השמש: ספיגת סידן בעצמות
ויטמין D חבר במשפחת ויטמינים מסיסים בשומן, שעימם נמנים גם הוויטמינים A, E, ו-K. הוויטמין מגביר את ספיגת הסידן והזרחן מהמעי והעברתם לעצמות, לכן הוא חיוני לבניית העצמות והשיניים.
הוויטמין מופיע בשתי צורות: האחת, צורה בלתי פעילה בגוף הקרויה ויטמין D2, והשנייה היא הצורה הפעילה ויטמין D3 הנוצרת מפעילות קרני השמש.
מחקרים הראו שוויטמין D חשוב במיוחד לקשישים: הוא עשוי למנוע שברים בעצמות, מקטין את שיעור נפילות השיניים, משפר את תפקוד השרירים ומקטין את הסיכון לסרטן המעי ולסרטן הערמונית. מחסור בוויטמין D בגלל תזונה לקויה או חשיפה לא מספקת לשמש גורם להתפתחות רככת, מחלה הגורמת לריכוך העצמות ולהתעקמותן.
מחקרים הראו כי הגוף מייצר ויטמין D רק בעקבות חשיפה לקרינת UVB, לכן נדרשת חשיפה בעיקר בקיץ ובעונות המעבר. על כן בארצות צפוניות שבהן החשיפה לשמש מועטה יחסית, מחסור בוויטמין D שכיח יותר.
גם השימוש במסנני קרינה לשם מניעת סרטן העור, הרווח בשנים האחרונות, הביא לירידה ברמת הוויטמין D בעולם המערבי. חוסר בוויטמין D נפוץ גם אצל כהי עור, שכן כמות הפיגמנט מלאנין החוסם את קרינת השמש גבוהה אצלם.
המחסור בוויטמין D שכיח גם אצל חרדים, בשל הלבוש הארוך המכסה את הגוף ומיעוט החשיפה לשמש. נוסף על כך, אצל הסובלים מהשמנת יתר קיים סיכון למחסור בוויטמין, שכן הוא נוטה לשקוע בשומן העודף במקום להתפזר בגוף דרך מחזור הדם.