"הרבנים מעדיפים בן מחלל שבת על פני בן הומו"
דבריו החריפים של הרב יהושע שפירא נגד הלהט"ב הציפו את הסוגיה הטעונה בקרב הקהילה הדתית. הרב אבנר פורת מארגון חות"ם החרד"לי: "לא ניתן לכם לגיטימציה". זהורית שורק, לסבית דתייה: "לא אאבד את האמונה שלי כי זה לא מתאים לכם". עימות סוער באולפן ynet
יומיים לאחר התבטאותו החריפה של הרב יהושע שפירא, מבכירי רבני הציונות הדתית וראש ישיבת ההסדר ברמת גן – והרוחות מסרבות להירגע. במתקפה על תרבות הלהט"ב בכנס השקת מצע הדת והמדינה של האיחוד הלאומי, כינה אותה "חולי הולך ומתמשך".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
הרב אבנר פורת מארגון רבני חות"ם לא מבין על מה הכעס. "הוא לא דיבר על זכויות הפרט - אלא על המרחב הציבורי, על האווירה הציבורית, למה אנחנו מחנכים", הוא אומר בראיון לאולפן ynet. "הוא אמר שיש פה משהו מאוד אלים. שאסור להביע דעות שונות, אסור לחשוב אותן כמעט".
עוד בנושא בערוץ היהדות:
לדברי הרב פורת מדובר ב"שיח לגיטימי במסגרת גבולות חופש הביטוי", שנחסם באלימות: "הוא הביע עמדה חינוכית. אנחנו מחנכים לזה שהמשפחה - כמו שאנחנו מבינים אותה, כמו שתורת ישראל מבינה אותה, כמו שהחברה המערבית כולה הבינה אותה עד לפני עשרים שנה - היא במרכז".
ובכל זאת, אתה חושב שמדובר בחולי, כפי שהגדיר זאת הרב?
"אני חושב, מעבר לסמנטיקה, שתורת ישראל אומרת שהדבר הזה הוא אסור, הוא לא נכון. זה לא משנה כרגע אם זה מולד או לא מולד".
מה הורים מאמינים ששייכים לקהילה הדתית ויש להם ילד הומו, אמורים להרגיש נוכח דברים כאלה?
"מה אמור לעשות כל הורה שהילד שלו לא מתנהג לפי הערכים שלו? זה חלק מההתמודדות החינוכית. מותר להביע ערכים, עמדות ברורות. החברה המערבית קורסת בחלקה גם בגלל תופעה הזו. אין בה משפחות. אין בה כמעט ילדים".
"אני לסבית ואני גם דתייה"
זוהרית שורק, לסבית דתייה, יו"ר המטה הגאה וממייסדי הקהילה הדתית הגאה, זועמת למשמע הדברים. "אני לסבית, אני דתייה. ועם זה אני צריכה לחיות", היא אומרת. "אני לא אאבד את האמונה שלי בכוח כי זה לא מתאים למישהו שם... המטרה שלנו זה לפתוח שיח בחברה הישראלית, לומר אנחנו כאן, בואו תכירו אותנו, בואו תבינו עם מה אנחנו מתמודדים, תשמעו אותנו, את הסיפורים שלנו, את סיפורי הדחייה מהקהילה ומההורים".
לדברי שורק, בכל זאת יש נחמה גם בהתבטאויות הקשות הללו. "בעצם זה שהם יכולים להגיד את המילה להט"ב, כי לפני כמה שנים הם היו אומרים שהמילים האלו מלכלכות את הפה. אני גם שמחה שהקהילה הגאה הפכה לגורם מאוד מכריע בפוליטיקה הישראלית".
שורק "קוראת לרבנים ומורות הלכה לקום, לשבור את השתיקה שלהם, להגיד לאותם אנשים אנחנו מכירים את חברי הקהילה הדתית הגאה, הם חלק מאיתנו, אלה אנשים שמהווים חולייה חשובה בחברה הישראלית. בתור לסבית דתייה אני כל הזמן בונה גשרים בין הזהות האישית הלסבית שלי לבין הזהות הדתית שלי".
"לשנות את הסמנטיקה"
הרב פורת אומר בתגובה כי "תורת ישראל לא מאמינה שהאדם הוא משהו שנולד ונגמר. יש אנשים שיש להם נטייה לכעס, יש אנשים שיש להם נטייה לאכול בצק, יש הרבה נטיות באדם - ויש יכולת לתקן ולהתקדם. תורת ישראל מציבה אידיאל, ולא משנה כמה להט"בים דתיים יגידו דברים שונים ומשונים, זו העמדה של תורת ישראל".
שורק מתקוממת על ההשוואה: "איך אפשר להשוות בין הרגל לאכול בצק - לבין נטייה מינית שהיא חלק מזהותו של האדם", היא תוהה. לדבריה, "בתור לסבית דתייה אני שואלת אנשים כאלה 'תגידו לי, אם הייתה לך את האפשרות לבחור שיהיה בין בן הומו או בן שלא שומר שבת, במה הייתם בוחרים? כבר שנתיים שאני עושה את הסקר הזה - ורוב הרבנים אומרים לי 'אני מעדיף בן שלא שומר שבת'. בן שלא שומר שבת עושה ים עבירות. בן הומו אולי עובר על שתי עבירות. אולי. ההשלכה הזו היא לא החלטה הלכתית, היא החלטה חברתית ואם זו החלטה חברתית, אז בואו נשנה את החברה, ובואו נשנה גם את הסמנטיקה".
הרב פורת, האם החברה הדתית שאתה מכיר מסוגלת להכיל גם את האנשים האלה?
"להכיל שהם בחלק מהקהילה - בוודאי, אבל זה לא ייתן להם לגיטימציה. כל הווירטואוזיות הלשוניות האלו לא יצליחו לשנות לא את עמדת התורה, לא את הטבע האנושי ובוודאי שהם לא יצליחו להשתיק כל קול אחר. אסור למתוח ביקורת? אסור להביע דעות אחרות? זה גם בארה"ב, גם באירופה וגם בישראל. אסור לחשוב אחרת. כן, זה עמדת תורת ישראל. לא סתם ש-99% מרבני ישראל סבורים כך".