טראמפ הטיל מכס על יבוא פלדה ואלומיניום: "זה איום ביטחוני"
בנאום מיוחד בבית הלבן, כשלצדו עובדי אלומיניום ופלדה אמריקנים, הסביר נשיא ארה"ב את תוכניתו להטיל מכסים על מדינות זרות: "אנחנו רוצים לבנות את הספינות שלנו, את המטוסים שלנו". על אף הכרזותיו הנוקשות, לקח טראמפ צעד אחורה ואמר כי הוא מוכן להחריג מדינות מסוימות מהתוכנית
קיים הבטחת בחירות: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הטיל אתמול (יום ה') מכס על אלומניום ופלדה שמיובאים לארה"ב, אך גילה גמישות מסוימת בעמדותיו - בלחץ חברי קונגרס ומדינות זרות. טראמפ אירח בבית הלבן פועלים מתעשיית הפלדה והאלומיניום האמריקנית שסיפרו על ההשלכות הקשות של הצפת השוק בסחורה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
המכוניות והביגוד לא צפויים להתייקר, בינתיים. כך ישפיעו עלינו המכסים של טראמפ
טראמפ אמר ש-25 אחוזי מכס יוטלו על ברזל ו-10 אחוזים על אלומיניום ולדבריו הוא מוכן להחריג את הייבוא מכמה מדינות, בהן מקסיקו וקנדה. "אנחנו צריכים להפגין גמישות ושיתוף פעולה עם מדינות ידידותיות", אמר טראמפ. הנשיא האמריקני אמר שלא יוטל מס על מוצרים שנוצרו בארה"ב, וקרא לחברות זרות להקים מפעלים בארה"ב. עוד אמר טראמפ שבגלל הצפת השוק נסגרו מפעלים רבים בארה"ב, רבים פוטרו ונוצר מצב שבו סין מייצרת כמות זהה לכמות הפלדה המיוצרת בארצות הברית בשנה. "זה איום ביטחוני", נימק הנשיא הרפובליקני את הסיבה להטלת המכס על אלומיניום ופלדה ממדינות זרות. "אנחנו רוצים לבנות את הספינות שלנו, את המטוסים שלנו". לדבריו, ארה"ב מתמודדת עם "תקיפה על המדינה שלנו".
טראמפ הודיע שבשעה שמתנהלים דיונים עם קנדה ועם מקסיקו על הסכם NAFTA חדש, לא יוטלו מכסים על סחורות שיגיעו משם. בכל מקרה, המכסים החדשים יוטלו תוך 15 ימים. במהלך דבריו הציג הנשיא האמריקני נתונים שמסר לו אלון מאסק, הבעלים של "טסלה": 25 אחוזי מכס מוטלים על מכוניות אמריקניות שנמכרות בסין, ואילו 2.5 אחוזי מכס מוטלים על מכוניות מסין. "במשך שנים התייחסו אלינו בצורה לא-הוגנת. אנחנו משנים דברים. אנחנו רוצים הגינות"
עליות שערים בבורסות ניו יורק
טראמפ אמר שארה"ב מפסידה 500 מיליון דולר לסין מדי שנה בגלל הגירעון המסחרי איתה, אבל הביע אופטימיות בנוגע לסיכוי להגיע איתה להסכמות.
הוא הוסיף שעד עתה בגדו בעובדי הפלדה והאלומיניום האמריקנים, אבל לדבריו "בגידה זו הסתיימה". כמו כן אמר שבמשך שנים התלוננו פוליטיקאים על ירידת תעשיות אלה, אבל איש לא נקט פעולה. לדבריו, עובדי הפלדה הם חלק מהסיבה שבגללה נבחר לנשיאות ארה"ב ב-2016. "זו הייתה הבטחת הבחירות שלי", אמר טראמפ על הטלת המכסים על פלדה ואלומינים.
המסחר בבורסות ניו יורק ננעל בעליות שערים, לאחר שהנשיא חתם על הצו להטלת מכסי יבוא על מתכות. דאו ג'ונס ונאסד"ק התחזקו ב-0.4% ומדד S&P 500 הוסיף לערכו 0.5%. מדד נאסד"ק השלים רצף של חמישה ימי עליות רצופים.
"אני דבק במכס של 10 ו-25 אחוזים. יש לי את הזכות להעלות או להוריד את המכסים - תלוי במדינה, ויש לי את הזכות להסיר מדינות מהרשימה או להוסיף", אמר מוקדם יותר לכתבים בפתח ישיבת קבינט בבית הלבן וציין: "אנחנו הולכים להיות מאוד גמישים. וושינגטון כבר הודיעה שתקל במכסים על ייבוא ממדינות "שמקיימות עמנו מסחר הוגן".
Looking forward to 3:30 P.M. meeting today at the White House. We have to protect & build our Steel and Aluminum Industries while at the same time showing great flexibility and cooperation toward those that are real friends and treat us fairly on both trade and the military.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 8 במרץ 2018
"נתגמש עבור חברות אמיתיות שמתנהלות איתנו בהגינות"
תוכניתו של טראמפ להטיל מכס של 25% על יבוא פלדה ו-10% על יבוא אלומיניום הובילה להתפטרות יועצו הכלכלי הבכיר גארי קוהן. פייר מוסקוביצ'י, נציב הכלכלה של האיחוד האירופי, הזהיר כי "אם דונלד טראמפ יכריז הערב על הצעדים הללו, יש לנו ארסנל שלם של צעדי תגובה".
בימים האחרונים נודע כי האירופים בוחנים הטלת מכסים בין השאר על מכנסי ג'ינס, אופנועי הארלי דייווידסון וחמאת בוטנים המיובאים מארה"ב. טראמפ איים לפני כן להטיל מכסים על מכוניות מאירופה.
מוקדם יותר טראמפ צייץ בחשבון הטוויטר שלו לקראת ההכרזה וכתב: "עלינו להגן ולבנות את תעשיית הפלדה והאלומיניום של ארה"ב לצד הבעת הגמישות כלפי חברות אמת שמתייחסות אלינו בהגינות בתחום הסחר ובתחום הצבאי". דוברת הבית הלבן שרה האקבי סנדרס אמרה כי הנשיא יבחן כל הטלת מכס ומדינה בנפרד, למרות שבהודעה הקודמת ציין כי המכס יוטל על כל הייבוא.
גם בסין ההודעה התקבלה בהפתעה, ועל אף שמנהיגיה שמרו על שתיקה בהתחלה - המסרים מבייג'ינג החריפו באופן דרמטי. שר החוץ וואנג יי אמר כי "להכריז על מלחמת סחר תהיה החלטה שגויה. התוצאות יהיו הרסניות". וואנג אמר בשולי הוועידה השנתית של הפרלמנט בארצו כי "סין תהיה חייבת להגיב".
מוקדם יותר אמר ראש הממשלה הקנדי ג'סטין טרודו כי בין ארצות הברית לקנדה קיים אמון שיימנע את הטלת המכסים על הייבוא. קנדה ומקסיקו מקיימות בחודשים האחרונים דיונים קדחתניים עם ארצות הברית בעניין הסכם הסחר NAFTA, שלא נרשמה בהן כל התקדמות.