הרעלת המרגל הרוסי: דגימות מקברי האישה והבן
חוקרי הסקוטלנד יארד ו-180 חיילים בריטים פשטו על בית עלמין בסולסברי שבו טמונים רעייתו ובנו של המרגל הרוסי סרגיי סקריפל - שהורעל יחד עם בתו ומאז ונמצא בתרדמת. רעייתו מתה מסרטן ב-2012 והבן מת אשתקד - בנסיבות שעליהן היו דיווחים סותרים
המסתורין שאופף את הרעלת המרגל הרוסי ובתו בבריטניה נמשך: כשהם עטויים בחליפות מיגון מנשק כימי וביולוגי השתלטו הערב (יום ו') חוקרי הסקוטלנד יארד, מלווים ב-180 חיילים בריטים, על בית עלמין בסולסברי שבו קבורים אשתו ובנו של הסוכן הכפול הרוסי סרגיי סקריפל - לודמילה ואלכסנדר. סקריפל הורעל השבוע עם בתו יוליה בגז עצבים שהוגדר "נדיר", ומאז השניים נאבקים על חייהם.
לודמילה סקריפל, רעייתו המנוחה של המרגל, נטמנה בבית העלמין ב-2012. לפי דיווחים היא מתה אז ממחלת הסרטן. האפר של בנו, שמת ברוסיה אשתקד, הוטס לבריטניה אחרי מותו ונטמן באותו בית עלמין. על נסיבות מותו של הבן נמסרו בימים האחרונים דיווחים סותרים - ברוב הדיווחים נאמר כי הוא נהרג בתאונת דרכים בסנט פטרבורג, אך היו גם שטענו כי הוא מת ממחלת כבד. לפי דיווחים אחדים, משפחתו חשדה בנוגע לנסיבות מותו.
לפי עדי ראייה, החוקרים שבאו הערב לבית העלמין "נטלו דגימות" מהקברים ומסרו אותן לכוחות הצבא. אלה לקחו אותן לבדיקה בבית החולים.
סקריפל ובתו מאושפזים מאז שנמצאו ביום ראשון ללא הכרה על ספסל מחוץ למרכז מסחרי בעיר סולסברי. "בריטניה תגיב בצורה הולמת אם הראיות יוכיחו שרוסיה עומדת מאחורי הרעלת הסוכן הרוסי לשעבר ובתו באנגליה בגז עצבים", הכריזה אתמול ראש הממשלה הבריטית תרזה מיי.
"נעשה את הדבר ההולם והנכון אם יוכח שמעשה זה נתמך על ידי מדינה", אמרה מיי לרשת החדשות ITV כשנשאלה אם בריטניה תגרש את השגריר הרוסי, "אבל בואו ניתן למשטרה את הזמן והמקום לנהל באמת את החקירה שלהם".
21 בני אדם נפגעו ממתקפת גז העצבים: "בריטניה תגיב בעוצמה"
בינתיים, המשטרה הבריטית מסרה כי 21 בני אדם, בהם אנשי צוותי חירום, נזקקו לטיפול רפואי מאז שסקריפל הורעל. מצבו של הבלש ניק ביילי, שהגיע ראשון לזירת ההרעלה ובא במגע עם המרגל הרוסי ובתו, הוגדר יציב. באמצע השבוע הוגדר מצבו קשה ונמסר כי הוא שרוי בתרדמת, אך ביום חמישי בבוקר נמסר כי הוא התעורר וכי מצבו השתפר.
מפקד משטרת ווילטשייר, קייר פריצ'רד, ביקר את ביילי שמאושפז במחלקה לטיפול נמרץ. "הוא מודאג מאוד, הוא חושש מאוד. הוא עשה את המיטב מבחינתו באותו ערב", אמר פריצ'רד.
הרשויות בבריטניה עדיין לא קבעו כאמור מי ביצע את המתקפה, אבל גורמי ממשל הזהירו מתגובה חריפה אם ממשלת רוסיה תימצא אחראית לה. "אנשים רבים טופלו, כ-21 בני אדם, כולל הגבר והאישה שנמצאו על הספסל", אמר מפקד המשטרה לרשת "סקיי" בהתייחסו לסקריפל ובתו.
שרת הפנים הבריטית אמבר ראד מסרה כי מי שעומד מאחורי המתקפה הזו אשם ב"פעולה חצופה ופזיזה". היא הוסיפה שבריטניה תגיב בתקיפות כשיהיה ברור מי האשם המרכזי. ראד אמרה שמשאבים עצומים הוקצו לחקירה, וכי היא תקבע מי הרעיל את הסוכן הרוסי הכפול ואת בתו. לדבריה השוטר ביילי נמצא במצב קשה אולם הוא בהכרה ומשוחח עם סביבתו הקרובה. "זה היה ניסיון רצח באופן הכי אכזרי ופומבי", אמרה.
סקריפל מסר לבריטניה פרטים על עשרות מרגלים רוסים
בימיו כסוכן כפול מסר סקריפל לסוכנות הביון הבריטית MI6 פרטים על עשרות מרגלים רוסים. לפי הערכות גרם סקריפל, בן 66 כיום, נזק כבד לרשתות הריגול של רוסיה בבריטניה ובאירופה. בשנת 2004 עצרו אותו כוחות הביטחון הרוסיים, וב-2006 הוא נידון ברוסיה ל-13 שנות מאסר. בשנת 2010, בעקבות עסקת חילופי מרגלים בין רוסיה למדינות במערב, קיבל סקריפל מקלט בבריטניה, ומאז הוא חי שם.
ב-2006 גזרה רוסיה על סקריפאל, איש צבא לשעבר, 13 שנות מאסר. מוסקבה טוענת שמאז שנות ה-90 הוא העביר מידע למודיעין הבריטי שעליו קיבל 100 אלף דולר. לפי רוסיה הוא העביר לבריטניה מידע על זהותם של סוכני מודיעין רוסים, שפועלים בזהות בדויה באירופה.
ארבע שנים לאחר מכן שוחרר סקריפל במסגרת עסקת "חילופי מרגלים" עם ארה"ב. הוא היה אחד מארבעה אסירים ששחררה מוסקבה בתמורה לעשרה ששחררה ארה"ב. אחרי השחרור טס סקריפל לבריטניה, שהעניקה לו מקלט באותה שנה. שכניו בסליסברי סיפרו ל-BBC שהוא היה איש חברותי, ובשנים האחרונות התאלמן.
היחסים בין בריטניה לרוסיה הפכו מתוחים לאחר שאלכסנדר ליטביננקו, סוכן KGB לשעבר, הורעל למוות בלונדון ב-2006. החקירה הבריטית הפנתה אצבע מאשימה לעבר ולדימיר פוטין, וטענה שהרצח היה באישורו. לפני מותו אמר ליטביננקו שהוא מאמין שפוטין, בעצמו איש KGB לשעבר, מעורב בהרעלתו משום שהיה בין מתנגדיו החריפים.