שתף קטע נבחר

 

תחקיר: קומבינת השירות האזרחי

תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שיתפרסם מחר חושף את ההפקרות במערך שאמור להיות תחליף לשירות צבאי: מספר המשרתים לא קרוב ליעד - ורבים מאלו שרשומים מתחמקים מנוכחות, לפעמים בגיבוי האחראים. בעקבות התחקיר תקים מינהלת השירות הלאומי אזרחי ועדה לטיפול בליקויים

 

תחקיר קומבינת השירות האזרחי

תחקיר קומבינת השירות האזרחי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בזמן שבממשלה מתקוטטים על גיוס חרדים, תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שיתפרסם מחר חושף: כך הפך השירות האזרחי לחרדים מאמצעי לשוויון בנטל, למערך שלם שמעודד הפקרות.

 

על פי ממצאי התחקיר, מתוך כ-1,600 חרדים שמשרתים בשירות האזרחי, הרוב אינם מבצעים את עבודתם. הם מקבלים את הכסף – מאות עד אלפי שקלים בחודש, בהתאם למצב המשפחתי, ועוד הטבות רבות – וממשיכים בענייניהם. בחלק מהמקרים הם מופיעים פה ושם, למשל כשהרכזים מודיעים להם שיש ביקורת. בשאר המקרים רבים מהם לא מגיעים בכלל, ובאמצעות תרגילים שונים הם רשומים כאילו הגיעו.

 

במקרים הקיצוניים יותר, על פי עדויות שהגיעו לידינו, היו כאלה שהשאירו את הכסף בקופת העמותה שבה הם רשומים, או התחלקו עם המנהלים בסכום שמגיע מארגון "חברים" – הזכיין שמנהל את את השירות הלאומי-אזרחי.

 

העסק כולו מקרטע כבר מראשיתו: בעוד היקפי העמידה ביעדי הגיוס של הצבא עומדים על קרוב למאה אחוז בחמש השנים האחרונות, בשירות האזרחי הנתונים עומדים על ארבעים אחוז במקרה הטוב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המסלולים הבעייתיים הם החברתי והחינוכי (בניגוד למסלול הביטחוני, שבו הנוכחות גבוהה יחסית). מדובר במאות עמותות בכל רחבי הארץ שקיבלו תקנים, לעתים ללא צורך, והפיקוח עליהן אפסי. כך נוצר בעצם תמריץ שלילי: לרשום אנשים, אפילו פיקטיבית, וגם כך אין מי שיבדוק מי מגיע ומי לא.

 

עבור אלה שאינם מגיעים, מדובר בעסקה משתלמת במיוחד: משכורת שנעה בין 400 שקל לרווקים, עד ל-3,800 לבעלי משפחות עם ילדים – שהם רוב המתנדבים במסלולי הביטחוני.

 

אשר הוא אחד מאותם מאות חרדים שוויתרו על פטור מהצבא כדי להירשם לשירות אזרחי, במוסד חינוכי לנוער בסיכון. "הגעתי חדור במוטיבציה אבל אחרי זמן קצר התברר לי שזה בדיחה ואני לא תורם כלום לאף אחד", הוא אומר. "לא עברתי שום הדרכה וכבר זרקו אותי לעבוד עם נוער. בהתחלה השקעתי, אבל אז הבנתי שלאף אחד לא איכפת מהם. לפעמים היו שולחים אותי לעשות סידורים עבור המנהל. ככה זה כשיש לעמותה כוח עבודה שלא עולה לה כלום. לאט לאט התחלתי לחפף. לשמחתי לא נתקלתי בביקורות, וכמובן קיבלתי את כל הכסף".

 

מארגון "חברים" נמסר בתגובה: "אנו מפעילים מערך שירות מפקחים על פי הוראות ברורות וחד משמעיות של רשות השירות הלאומי-אזרחי ומקפידים על כל דין ותקנה".

 

ממינהלת השירות הלאומי-אזרחי נמסר: "הרשות מפעילה מערך פיקוח בקרה מקיף ומקצועי, במסגרתו מתבצעות בקרות בתיאום ובקרות פתע במקומות השירות השונים מדי יום בכל רחבי הארץ. במקרים שבהן מתקבלות תלונות, אנו פועלים יחד עם ארגון 'חברים' במדיניות של אפס סובלנות. עם זאת, לאור חומרת הדברים, לכאורה, הורה מנכ"ל הרשות מר שר־שלום ג'רבי, להקים ועדה מקצועית לבדיקת עומק על מנת לטפל בליקויים שעלו".

 

התחקיר המלא יתפרסם מחר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים