גם הלילה: לא הושג עדיין פתרון למשבר שמאיים לפרק את הממשלה
אחרי כשעתיים הסתיימה בלשכת נתניהו פגישת נציגי הליכוד והחרדים על חוק הפטור מגיוס. המפלגות החרדיות פועלות לגבש נוסח מוסכם ולאחר מכן יפנו לליברמן ולכחלון. בסביבת ליברמן שוללים טענות לדיל עם נתניהו על ריצה משותפת: "אנשים נדבקים לכיסא". אצל החרדים ממתינים למוצא פיו של האדמו"ר מגור
אין עדיין פתרון: קצת אחרי חצות (יום א') הסתיימה בלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הפגישה בין נציגי הליכוד והחרדים כדי להביא לסיום המשבר על חוק הפטור מגיוס. גם בתום הפגישה שארכה כשעתיים לא הושג פתרון.
בסיום הפגישה הובהר שהפתרון למשבר תלוי בשלושה תנאים: הכנת טיוטת חוק מוסכמת על המפלגות החרדיות ועל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט - דבר שכבר נמצא בעבודה מאומצת. הסכמה של שר האוצר משה כחלון וסיעת "כולנו" לתמוך בחוק שיוצע בשלוש קריאות. כמו כן נדרשת התחייבות של שר הביטחון אביגדור ליברמן, ושל שאר סיעות הקואליציה, לאפשר את המהלך ולהמשיך בשותפות בממשלה לאורך זמן.
עוד קודם לפגישה, בסביבתו של שר הביטחון הכחישו את הטענות על דיל כביכול בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו שכולל גם ריצה משותפת בבחירות הבאות. בישראל ביתנו טוענים כי המפלגה תרוץ לבד בכל מקרה וכי "אין סרט אחר".
מוקדם יותר אישרו הרבנים של הזרם הליטאי, שעמם מזוהים חברי הכנסת מיהדות התורה, משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר, את הפשרה שבמסגרתה חוק הפטור מגיוס יעבור בקריאה טרומית וקידומו יהיה במושב הקיץ של הכנסת. אלא שליברמן ממשיך לעמוד על שלו.
"אנשים שנדבקים לכיסא עסוקים בהורדות ידיים והפרחת אולטימטומים. אנחנו לא חלק מזה", אמרו בסביבתו של שר הביטחון. "כמו שלא מצפים מהחרדים לתמוך בתחבורה ציבורית בשבת, כך שלא יצפו מאיתנו". באשר לדרישת בכירים בקואליציה שהושמעה מוקדם יותר אמש, ולפיה לא יסכימו להקדמת הבחירות לחודש יוני אמרו בישראל ביתנו: "אנחנו נגד בחירות ולכן לא עוסקים בהקדמת הבחירות".
איש המפתח
לאחר שח"כ גפני קיבל את אישור הרבנים הליטאיים לקדם מול ראש הממשלה את הצעת הפשרה של חוק הגיוס, העיניים נשואות אל מועצת גדולי התורה החסידית, שתנחה את סגן השר ליצמן והח"כים אייכלר, מוזס ואשר כיצד לפעול (האחרון ליטאי, אך מכיוון שנכנס לכנסת במסגרת החוק הנורבגי במקום סגן השר מאיר פרוש החסידי, הוא מחויב להצביע לפי עמדת הרבנים של פרוש - ק"נ).
האדמו"ר מגור, רבו של ליצמן ונשיא המועצה, קיבל את פרטי המתווה עוד לפני השבת, אך ההערכה היא כי הוא מעדיף להמתין עם ההחלטה הסופית בעניין עד שיישמע מה בדיוק הציע ראש הממשלה לנציגים החרדים בפגישתם.
גורם בכיר ביהדות התורה אמר לקראת ההכרעה של מועצת גדולי התורה החסידית: "כשהרבנים הנחו את ליצמן להתעקש על אישור החוק ב-3 קריאות עד הפגרה, הם לא ידעו שזה יעורר התנגדות כזו קשה אצל כחלון. רק בדיעבד הם מבינים כעת שאם נשארים עם הדרישה הזו, המשמעות היא בחירות, ובאשמת החרדים".
"במצב שנוצר, אם ה'מועצת' קובעת שנוסח הפשרה טוב לנו ושצריך ללכת עליה, זה אומר שהיא גם מחליטה לחכות עם האישור הסופי לקיץ - אחרת יש בחירות והיא לא כבר לא רלוונטית. למעשה, הרבנים מבינים שיש עכשיו רק שתי אפשרויות: או גם לקבל את נוסח הפשרה וגם להסתפק בקריאה טרומית (והמשך חקיקה במושב הקיץ) - או לפרק את הממשלה", הוסיף הגורם הבכיר.
הציוץ המרומז של ליברמן
מוקדם יותר אמש, ועל רקע הפגישה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נציגי החרדים על משבר חוק הפטור מגיוס, ליברמן צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "בחיים יש רגעים שבהם צריך ללכת עם מה שאתה מאמין ולא עם מה שכדאי או משתלם. זהו בדיוק הרגע".
ליברמן הקשיח את עמדתו בימים האחרונים ובדבריו אמש ייתכן שהוא שולח מסר כי אין בכוונתו לסגת מדרישתו לחוקק את חוק הגיוס החדש במעורבות של מערכת הביטחון וצה"ל. כל זאת מתרחש בצל הפגישה אמש בין ראש הממשלה, נציגי הליכוד והחרדים כדי לפתור את המשבר.
ליברמן תקף שלשום את התנהלות המפלגות החרדיות במשבר. "הצעת החוק המתגבשת כרגע היא לא פשרה, אלא כתב כניעה למעשה לסחטנות. מי שרוצה להיכנס לסחטנות - שייכנע", כתב ליברמן. "את האולטימטום 'או חוק הגיוס או תקציב' הציבו המפלגות החרדיות. את האולטימטום 'חוק גיוס בקריאה 3-2 בחודש מאי או פירוק הממשלה' קבעו המפלגות החרדיות". ליברמן התחייב כי "ישראל ביתנו תתמוך אך ורק בהצעת חוק שיגבשו מערכת הביטחון וצה"ל. בנושא ביטחון אין פשרה".
ביום חמישי תקף ליברמן את סגן השר ליצמן מבלי לנקוב בשמו, באומרו כי "בימים האחרונים עם ישראל נלקח בשבי בידי חבורה של גורמים קיצונים. הם מאיימים לגרור את כולנו לבחירות מיותרות, במציאות ביטחונית לא פשוטה, ודורשים שניכנע לסחטנות שלהם. אחרת הם יפרקו את ממשלת הימין. אסור לנו ולא נאפשר לזה לקרות".
נתניהו ייפגש היום בצהריים עם כל ראשי סיעות הקואליציה. ההעדפה של ראש הממשלה היא להמשיך את פעילות הממשלה עד סוף תקופת כהונתה בנובמבר 2019 ולשם כך דרושה הסכמה של השותפות הקואליציוניות, שאיתן הוא ייפגש היום.