"זה כיף להרגיש סטודנט ולהיות כמו כולם"
צעירים בעלי מוגבלויות לומדים בקורס מיוחד באוניברסיטת בן גוריון שבנגב, מקבלים כלים להתמודדות בחיים ואפילו מצילים חיים. צפו
אוניברסיטת בן גוריון בשיתוף עמותת "יחדיו", מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה ועיריית באר שבע, פתחו לאחרונה את המחזור הרביעי של "בשביל הדעת" - תכנית ללימודים באקדמיה של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים.
מטרת התוכנית הייחודית היא מתן השכלה כללית לעולמות התוכן באוניברסיטה. במסגרת התכנית, לומדים מבוגרים עם צרכים מיוחדים מקצועות כמו מבוא לרפואה, מבוא לניהול וכלכלה וגיאוגרפיה. התכנית פועלת מזה ארבע שנים במחלקה למעורבות חברתית של האוניברסיטה בשיתוף "עמותת יחדיו", משרד הרווחה מחוז דרום, אגף הרווחה של עיריית באר שבע.
ציונה שמואלי, אם לילדה בת 30 עם צרכים מיוחדים, הניעה את התהליך ליצירת התכנית כשפנתה לנשיאת האוניברסיטה, פרופ' רבקה כרמי, בבקשה להקים תכנית השכלה למבוגרים בעלי צרכים מיוחדים.
בארבע השנים בהן פועלת התכנית למדו בה עשרות בני אדם בעלי מוגבלויות מסוגים שונים, תושבי באר-שבע, ערד, אשקלון ואשדוד. את הקורסים בתכנית מעבירים סטודנטים בשנים מתקדמות מהפקולטה לרפואה, מהפקולטה לניהול ומהפקולטה למדעי הרוח והחברה.
"בשביל הדעת"
"התכנית 'בשביל הדעת' היא חלק ממערך רחב של תכניות במסגרתן פותחת האוניברסיטה את שעריה בפני אוכלוסיות שונות ומנגישה להן ידע בסביבה אקדמית", מסבירה ורד סרוסי כ"ץ, מנהלת המחלקה למעורבות חברתית באוניברסיטת בן גוריון. "זוהי דוגמא נוספת לפריצת דרך המאפשרת למבוגרים עם מוגבלויות להיחשף לאקדמיה ולהרחיב את השכלתם, ולבאי הקמפוס להכיר אותם. המפגש הייחודי והמקסים הזה תורם גם לאלה וגם לאלה, ולכולנו - ליצירת חברה טובה יותר".
עמותת "יחדיו" מפעילה עשרות פרויקטים בדרום הארץ לילדים ונוער בסיכון, נפגעי אלימות על כל סוגיה, התמכרויות ואנשים עם מוגבלויות להם היא מספקת שירותי דיור, תעסוקה, פנאי ומענים לגיל הרך, תוך שאיפה מתמדת להעלאת ושיפור איכות חייהם של המטופלים.
סיגל כהן דבילנסקי, מנהלת תחום מוגבלויות בעמותה מוסיפה: "יחדיו רואה חשיבות רבה בשילוב האנשים בחברה ובמתן הזדמנות בשילובם במסגרות השונות בחברה הנורמטיבית. אנו גאים לקחת חלק בהקמת הפרויקט 'בשביל הדעת"' ובכך להעניק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות. זהו פרויקט חשוב ומרגש שזכה לאחרונה בפרס מצוינות ביזמות מטעם אגף מוגבלויות במשרד הרווחה".
אלדד כהן, סטודנט ב"בשביל הדעת" משתף: "למדתי רפואה וקרה לי מקרה, מישהו התעלף בעבודה נתתי עזרה ראשונה ממה שלמדתי, בדקתי לו דופק והזמנתי מד"א בטלפון, נתתי כתובת הם באו, וככה הצלתי בן אדם ממוות".
ארתור בניימינוב, חברו של כהן לספסל הלימודים, מסכם: "אני ממליץ לכולם לבוא ולהשתתף בתוכנית, זה כיף ללמוד, להרגיש סטודנט להרגיש כמו כולם".
להצטרפות לתוכנית כסטודנטים או כמתנדבים פנו לשוש, רכזת גיוון והנגשה במחלקה למעורבות חברתית באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע במייל: bishvilhadaat@gmail.com .