בשורה ללווים: הקלה בהגדלת המשכנתא
אחרי שלל הגבלות שהטיל בנק ישראל בשנים האחרונות על לווי המשכנתאות, הוראה חדשה שתקל על דרישות ההון של הבנקים, צפויה להביא גם להקלה ללווים החדשים ותאפשר לחלקם להגדיל את המשכנתא ולהקטין את ההון העצמי הנדרש. רבע מהלווים נוטלים משכנתא בגובה של 60% או יותר משווי הדירה
האם הבנקים יפסיקו לנתב את לווי המשכנתאות שמתקשים לגייס הון עצמי, להלוואות היקרות? הוראה חדשה של בנק ישראל, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תקל את דרישות ההון של הבנקים, כך שיוכלו להקל על הלווים שאין להם הון עצמי מספיק ולהגדיל להם את המשכנתא.
כיום על פי מגבלות בנק ישראל רוכשי דירה ראשונה יכולים לקבל משכנתא בסכום המהווה עד 75% משווי הנכס, משפרי דיור יכולים לקבל עד 70% משווי הנכס ורוכשי דירה להשקעה (שאינם מוכרים את דירתם הראשונה) יכולים לקבל עד 50%.
על פי הוראות הפיקוח על הבנקים, הלוואות לדיור בשיעור מימון (LTV) של 60%-75% משוקללות על ידי הבנק בשיעור של 75% לצורך חישוב יחס הלימות ההון, לעומת שיעור של 50% להלוואות ב-LTV של 45%-60%. המשמעות היא, במילים פשוטות, שכנגד ההלוואה הזו, בשיעורי המימון הגבוהים יותר, הבנק נדרש לשים בצד יותר כסף כבטוחה, מה שגורם לו לייקר את הריבית או פשוט להעדיף שלא להלוות סכומים בשיעורי מימון אלו. כך, הלווים נדרשים להגדיל את ההון העצמי שהם מביאים לצורך רכישת דירה, כדי להשלים את הסכום ולא פעם הם עושים זאת גם באמצעות הלוואות אחרות מהבנק (שאינן הלוואות משכנתא) והן יקרות בהרבה.
השינוי אותו פרסם בנק ישראל היום (א'), יאפשר לבנקים להעמיד את השקלול שהם מבצעים בהלוואות בשיעורי המימון הגבוהים יותר על 60%, במקום 75% כאמור. הקלה בדרישת ההון הזו אמורה לעודד את הבנקים להגדיל את שיעורי המימון שהם נותנים ובכך לצמצם את ההון העצמי שהלווים נדרשים להביא (בין הייתר באמצעות הלוואות אחרות, יקרות יותר, שהם לוקחים).
ההוראה אמורה גם להביא להוזלה בריבית על חלק המשכנתא שמעבר ל-60% מימון, אולם ספק אם הבנקים יגלגלו את ההפחתה ללקוחות.
לפי נתוני הפיקוח על הבנקים, כרבע מהלקוחות נוטלים משכנתא בגובה של 60% או יותר משווי הדירה. יתר הלקוחות מביאים בפועל הון עצמי גבוה מ-40% משווי הדירה. כ- 10% מהלקוחות נוטלים משכנתא בשיעור מימון של 55-60 אחוזים משווי הדירה, רובם רוכשי דירה ראשונה (וחלק נמוך יחסית הם משפרי דיור). לדברי הפיקוח, לפחות לחלקם ההקלה תהיה רלוונטית והם יוכלו מעתה לקבל ביתר קלות משכנתא בשיעור מימון גבוה מ-60%.
לדברי המפקחת על הבנקים, חדוה בר, "צעד זה מתאפשר כיום, על רקע העובדה שהבנקים צברו כריות הון גדולות כנגד פעילות המשכנתאות, ועל רקע הירידה שחלה בסיכון תיק המשכנתאות של הבנקים, לאור צעדים רבים שביצע הפיקוח על הבנקים בשנים האחרונות"
צילום: Gettyimages
מומלצים