"השיבה הגדולה": יוזמה בעזה לצעדה המונית לעבר גבול ישראל
פעילים אזרחיים ברצועה יזמו קיום צעדות לעבר גבול ישראל ביום האדמה בסוף החודש וביום הנכבה. אחד מהמארגנים אמר ל-ynet ברקע היוזמה ל"צעדת השיבה הגדולה" שזכתה לברכת חמאס: "אין ערבויות שלא לחצות את הגדר"
יוזמה אזרחית חדשה ברצועת עזה, שזוכה לברכתו של חמאס תופסת תאוצה ומתחילה להדאיג את מערכת הביטחון הישראלית. מדובר בקמפיין שזכה לכינוי "צעדת השיבה הגדולה" שבשיאו מתוכננות להתקיים צעדות המוניות משטח עזה לעבר הגבולות עם ישראל כדי לציין את זכותם של הפליטים הפלסטינים לשוב לאדמתם.
הצעדות הגדולות אמורות להתקיים בשני תאריכים שמסמלים ימי ציון: 30 במרס הוא יום האדמה ו-15 במאי הוא יום הנכבה, ובנוסף ביום זה אמור להתקיים טקס פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים - דבר שעלול להלהיט את האווירה המתוחה ממילא.
במסגרת הזמן שנותר עד יום האדמה, מתכננים מארגני הצעדה להקים בין עשרות למאות אוהלים בסמוך לגבול עם רצועת עזה, המסמנים עבורם את הפליטות והזמניות, אולם למעשה מדובר בצעד בעל נראות גבוהה שמטרתו לתת רוח גבית לאקט בתקווה להשתתפות מקסימלית של תושבי עזה. מרגע הקמת מחנות האוהלים הללו - צפויים צעירים פלסטינים וקבוצות מאורגנות לאכלס אותם עד לקיומה של הצעדה.
בשנים עברו התקיימו צעדות המוניות גדולות לעבר הגבולות ביום הנכבה, אך ההבדל הפעם הוא המצוקה ההומניטרית והכלכלית הגדולה ברצועת עזה שהתעצמה בשנה האחרונה וגורמת לתסיסה פנימית. בימים שבהם גוברת המחאה הציבורית-האזרחית הפנימית בתוך רצועת עזה, חמאס נוטה לתת לאותם מפגינים לשחרר את הקיטור כלפי ישראל מחשש שהחרב עלולה להתהפך עליו.
חמאס מבהיר - לא נעצור את המפגינים
הנחה זו באה במקרה הנוכחי לידי ביטוי בצורה מיטבית. חמאס הודיע כבר כי הוא תומך בתהלוכה, אולם בשני אירועים שונים בשבוע שעבר דאג מנהיג הארגון איסמעיל הנייה להבהיר את תמיכתו המובהקת בקמפיין. "לא נוכל לעצור את עשרות אלפי האזרחים אשר יצאו צפונה מזרחה ודרומה במחאה על המצור המוטל על רצועת עזה", הודיע וקרא לפלסטינים להשתתף בתהלוכה.
אמירתו של הנייה כוונה בעיקר לישראל ולמדינות האזור ומטרתה לאיים עליהן מפני השלכותיה של הצעדה ההמונית - היה והיא תצא מכלל שליטה ותתלקח לעימותים אלימים או ניסיון המוני לחצות את הגדר לכיוון ישראל. ובכל מקרה, חמאס מבהיר במקרה זה כי לא יעצור את המפגינים מלהגיע לגדר הגבול עם ישראל.
אחת הכוונות של המארגנים היא לארגן מיצג ויזואלי מסוים שבו תהיה השוואה בין מדי אסירים יהודיים במחנות הנאציים בשואה לבין מצבם של תושבי רצועת עזה. לפיכך התבקשו התושבים שיש ביכולתם לספק בגדים כאלה ליצור קשר עם המארגנים.
אחד מראשי המארגנים של הצעדה הוא אחמד אבו ארתימה, פעיל פלסטיני מרצועת עזה. הוא הדגיש כי מדובר בצעדה עממית שלא מתוכננת להיות אלימה. "זו התפתחות מחאתית חיובית לא רק עבורנו אלא גם עבור ישראל, כי פלסטינים שישתתפו בעצרת הזאת יקיימו מחאה בדרכי שלום ללא רקטות וללא מנהרות. הם רק רוצים לזעוק על רצונם להשתחרר מהכלא הזה כי רצועת עזה היא כלא אמיתי". אמר ל-ynet.
בנוגע לחשש הישראלי שהמוני מפגינים ינסו לחצות את הגדר הבהיר אבו ארתימה כי נכון לעכשיו אין קריאה רשמית כזאת, אבל זה לא מבטיח שתסריט כזה לא יתרחש במציאות. "אין החלטה של המארגנים לחצות את גדר המערכת לכיוון ישראל. אבל אין לנו ערבויות שזה לא יקרה. אנחנו לא יכולים לערוב לכך בצורה מלאה. אם אתה מכניס בן אדם לפינה, הוא יעשה הכול כדי לצאת ממנה".
המסרים שמעבירים המארגנים באמצעות הרשתות החברתיות דווקא כן רומזים לפעילות אלימה כמו פרסום תמונות של מפגינים שעולים על גדר הגבול ומנסים לחצות אותה. הצעדה זוכה לסיקור נרחב למדי בתקשורת הפלסטינית וגם בכלי תקשורת ערביים פופולאריים ומרכזיים דוגמת רשת אל-ג'זירה והעיתון א-שרק אל-אווסט - דבר שמגביר באופן טבעי את התהודה הציבורית שלה ככל שמתקרב המועד.