מועצת גדולי התורה דחתה את פשרת חוק הגיוס: "המשמעות - בחירות"
מועצת גדולי התורה בראשות האדמו"ר מגור דחתה את הצעת הפשרה שקידמו השרה שקד והיועמ"ש מנדלבליט, והנחתה את הח"כים החרדים להתעקש על העברת חוק הפטור מגיוס לפני ההצבעה על התקציב. גורמים ביהדות התורה ל-ynet: "המשמעות - בחירות"
בדרך לבחירות? מועצת גדולי התורה החסידית של יהדות התורה בראשות האדמו"ר מגור, הרב יעקב אריה אלתר, דחתה אחר הצהריים (יום א') את הצעת הפשרה של חוק פטור הגיוס שקידמו שרת המשפטים איילת שקד והיועמ"ש אביחי מנדלבליט מול המפלגות החרדיות. הרבנים הנחו את הח"כים החרדים להמשיך ולהתעקש על העברת החוק בשלוש קריאות לפני ההצבעה על התקציב. גורמים ביהדות התורה אמרו ל-ynet: "המשמעות - בחירות".
במכתב שהעביר מזכיר מועצת גדולי התורה מרדכי שטרן לח"כים החרדים נכתב: "נתבקשתי להודיעכם כי בהחלטת רבותינו חברי מועצת גדולי התורה להעביר את חוק גיוס בני הישיבות לפני אישור התקציב לא חל כל שינוי ועליכם לפעול לפי החלטה זו".
האדמו"ר מבעלז, פטרונו של ח"כ ישראל אייכלר, טען שיש להמשיך במאמצים להגיע לנוסח פשרה אחר שיותר טוב לחרדים ושימנע בחירות. דעתו לא התקבלה, אך הוא ממשיך לנסות ולהשפיע בעניין גם לאחר שמזכירות המועצה פרסמה את החלטה והנחתה בהתאם את חברי הכנסת.
הפשרה שהוצעה כללה הכנסת תיקונים להצעת החוק שנמצאת על סדר היום של ועדת שרים לחקיקה, וגובשה על ידי אריאל אטיאס - לשעבר שר השיכון מטעם ש"ס וכיום יועץ משפטי במפלגת יהדות התורה, שרת המשפטים איילת שקד והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.
המתווה שהוצע מדבר על יעדי גיוס - תחילה כ-3,800 מתגייסים חרדים בכל מחזור גיוס (גם לצה"ל וגם לשירות אזרחי) ובהמשך המספר אעמור לעלות בהדרגה. במסגרת העקרונות, אם לא תהיה עמידה ביעדים, יוטלו סנקציות על הישיבות. כמו כן, אם אי העמידה ביעדים תימשך על פני תקופה של חמש שנים, תוקפו של החוק המקל יפקע.
מוקדם יותר היום זימן ראש הממשלה בנימין נתניהו את ראשי מפלגות הקואליציה לישיבה שבה דנו במשבר הפוליטי סביב דרישת החרדים לחוקק את חוק הפטור מגיוס. הישיבה פוזרה תוך זמן קצר כי יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לא הגיע, והשר יעקב ליצמן מיהדות התורה איחר. לאחר פיזור הישיבה נכנסו ליצמן ויו"ר כולנו לישיבה בלשכתו של ראש הממשלה. בקואליציה טוענים כי יש שלושה פתרונות למשבר הגיוס וכי ניתן לפתור אותו עוד היום, אך תהו אם נתניהו מעוניין בפתרון.
מלשכת נתניהו נמסר כי "ישיבת ראשי הקואליציה התקיימה ברוח טובה. אין עדיין נוסח שמוסכם בין המפלגות החרדיות. ראשי הקואליציה ממתינים לנוסח שלהם ולאחריו ימשיכו את הדיונים במטרה לפתור את המשבר".
שר הביטחון אביגדור ליברמן, ששיגר אולטימטום מפורש ביום שישי ומסר חריף גם הבוקר, לא הופיע כאמור ומקורביו הסבירו: "הוא אף פעם לא מגיע לישיבת ראשי המפלגות, כי כל תוכן הישיבות מודלף החוצה לפני שמספיקים לסגור את דלת האקווריום".
מאז הבוקר התכתשו חברי הקואליציה בהתבטאויות בתקשורת וברשתות החברתיות סביב האחריות למשבר שמאיים לפרק את הממשלה. בבוקר כתב יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט בחשבון הטוויטר שלו: "אדוני ראש הממשלה נתניהו: כל עוד תפעל לטובת מדינת ישראל, אנחנו נמשיך להיות מאחוריך. אם תפיל ממשלת ימין ותוביל לבחירות מיותרות למטרות פרסונליות, תאבד אותנו". שרת התרבות והספורט מירי רגב השיבה לו: "נפתלי בנט, חבל שחזרת לירות בתוך הנגמ"ש ושכחת מהי אחוות לוחמים!".
"נתמוך בהקדמת הבחירות למועד הכי מוקדם שניתן"
במקביל, יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי העביר מסר לסיעות הקואליציה ואמר: "מציעים לנו להתנות את הקדמת הבחירות בכך שנדחה אותן לספטמבר או לתאריך רחוק אחר. אנחנו לא פראיירים שלכם. ולא תשתמשו בנו כחלק ממשחק של חישובים פוליטיים שנועד לטרפד את הקדמת הבחירות. אני רוצה להיות ברור - אנחנו נתמוך בהקדמת הבחירות למועד הכי מוקדם שניתן!".
בהתייחסו להתנהלות שר האוצר משה כחלון ושר החינוך נפתלי בנט, אמר גבאי: "לדאבוני, שותפיו הקואליציוניים של נתניהו החליטו שבפוליטיקה אפשר לוותר
על ערכים. הם נלחמים על מנת לשמר את שלטונו במקום לנצל את ההזדמנות וללכת לבחירות".
גבאי המשיך ואמר, "אחרי 9 שנים של פילוג, הסתה ושנאה – עם ישראל יוכל לבחור בדרך חדשה ובתקווה חדשה. לבחור במנהיגות שבאה לשרת אותו ולא את עצמה. ששומרת על מוסדות השלטון ואכיפת החוק ולא תוקפת אותם. במנהיגות ישרת דרך ששמה את טובת אזרחיה מעל הכל. מנהיגות חדשה שתנקה את תרבות השחיתות השלטונית ותוביל את ישראל חזרה לדרך הנכונה הישרה והשפויה. אנחנו נהיה המנהיגות הזו".