ישראל ביתנו: אם חוק הגיוס יאושר - נפרוש מהממשלה
פשרת הגיוס שגיבשו נתניהו וליצמן אושרה על ידי מועצת גדולי התורה - אך המשבר טרם הסתיים. ישראל ביתנו מסרה כי הח"כים, כולל השרה לנדבר, יצביעו נגד כשהחוק יעלה השבוע בקריאה טרומית. לפיד: חוק ההשתמטות - עלבון לצה"ל וחרפה לאומית
מועצת גדולי התורה אישרה את פשרת הפטור הגיוס - אבל האפשרות שהבחירות יוקדמו עדיין קיימת. בישראל ביתנו אמרו כי אם חוק הפטור מגיוס יעבור בקריאה שלישית, הם יפרשו מהממשלה. החוק אמור לעבור השבוע בקריאה טרומית ולפי המתווה יאושר סופית במושב הקיץ. הם מסרו כי השבוע יצביעו נגד החוק כשיעלה בקריאה טרומית, כולל השרה סופה לנדבר. המשמעות של שר שמצביע נגד עמדת הקואליציה היא שהוא מפוטר לאלתר.
בינתיים, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כבר תקף את הפשרה שגיבש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. "הנוסח החדש של 'חוק ההשתמטות' הוא עלבון לצה"ל ועלבון למתגייסים. לפי הנוסח הזה, החרדים יתגייסו אם יתחשק להם. אם לא יבוא להם, פשוט לא יבואו. חרפה לאומית".
אמש אישרה מועצת גדולי התורה החסידית בראשות האדמו"ר מגור את פשרת חוק הפטור מגיוס שגיבשו נתניהו וליצמן בפגישתם. במסגרת המתווה יעלה חוק הגיוס של ח"כ יואב בן צור (ש"ס) כבר היום ב-9:00 לאישור ועדת שרים לחקיקה - וביום רביעי לקריאה טרומית במליאת הכנסת, עם התחייבות להעבירו בקריאה שנייה ושלישית במושב הקיץ. בתמורה מתחייבים החרדים להצביע עם הקואליציה כבר השבוע על תקציב המדינה.
במכתב שהעביר מזכיר מועצת גדולי התורה מרדכי שטרן לח"כים החרדים נכתב: "הנני להודיעכם שהואיל ונציגי הממשלה הסכימו לקבל את נוסח חוק הגיוס כפי שהציעו הנציגים החרדים, ושחוק זה יאושר בוועדת שרים מחר וביום רביעי בקריאה טרומית בכנסת, ואי"ה במושב הקיץ יעלו את החוק לשלוש קריאות בהסכמת הממשלה, החליטו רבותינו שבאופן זה יצביעו חברי הכנסת על התקציב".
בפועל, ליצמן והאדמו"רים נסוגו מדרישתם המקורית לפיה החוק צריך לעבור בשלוש קריאות כתנאי להעברת התקציב. "אנחנו את שלנו עשינו, התפשרנו", אמרו גורמים ביהדות התורה והוסיפו: "הכדור לא אצלנו כעת, גלגלנו אותו הלאה". עם זאת, הח"כים החרדים יודעים כי ישנה סבירות גדולה כי המתווה החדש עשוי שלא יעבור את מבחן בג"ץ.
עיקרי הצעת החוק של ח"כ בן צור: יעד של 3,800 מתגייסים חרדים לצה"ל ולשירות לאומי מדי מחזור, ועלייה הדרגתית במספר בהמשך. בנוסף, החוק לא יכיל בתוכו סנקציות ותמריצים, אולם יכלול סעיף שקובע כי בכל חמש שנים תבחן הממשלה את יעדי הגיוס הכלליים בקרב המתגייסים החרדים - ואם אלו לא יעמדו בהם, החוק יפקע.
למעשה, השינוי העיקרי ביחס להצעה של שקד, שנפסלה על ידי הרבנים, הוא בשאלה אם החוק פוקע מעצמו כעבור חמש שנים, אם אין עמידה ביעדי הגיוס של החרדים, או שניתן לחפות על כך. לפי הצעת בן צור, הממשלה תוכל לבחון את המצב בסוף התקופה ולהחליט להאריך בכל זאת את החוק, אף שלא הושגה תכליתו - זאת בכפוף לאישור ועדת החוץ והביטחון או מליאת הכנסת. במקביל, ועוד לפני מתווה הפשרה, יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני צפוי לקדם היום בוועדה את המשך הדיונים על תקציב 2019.
אתמול אמר נתניהו בישיבת שרי הליכוד כי ממשלה בלי ישראל ביתנו אינה אופציה מבחינתו: "אנחנו פועלים למען ממשלה יציבה שתפעל עד תום הקדנציה בנובמבר 2019. כל הסיעות צריכות להגיע להסכמה ולהחליט שממשיכים ביחד. דבר אחד ברור, בממשלת 61 אי אפשר להחזיק. זה ברור לכולם. כבר הבוקר הבנו שאפילו חברים בליכוד מתנים הצבעות תמורת כל מיני דברים. 61 זה לא אופציה".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) הגיב: "זו לא פשרה אלא כתב כניעה מביש ולא חוקתי שמוכר את ציבור המשרתים ופוגע בצה"ל. כל מי שרוצה - משוחרר על המקום. ביבי, בנט ושקד ויתרו על הממלכתיות בשביל כיסא בממשלה עד הקיץ, קורא לליברמן ולכחלון להפגין סטנדרטים גבוהים יותר, לא להיכנע לסחטנות". לדבריו, "גם מצד החרדים הצביעות חוגגת - איך מתווה שנחשב חילול השם בבוקר, הופך לרצונו המפורש בלילה? שוויון בנטל הוא ערך יסודי ומקודש וחובתנו לעמוד עליו".