שתף קטע נבחר

דו"ח הלמ"ס: 84% מהישראלים לא מקפידים על אורח חיים בריא

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים על אודות מצבם הבריאותי של הישראלים. רק 16% מבני ה-21 ומעלה הקפידו על אורח חיים בריא, לא עישנו, ביצעו פעילות גופנית על פי ההמלצות ואכלו בריא. 83.9% מהישראלים מדווחים כי בריאותם טובה מאוד או טובה

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום (ב') נתונים חדשים על אודות מצבם הבריאותי של אזרחי מדינת ישראל בשנת 2016. מהדו"ח עולה כי רק 16% מקרב בני ה-21 ומעלה הקפידו בשנת 2016 על אורח חיים בריא, כלומר לא עישנו, ביצעו מספיק פעילות גופנית וצרכו מזון על פי ההמלצות של ארגוני הבריאות בעולם - ארגון הבריאות העולמי - WHO - ממליץ על פעילות מתונה במשך 150 דקות בשבוע, או פעילות מאומצת במשך 70 דקות שבועיות, או שילוב שווה ערך של שתיהן.

 

הנשים, כך עולה מהנתונים, מקפידות יותר על בריאותן, 17% מהנשים מנהלות אורח חיים בריא לעומת 15.3% מהגברים.

 

בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה קבעו כי אורח חיים בריא מורכב מהימנעות מעישון, הקפדה על אכילה של שלוש מנות פרי או ירק לפחות ביום והקפדה על פעילות גופנית. 41% מהנשים בישראל הקפידו על שניים מתוך שלושת המדדים שנקבעו, לעומת 32% מהגברים הישראלים. 

 

רוב הישראלים לא מקפידים. אורח חיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוב הישראלים לא מקפידים. אורח חיים(צילום: shutterstock)
 

תופעת השמנת היתר בקרב ילדים בארץ במגמת צמצום קלה – בשנת תשע"ז (2016/17) 18% מתלמידי כיתות א'-ו', ו-30% מתלמידי כיתות ז' סבלו מעודף משקל או מהשמנת יתר. זאת לעומת 21% בדו"ח של השנה שעברה

 

בקרב תלמידי כיתות ז' שיעור הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר עמד על 30%, אחוז אחד פחות מהנתון מהדו"ח של השנה הקודמת.

 

 ( ) ( )
 

הישראלים חיים יותר - השאלה היא איך חיים

עוד עולה מההדו"ח, כי תוחלת החיים בישראל נמצאת בעלייה מתמדת ועמדה בשנת 2016 על 80.7 לגברים ו-84.2 לנשים. בשנת 2015 עמדה תוחלת החיים הממוצעת בארץ על 80.1 לגברים ו-84.1 לנשים.

 

תוחלת החיים בישראל. נמצאת בעלייה מתמדת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תוחלת החיים בישראל. נמצאת בעלייה מתמדת(צילום: shutterstock)
 

נעמה רותם, מנהלת תחום בריאות בלמ"ס, אומרת: "תוחלת החיים עולה, אך השאלה היא איך חיים. האם השנים הנוספות הן שנים טובות. פיתחנו מדד של שנות חיים בריאים, שהוצג לראשונה בדו"ח של השנה שעברה. המדד מחושב על פי שיעור התמותה ובשיעורי הימצאות של מוגבלות על פי גיל. בריא הוא מי שעונה שהוא לא מוגבל".

 

שנות החיים הבריאות בקרב נשים בישראל עמד בשנת 2016 על 65.1 לעומת 65.4 בקרב הגברים. נשים, כך על פי נתוני הלמ"ס, צפויות לחיות 77% משנות חייהן ללא בעיה בריאותית המפריעה לתפקוד. בקרב הגברים עומד הנתון על 81%.

 

גם מצב הרוח של הישראלים במגמת עלייה – על פי נתוני הדו"ח, 19% מהגברים ו-30% מהנשים חשים מדוכאים לעיתים קרובות או מדי פעם. בשנה שעברה דיווחו 32% מהנשים שהן חשו מדוכאות לעומת 22% מהגברים.

 

ההשקעה בבריאות עלתה - אך עדיין נמוכה בהשוואה לעולם

בשנת 2016 עמדה ההוצאה הלאומית בארץ על בריאות על 7.4% מהתוצר הלאומי הגולמי. המדובר בעליה של 0.1% מאשתקד. בארצות הברית לשם השוואה, עומדת ההוצאה הלאומית על הבריאות על 17.2% מהתוצר הלאומי.

 

יותר מעשנים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בשנת 2016 חלה עלייה בשיעור המעשנים בישראל - בשנת 2016 דיווחו 19.6% מהאוכלוסיה כי הם מעשנים לפחות סיגריה אחת ביום, לעומת 17% בדוח של השנה הקודמת.

 

עודף המשקל לעומת זאת במגמת צמצום - בשנת 2016 סבלו 16.6% מהישראלים מעודף משקל, 1.4% פחות מנתוני הדו"ח הקודם.

 

יותר ישראלים חולים בסרטן 

מספר המקרים שבהם חלו ישראלים בסרטן מצוי, כך על פי הדו"ח, בעלייה מתונה – בשנת 2014 התגלו 30,524 מקרים חדשים של גידולים ממאירים לעומת 30,071 בשנת 2013.

 

 

נשים לוקות יותר בסרטן מאשר גברים – בשנת 2016 חלו 16,591 נשים בסרטן לעומת 13,933 גברים. בקרב הגברים חלה ירידה של 387 במקרי הסרטן עליהם מדווח הלשכה לעומת עלייה של 66 מקרים בקרב הנשים.

 

הישראלים מעריכים באופן טוב את בריאותם – 83.9% מהישראלים מדווחים כי בריאותם טובה מאוד או טובה. לשם השוואה, 68.2% מאזרחי כלל מדינות ה-OECD מעריכים את בריאותם כטובה מאוד או כטובה.

 

בשנת 2016, 75% מבני 21 ומעלה הביעו אמון במערכת הבריאות. 28% במידה רבה ו-47% במידה מסוימת. 16% "לא כל כך" נתנו אמון במערכת, ואילו 7 אחוזים לא נתנו כלל אמון במערכת.

 

"הממשלה משקיעה מעט בבריאות, אבל הנתונים טובים"

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות אמר בכנס: "בישראל תוחלת החיים גבוהה בהשוואה ל-oecd, וגם בתמותת תינוקות אנחנו במקום טוב. ההוצאה הלאומית על בריאות היא מתחת לממוצע, כלומר, הממשלה משקיעה מעט מהמיסים שלנו על בריאות אבל הנתונים הם טובים. זה נובע ממספר סיבות. ראשית, מערכת הבריאות הקהילתית בארץ חזקה. הרבה מאוד מהטיפול נעשה בקהילה. המערכת הזו עוקבת טוב יותר אחר החולים. שנית, בריאות הציבור היא גם טובה. היענות הציבור לחיסונים היא גבוהה, והחיסונים נמצאים בסל הבריאות".

 

גם מצבן הטוב של התשתיות בישראל עוזר לישראל לשמור על המקום הגבוה במדדים הבינלאומיים, כך על פי פרופ' גרוטו. "התשתיות בארץ כמו הטיפול בביוב ואיכות המים חזקות", הוא אומר. "מים בריאים וביוב שלא מזהם את הסביבה משפיעים על תוחלת חיים. גם לתחום החדשנות בבריאות יש השפעה חיובית על תוחלת החיים בארץ". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מעטים מקפידים על אורח חיים בריא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים