ליברמן לא מתפטר: "חוק הגיוס - בגידה בחיילים. כולנו נצביע נגד"
יו"ר ישראל ביתנו נותר מתנגד לחוק הפטור מגיוס והבהיר בישיבת הסיעה בכנסת כי חברי הכנסת כולל השרה סופה לנדבר יתנגדו לחוק. עם זאת, הבהיר: "לא מתנדב לעזוב את הממשלה עד שלא יעבור סופית בכנסת". נתניהו קרא לליברמן לא לפרוש, בנט תקף: "פייק מנהיגות"
ליברמן לא הולך לשום מקום, בינתיים: שר הביטחון ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הגיב בצהריים (ב') על אישור חוק הפטור מגיוס לחרדים ומבהיר: "החזירו לנו ספר טלפונים בדמות חוק ומצפים שישראל ביתנו תתמוך בחוק הזה? זה אבסורד. זה 'פייק חוק'. כולנו כולל השרה סופה לנדבר נצביע נגד החוק המוצע. החוק הזה הוא בגידה בחיילים".
ליברמן הבהיר גם כי אין בכוונתו לפרוש מהממשלה לפחות עד אשר החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. "אני לא מתנדב לעזוב את הממשלה עד שהחוק יעבור סופית. אם יעבור, נסיק את המסקנות", אמר השר.
ליברמן החל את דבריו באומרו: "הסיפור התחיל יום בהיר אחד כשסגן השר ליצמן הודיע שלא יתמוך בתקציב אם חוק הגיוס לא יעבור בשלוש קריאות לפני הצבעה על התקציב. אחר כך שר האוצר הודיע שאם לא יהיה תקציב לפני פסח, אז בפסח לא יהיה שר אוצר. אחר כך שר החינוך אמר שהוא רוצה להיות רק שר ביטחון ואז התחרט ואמר שהוא מוכן להיות גם ר"מ. זה כמו תסריטי של אפרים קישון. החוק שהובא לוועדת השרים הוא כמו ספר טלפונים. אישרו ספר טלפונים והאבסורד נמשך".
עוד קודם לכן קרא ראש הממשלה בנימין נתניהו לליברמן לא לשבור את הכלים. "הממשלה שלנו היא ממשלה מצוינת. היא מביאה הישגים כבירים לישראל: בתחום הביטחוני, בתחום הכלכלי ובתחום המדיני. לכן חשוב להמשיך את השותפות בינינו שמביאה את ההישגים הכבירים הללו. אני קורא לכל השותפים הקואליציוניים ובראשם שר הביטחון אביגדור ליברמן, להישאר בממשלה ולהמשיך את השותפות הזאת כדי להבטיח ביטחון, שגשוג ויציבות למדינת ישראל".
יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, תקף בישיבת הסיעה מבלי לציין את שמות מושא המתקפה: "אין פה רק פייק משבר. יש פה פייק מנהיגות שמעדיפה מרדף אחרי סקרים מפני להגיד את האמת לבוחרים ולהתמודד עמה".
על מעורבותו של ראש הממשלה במשבר אמר בנט: "אנו מגבים את מאמצי ראש הממשלה. אין שום דיל ביני לבינו. יש רצון של כל יושבי השולחן לקיים ממשלה טובה".
יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי אמר בסיעה: "מכוכבי ההצגה הזאת נתניהו ושר הביטחון שלו כבר אין לאיש ציפיות. זו ברית של שחיתות. ההתנהלות של אנשי הקואליציה היא ליקוי מאורות ערכי ופשיטת רגל מוסרית. מי היה מאמין שהם יתחננו בפני ראש ממשלה שיש נגדו המלצות להגשת כתב אישום בשוחד. איפה האומץ, היושרה והמנהיגות שלכם? לא ניתן לנתניהו להשתמש בנו כדי לקבוע את התאריך שטוב לו. אנחנו נעשה מה שטוב לישראל".
יו"ר התנועה, ח"כ ציפי לבני, אמרה כי זוהי "תחילת הסוף של ראש הממשלה, הממשלה ודרכם הפוליטית. זאת גם דוגמה מרתקת למה שמסמל את הממשלה הזאת, שבה הקיצוניים מובילים את נתניהו באף. לראש הממשלה העומד בראש המפלגה הגדולה ביותר - אין עמדה, רק שיקולי הישרדות". היא הזהירה כי חוק הפטור הוא לא חוקי ולא חוקתי.
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר: "הדבר שקוראים לו פשרה על חוק ההשתמטות, הוא הוכחה עד כמה הפוליטיקה שלנו צינית, מקולקלת וחסרת בושה. לפי חוק ההשתמטות, אם לא יבוא להם להתגייס - אין שום בעיה. לכן זהו חוק עלבון לצה"ל ועלבון למתגייסים. המערכת הפוליטית מתפרקת סביבנו מכל ערכיה".
ועדת שרים אישרה את החוק
חוק הפטור מגיוס, במסגרת ההצעה שניסח ח"כ יואב בן צור (ש"ס), אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה בניסיון למנוע בחירות מוקדמות שיתקיימו עוד השנה. השרה סופה לנדבר מישראל ביתנו, החברה בוועדה, השאירה פתק שבו כתבה כי היא מתנגדת לחוק, אך לא נכחה בהצבעה. בהמשך הגישה ערר על אישור החוק. המשמעות: עיכוב בהצבעה בקריאה טרומית בכנסת משום שהערר מחייב את הבאת החוק לדיון והצבעה מחדש בוועדת השרים או במליאת הממשלה.
עם זאת, גורמים בכירים במשרד המשפטים אמרו כי ההצעה אינה עומדת בכללים ובתנאים שהציג בג"ץ בקשר לשוויון בנטל. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר לשרת המשפטים איילת שקד כי יש מניעה חוקתית לקדם את החוק כיוון שהוא עומד בסתירה לערך השוויון. שקד מצידה תתקדם הלאה להצבעה בקריאה טרומית, בהנחה שבשלב מאוחר יותר יתמודדו עם הבעיה ולא יילכו עכשיו לבחירות.
לדברי הבכירים, אם וכאשר יוחלט על המתווה המקובל על סיעות הקואליציה ועל ראש הממשלה, יהיה מדובר בהצעת חוק ממשלתית, ובמקרה כזה לפני הכנתה לקריאה שנייה ושלישית יחווה היועץ המשפטי לממשלה את דעתו הסופית בשאלת תקינותה. כלומר, אם היא עומדת בתנאי השוויון של הנשיאה בנטל, כפי שניסח אותם בג"ץ. רק אז ימסור היועץ המשפטי לממשלה את החלטתו.
עיקרי הצעת החוק של ח"כ בן צור: יעד של 3,800 מתגייסים חרדים לצה"ל ולשירות לאומי מדי מחזור ועלייה הדרגתית במספר בהמשך. בנוסף, החוק לא יכלול סנקציות ותמריצים, אולם יכלול סעיף שקובע כי בכל חמש שנים תבחן הממשלה את יעדי הגיוס הכלליים בקרב המתגייסים החרדים - ואם לא יעמדו בהם, החוק יפקע.