תקציב המדינה לשנת 2019 אושר לקריאה שנייה ושלישית
ועדת הכספים אישרה לקריאה שנייה ושלישית את תקציב המדינה לשנת 2019, שהיקפו 497.6 מיליארד שקלים. מליאת הכנסת תחל בדיונים לאישורו הסופי עד סוף השבוע. התקציב אושר לאחר יום דיונים מרתוני, במהלכו אושרו בנפרד כל תקציבי המשרדים ונדחו כל הסתייגויות האופוזיציה
הצעת תקציב 2019 אושרה היום (ב') בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. התקציב, בסך של 497.6 מיליארד שקל, אושר ברוב קולות הקואליציה. הוא כולל את התקציבים הגדולים ביותר לביטחון (כ- 73 מיליארד שקל), חינוך (כ-64 מיליארד שקל) ובריאות (כ-42 מיליארד שקל).
האישור ניתן לאחר יום דיונים והצבעות מרתוני, במהלכו נדחו כל הסתייגויות האופוזיציה. המליאה תחל מחר (ג') את הדיונים וההצבעות בקריאה השנייה לקראת אישורם הסופי של התקציב וחוק ההסדרים הנלווה, ובקריאה השלישית לקראת סוף השבוע כמובטח, לאחריו יוצאת הכנסת לפגרת האביב.
בדרך לאישור התקציב: איך מחלקים 479.6 מיליארד שקל
בסוף פברואר: גפני איים לטרפד את אישור התקציב
ההצבעות בוועדת הכספים נערכו במתכונת דיונים מורחבת לעומת השנים הקודמות, של הצבעות נפרדות על כל אחד מתקציבי המשרדים. נציג האוצר השתבח על כך שעלה בידם לגבש את התקציב הגבוה ביותר בתולדות המדינה, המצטיין בתגבור חברתי משמעותי ועמידה במתווה הרב שנתי של תקציב הביטחון.
אם נעשו בתקציב תיקונים זה קרה בעיקר אתמול, כשנוספו לתקציב מיליוני שקלים על פי התחייבויות הממשלה בהסכמים הקואליציוניים. היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) העיר שאחת התוספות – 50 מיליון שקל לישיבות – היא אחיזת עיניים ופיצוי על קיצוץ הסכום הזה מתקציב הישיבות לשנה זו.
"שלא יאשימו אותנו בהקדמת הבחירות"
"בסך הכול לא חלו שינויים מפליגים", אמר גפני וגילה כי היה היחיד שסרב לאחרונה לחתום על התחייבות לממשלה לא לדרוש תוספות לתקציב הבא. "אמרתי להם שאני כאן בשביל לשנות את התקציב, כי לא רציתי להיות שותף ליצירת בעיות לא כלכליות, כמו השמועה שבגלל החרדים לא יהיה תקציב והנכים לא יקבלו את מה שהובטח להם. הכל יעבור כמו שהבטחתי לשר האוצר בארבע עיניים, ואנחנו כבר החלטנו לקיים חקירה מי הפיץ עלינו את השמועה הזאת". זה לא היה הרמז הראשון של גפני על תרגילי המשבר שמאחורי הקלעים, אם הולכים או לא הולכים לבחירות.
כאשר ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) החלה לדרוש שלא להצביע מבלי לדון בהסתייגויות שהגישה, בעיקר על בעיות חברתיות שהתקציב פסח עליהן, גפני נענה והחל להצביע עליהן, בניגוד לערעורים אחרים שדחה, "רק כדי שלא יאשימו אותנו בהקדמת הבחירות".
המנהג להצביע על התקציב ללא דיונים מעמיקים על העדפות, תכנים ומספרים, השתרש במרוצת השנים אחרי דחיות חוזרות של ההצעות לפצל את ועדת הכספים ולהקים בנפרד ועדת תקציב בעלת שיניים שתקדיש את כל זמנה לליווי האוצר ופיקוח צמוד עליו בבניית ובביצוע התקציב כנהוג בפרלמנטים במערב.
כך התנהלו גם היום ההצבעות על התקציב לאחר סדרה של עשרות הצבעות על כל אחד מתקציבי המשרדים, למרות שהחוק מחייב את כל ועדות הכנסת העוסקות בחקיקה להצביע על חוקים רק אחרי הקראת הנוסח המלא של הצעת החוק, לפחות.
בראשית הישיבה הודיע גפני כי החליט, בהסכמה, להעביר את כל ההסתייגויות לתקציב שקיבל מהאופוזיציה ישירת למליאה, בלי דיונים מוקדמים בוועדה, שלא כרגיל.
מקוצר הזמן נאלצו נציגי האוצר לבלוע את המלים בהקראה החפוזה של הכותרות. ההצבעות היו אוטומטיות, כי הרוב מובטח תמיד לנציגי הקואליציה בהרכב הפוליטי הקבוע של הוועדה. מעמדו הרגיש של התקציב במערכת הפוליטית מחייב נוכחות מלאה בהצבעה, תוך גיוס ממלאי מקום לנעדרים.
התוצאה היא שאפילו במעמד החשוב הזה לא בטוח שכל התומכים והמתנגדים בהצבעות בקיאים בחומר שעומד להכרעה. מה שבטוח – אף אחד לא יעז להמרות את מצוות סיעתו ולהצביע כמיטב הבנתו את הנושא, או לפחות לפי צו מצפונו. נגד הכשל הדמוקרטי הזה הפגינה היום רק ח"כ סתיו שפיר, שאיננה חברת הוועדה בקדנציה הזאת של הכנסת. חברי הוועדה קצרי הרוח שאלו את ח"כ שפיר איפה היתה עד היום, ומדוע לא נלחמה קודם לכן מול השרים בדיוני הוועדות ולא הגישה הסתייגויות כמוהם עד הבוקר. שפיר הוכיחה שהיא בקיאה יותר מהם, וגפני הבין שהיא פועלת גם לפי האינטרסים שלו ועזר.