שתף קטע נבחר

בריטניה מאשימה את רוסיה בהרעלת המרגל

ראש ממשלת בריטניה מאשימה לראשונה את רוסיה בהרעלת הסוכן הכפול סרגיי סקריפל ובתו. תרזה מיי אמרה שגז העצבים פותח ברוסיה, ושיש סבירות גבוהה שמוסקבה אחראית להרעלה. השגריר הרוסי זומן לשיחה

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הפנתה הערב לראשונה אצבע מאשימה לעברה של רוסיה, כשנאמה בפרלמנט על חקירת הרעלת המרגל סרגיי סקריפל ובתו. עד כה נמנעה ממשלת בריטניה מלהאשים את הקרמלין בהרעלה, אך הערב אמרה מיי שיש "סבירות גבוהה" שרוסיה אחראית למעשה.

 

חוקרים ליד מקום ההרעלה של סקריפל ובתו בסולסברי (צילום: AP) (צילום: AP)
חוקרים ליד מקום ההרעלה של סקריפל ובתו בסולסברי(צילום: AP)
 

"לפי ההיסטוריה ברוסיה של התנקשויות בחסות המדינה, וההערכה שלנו שרוסיה מתייחסת לחלק מהעריקים כיעדי התנקשות לגיטימיים, הממשלה שלנו קובעת שיש סבירות גבוהה שרוסיה אחראית למעשה שבוצע נגד סרגיי ויוליה סקריפל", אמרה מיי לפרלמנט.

 

מיי אמרה שגז העצבים שהרעיל את השניים פותח ברוסיה, ושישנם שני תרחישים: או שרוסיה אחראית להרעלת הסוכן הכפול סרגיי סקריפל ובתו יוליה, או שהיא אפשרה לגז העצבים להגיע לידי המרעילים. מיי אמרה שהשגריר הרוסי בלונדון זומן לשיחה, שנועדה להסביר איך גז העצבים הרוסי הגיע למרעילים באנגליה.

יוליה וסרגיי סקריפל (צילום: AP) (צילום: AP)
יוליה וסרגיי סקריפל(צילום: AP)
  

מיי אמרה שהחומר ששימש למתקפה נכלל בקבוצת גזי עצבים שנקראת "נוביצ'וק". ראש הממשלה הוסיפה ששר החוץ בוריס ג'ונסון אמר לשגריר במוסקבה שרוסיה "חייבת לספק מידע מלא" על הגז לארגון למניעת הפצת נשק כימי.

 

סרגיי ויוליה סקריפל מאושפזים במצב קשה ויציב בבית החולים, אחרי שנמצאו מחוסרי הכרה ביום ראשון שעבר על ספסל בעיר סולסברי באנגליה.  מיי אמרה שאם יוכח שמוסקבה אחראית להרעלה בריטניה תתייחס למקרה כ"הפעלת כוח בלתי חוקי" של רוסיה בשטח הממלכה.

תרזה מיי, הערב בפרלמנט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תרזה מיי, הערב בפרלמנט(צילום: AFP)

במשרד החוץ הרוסי מיהרו להכחיש את ההאשמה הבריטית, ואמרו שמדובר ב"קרקס בפרלמנט הבריטי" ובקמפיין פוליטי שנועד לחבל ביחסי המדינות. ולדימיר פוטין אמר מוקדם יותר שלפני שבריטניה מאשימה את רוסיה בהרעלה היא חייבת להמשיך בחקירה. "רדו לשורש העניין ואז נדבר על זה", אמר פוטין.

 

ההודעה הערב של תרזה מיי מגיעה אחרי שמשטרת בריטניה מסרה שיש בידה 240 ראיות ויותר מ-200 עדי ראייה. המשטרה מסרה ש-21 בני אדם, בהם אנשי צוותי חירום, נזקקו לטיפול רפואי מאז שסקריפל הורעל. הבלש ניק ביילי, שהגיע ראשון לזירה, אושפז במצב קשה והיה בתרדמת. בסוף השבוע מצבו השתפר, והוא התעורר והחל לשוחח עם קרוביו.

240 ראיות ויותר מ-200 עדים. חוקרים בסולברי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
240 ראיות ויותר מ-200 עדים. חוקרים בסולברי(צילום: AFP)
בימיו כסוכן כפול מסר סקריפל לסוכנות הביון הבריטית MI6 פרטים על עשרות מרגלים רוסים. לפי הערכות גרם סקריפל, בן 66 כיום, נזק כבד לרשתות הריגול של רוסיה בבריטניה ובאירופה. בשנת 2004 עצרו אותו כוחות הביטחון הרוסיים, וב-2006 הוא נידון ברוסיה ל-13 שנות מאסר. בשנת 2010, בעקבות עסקת חילופי מרגלים בין רוסיה למדינות במערב, קיבל סקריפל מקלט בבריטניה, ומאז הוא חי שם.

  

ב-2006 גזרה רוסיה על סקריפל, איש צבא לשעבר, 13 שנות מאסר. מוסקבה טוענת שמאז שנות ה-90 הוא העביר מידע למודיעין הבריטי שעליו קיבל 100 אלף דולר. לפי רוסיה הוא העביר לבריטניה מידע על זהותם של סוכני מודיעין רוסים, שפועלים בזהות בדויה באירופה.

נידון ל-13 שנות מאסר וקיבל מקלט בבריטניה ()
נידון ל-13 שנות מאסר וקיבל מקלט בבריטניה
  

ארבע שנים לאחר מכן שוחרר סקריפל במסגרת עסקת "חילופי מרגלים" עם ארה"ב. הוא היה אחד מארבעה אסירים ששחררה מוסקבה בתמורה לעשרה ששחררה ארה"ב. אחרי השחרור טס סקריפל לבריטניה, שהעניקה לו מקלט באותה שנה. שכניו בסליסברי סיפרו ל-BBC שהוא היה איש חברותי, ובשנים האחרונות התאלמן.

 

היחסים בין בריטניה לרוסיה הפכו מתוחים לאחר שאלכסנדר ליטביננקו, סוכן KGB לשעבר, הורעל למוות בלונדון ב-2006. החקירה הבריטית הפנתה אצבע מאשימה לעבר ולדימיר פוטין, וטענה שהרצח היה באישורו. לפני מותו אמר ליטביננקו שהוא מאמין שפוטין, בעצמו איש KGB לשעבר, מעורב בהרעלתו משום שהיה בין מתנגדיו החריפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש הממשלה תרזה מיי
צילום: AFP
מומלצים