כשלנדבר תצביע נגד: סמכויות נתניהו ומקרי העבר
לפי הנוסח המעודכן של "חוק יסוד: הממשלה", רשאי נתניהו לפטר שר שמצביע נגד הצעת חוק ממשלתית - במקרה הנוכחי החוק לפטור מגיוס לחרדים. מההתפטרות של שרת, דרך "התרגיל המבריק" של רבין ועד הפיטורים של לפיד ולבני: איך יתרחש המהלך ומהם התקדימים? מדריך
שר הביטחון אביגדור ליברמן הודיע אתמול (ב') כי בכוונת חברי סיעתו - ובפרט השרה סופה לנדבר - להצביע נגד החוק לפטור מגיוס חרדים. לנדבר, יצוין, כבר הביעה התנגדות להצעת החוק בוועדת שרים לחקיקה. אלא שבמהלך הזה ייתכן שהוא פתח צוהר לאפשרות שראש הממשלה בנימין נתניהו יפטר אותו ואת לנדבר - כחלק מסמכויותיו על פי "חוק יסוד: הממשלה". פרופ' אברהם דיסקין מהחוג למדע המדינה באוניברסיטה העברית מסביר את השתלשלות נוסח החוק שמסמיך את ידי ראש הממשלה לעשות כן - ומזכיר את מקרי העבר.
"הנוסח הראשון לחוק נכתב בשנות ה-60", אומר פרופ' דיסקין. "יותר מאוחר התקבל 'חוק יסוד: הממשלה' שמתייחס לנושא פיטורי שרים והוא השתנה כמה פעמים לאורך השנים". לדבריו, לפי הנוסח המעודכן, שהוא תיקון לחוק משנת 2014, של סעיף 22 ל"חוק יסוד: הממשלה" - רשאי נתניהו לפטר שר לאחר שהודיע על כך לממשלה ולשר עצמו. "הפיטורים ייכנסו לתוקף 48 שעות מרגע קבלת ההודעה".
שרת התפטר והרכיב שוב ממשלה כדי לפטר שרים, רבין ביצע את "התרגיל המבריק"
לדברי פרופ' דיסקין, המקרה הבולט הראשון של פיטורי שר היה ב-1955. "משה שרת, שהיה ראש ממשלה שנחשב חלש, ביקש לפטר ארבעה שרים ממפלגת 'הציונים הכלליים'. מבחינה חוקית הוא לא יכול היה לעשות כן, אז הוא התפטר בעצמו והוטלה עליו שוב מלאכת הרכבת הממשלה - שאותה הוא הרכיב בלעדיהם".
21 שנים מאוחר יותר, ב-1976, התרחש אירוע נוסף של פיטורי שרים - שאף הוביל לבחירות שנה מאוחר יותר, ב-1977. "זה היה התרגיל המבריק של רבין", אומר פרופ' דיסקין, וטוען כי ראש הממשלה המנוח "רצה ליצור משבר קואליציוני שיביא להקדמת הבחירות - אז הוא פיטר את שרי המפד"ל שלא הצביעו עם הממשלה באי-אמון, אלא נמנעו". בעקבות הפיטורים הללו, אומר דיסקין, הבחירות הוקדמו.
פרופ' דיסקין הביא כדוגמה נוספת את פיטוריהם בדצמבר 2014 של יאיר לפיד, שר האוצר לשעבר, וציפי לבני, שהייתה שרת המשפטים בממשלת נתניהו. לדברי דיסקין, "זה המקרה האחרון והרועש ביותר, שכן נתניהו רצה בחירות מוקדמות, בין היתר משום שהוא לא הצליח לשלוט בקואליציה".
ד"ר חיים ויצמן, מומחה למדיניות ציבורית מהמרכז הבינתחומי הרצליה, מבהיר גם הוא כי ראש ממשלה יכול לפטר שר מכהן בכל עת שבה הוא חפץ - ומזכיר כי "אריאל שרון פיטר את אביגדור ליברמן ובני אלון רק כי הוא חשש שלא יהיה לו רוב בממשלה לביצוע תוכנית ההתנתקות".
ליברמן הבהיר: "פייק חוק, נצביע נגד"; נתניהו: "הישאר בממשלה"
בצהריים הגיב ליברמן על אישור חוק הפטור מגיוס לחרדים והבהיר: "החזירו לנו ספר טלפונים בדמות חוק ומצפים שישראל ביתנו תתמוך בחוק הזה? זה אבסורד. זה 'פייק חוק'. כולנו, כולל השרה סופה לנדבר, נצביע נגד החוק המוצע. החוק הזה הוא בגידה בחיילים".
שר הביטחון אמר גם כי אין בכוונתו לפרוש מהממשלה, לפחות עד אשר החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. "אני לא מתנדב לעזוב את הממשלה עד שהחוק יעבור סופית. אם יעבור, נסיק את המסקנות".
עוד קודם לכן קרא ראש הממשלה בנימין נתניהו לליברמן לא לשבור את הכלים. "הממשלה שלנו היא ממשלה מצוינת. היא מביאה הישגים כבירים לישראל: בתחום הביטחוני, בתחום הכלכלי ובתחום המדיני. לכן חשוב להמשיך את השותפות בינינו שמביאה את ההישגים הכבירים הללו. אני קורא לכל השותפים הקואליציוניים ובראשם שר הביטחון אביגדור ליברמן, להישאר בממשלה ולהמשיך את השותפות הזאת כדי להבטיח ביטחון, שגשוג ויציבות למדינת ישראל".