שתף קטע נבחר
 

מחקר בינלאומי: המאכלים שעשויים למנוע דמנציה

20 חוקרים מרחבי העולם פרסמו מחקר משותף שמצא מה הם המאכלים המפחיתים את הסיכון לחלות בדמנציה. פרופ' אהרון טרואן, החוקר הישראלי שהשתתף במחקר מספר על תוצאות המחקר, מה מומלץ לאכול וממה להמנע

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

מחקר בינלאומי רחב היקף בדק כיצד מזון משפיע על בריאות המוח בקרב בני חמישים ומעלה. החוקרים הצליחו להוכיח שסוג תזונה מסויים משפיע על הסיכון לחלות בדמנציה ואף יכול להפחית את הסיכון לחלות במחלה.

 

חוקרים מכ-20 מדינות ברחבי העולם העוסקים בחקר המוח והתזונה הגיעו לכינוס מיוחד שנערך בארצות הברית במטרה להצליח להוכיח באופן חד משמעי כי קיים קשר בין סוג התזונה שלנו למניעת דמנציה.

 

הדו"ח המסכם את תוצאות המחקר המשותף התפרסם בכתב העת של ה-AARP- American Association of Retired Persons.

 

 

עוד במדור 60 פלוס:

בלי חשבון: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70 

מחקר: כל רמה של פעילות גופנית מפחיתה סיכון למחלת לב 

המגפה החדשה שתוקפת כ-50% מהמבוגרים בישראל

 

ההשפעה המכרעת שיש לתזונה על הבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההשפעה המכרעת שיש לתזונה על הבריאות(צילום: shutterstock)

חוקרים מרחבי העולם מגיעים להמלצות תזונתיות

המועצה הבין-לאומית לבריאות המוח של איגוד הגימלאים האמריקאי (GCBH) יחד עם איגוד הגימלאים הבריטי (AgeUK) כינסה לאחרונה ועדת מומחים מרחבי העולם, לבחון את הראיות להשפעת הרגלי תזונה על בריאות המוח בקרב אנשים בני 50 ומעלה.

 

דו"ח הוועדה, שבחיבורה השתתף פרופ' אהרון טרואן מהמכון לביוכימיה מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית, מספק המלצות ספציפיות שחיברו מומחים בדבר חשיבות דפוסי תזונה בריאים להפחתת סיכון של דמנציה.

  

"מסקנה זו, על אף שיכולה להישמע הגיונית, אינה מובנת מאליה", אומר פרופ' טרואן, "מצבים תלויי תזונה כגון יתר כולסטרול, יתר לחץ דם וסוכרת מסכנים את בריאות המוח כמו גם את בריאות הלב. לכן תזונה בריאה ללב טובה גם למוח. ניתן ליהנות משיפור בבריאות עם מעבר לתזונה בריאה בכל גיל, אבל עדיף מוקדם ממאוחר".

 

"התזונה המערבית הטיפוסית, עתירת קלוריות, סוכר, מלח ושומן אינה בריאה למוח", הוא מוסיף ומסביר, "תזונה המתבססת בעיקר על צמחים ועשירה במגוון רחב של ירקות ופירות, ובפרט עלים ירוקים ותותים, קשורה בבריאות מוח טובה יותר. גם לצריכה של דגים ומאכלי ים אחרים יש קשר לתפקוד קוגניטיבי טוב יותר, יתכן בשל היותם מקור טוב לחומצות שומן מסוג אומגה-שלוש ולכן מומלצים מאוד במקום בשר אדום".

 

אוכמניות שמן זית ואגוזים: הוכחו כמונעים

החוקרים ציינו כי המאכלים שהוכחו כמונעים דמנציה הם, "אוכמניות - לא מיץ, הפרי עצמו, שומנים בריאים, כאלה שנפוצים בשמנים בעיקר שמן זית, אגוזים - שהם בעלי קלוריות רבות ולכן צריך למתן את אכילתם, דגים ומאכלי ים", מספר פרופ' טרואן.  

 

"ניתן להוסיף לרשימת המומלצים גם שעועית וקטניות, פירות, מאכלים חלביים דלי קלוריות כמו יוגורט, עוף ודגנים". 

 

להמנע ממלח, סוכר, אוכל מטוגן ומעובד

וממה נמצא מומלץ להמנע או להצמצם את הצריכה? "ישנו דגש על איסור צריכה מוגברת של מלח (נתרן) אשר יכולה לגרום ליתר לחץ דם". אומר פרופ' טרואן "בגלל שיתר לחץ דם הוא גורם סיכון מרכזי לשבץ מוחי, ושבץ ופגיעה במחזור הדם במוח, מלווים לעיתים בפגיעה קוגניטיבית, צריכה מוגברת של מלח מסכנת גם את בריאות המוח. בנוסף, גם צריכה מופרזת של אלכוהול מהווה סיכון משמעותי".

 

על פי המחקר שפורסם המאכלים נוספים שהוכחו כמקדמי דמנציה ומהם מומלץ להמנע הם: מזונות מטוגנים, מתוקים, מזון מעובד, בשר אדום, גבינה שמנה וכאמור מלח.

 

צפו בדיון שנערך באולפן YNET על מחקר שהוצג בלונדון  ומצא תשעה שינויים באורח חיים שהפחיתו ב-35% את הסיכון לחלות בדמנציה: 

 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים